Strašání v červenci

Zombící od Jarmusche, agresivní aligátor, znovuoživený Chucky, věneček nebo rakvičku, upíři od pana Kinga, agresivní medvěd, agresivní teenagerky, agresivní družinářky...není toho věru málo!
 

Třikrát hurá. Tedy hurá, hurá, hurá! V kinech si v červenci užijeme do sytosti a vcelku pestře. V jaké kvalitě, to se teprve uvidí, ale naděje tu je. Tak předně. Je tu nový biják Jima Jarmusche "Mrtví neumírají". Po bohémské upířině "Přežijí jen milenci" nám mistr naservíruje zombie taškařici. Inu uvidíme.

"Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne.

V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas."   

 


Mrtví neumírají - trailer

 

Možná si někdo z vás ještě vzpomene na osmdesátkového "Aligátora". Klasik Alexndre Aja si nejspíš řekl, že tento zubatý mazlík dlouho nedostal v kinech prostor a po piraňách tasí další krvelačnou klasiku. Jeho nový kousek se jmenuje "Kořist" (nebo taky "Crawl") a zubatcům bude hrát do karet hurikán!

"Nadějná plavkyně Haley Kellerová (Kaya Scodelario) není sebevrah. Do uzavřené zóny na Floridě, která se připravuje na jeden z největších hurikánů za posledních pár desítek let, se vypravila jen kvůli tátovi (Barry Pepper). Ten se snažil na poslední chvíli zabezpečit svůj dům, ale už měl být z oblasti dávno evakuovaný, přesto se neozývá.

Haley ho najde v už částečně zaplaveném sklepě, v bezvědomí a těžce zraněného. Než ho stačí odtáhnout do relativního bezpečí, připomenou se nezvaní hosté, kteří jejímu otci to zranění způsobili. Stoupající hladina vody totiž výrazně rozšířila loviště zdejších aligátorů, kteří jsou poměrně hladoví a zvědaví. Situace je vážná a poměrně beznadějná. Hurikán udeřil naplno, sklep se plní vodou a Haley je jasné, že bude záhy čelit volbě, zda se utopit nebo nechat sežrat při pokusu o záchranu."

 


Kořist - trailer

 

Co by to bylo za měsíc bez remaku. Takže zase šup zpátky do osmdesátek, do kin se nám vrací prostořeký Chucky. Nová "Dětská hra" vznikla v režii norského nováčka Larse Klevberga, který má dosud na kontě pouze ucházející horor "Polaroid". S vraždící panenkou však vstoupil na tenký led (pokud tedy bereme v potaz podařený snímek z roku 1988) a první reakce naznačují, že podle očekávaní půjde o pěkný...remake.

"Andy dostane k narodeninám úžasnú hračku, ktorá prekračuje všetky predstavy a fantázie. Najnovší výkrik technológií, funkciami a možnosťami „nabúchaná“ bábika, ktorá vie čokoľvek. Už to nie je iba hračka, je to ten najlepší kamarát. Je roztomilá ako obrázok a deťom prináša len nadšenie a šťastie. Andymu a jeho mamičke ale prinesie jeho nová bábika ešte niečo navyše... hrôzu, des a strach o život.

Nikto totiž netuší, že táto bábika je zlá ako všetky pekla sveta, že dokáže zabíjať, že vraždí veľmi rada a navyše s vynaliezavosťou tých najväčších psychopatov. Andy aj jeho mama Chuckyho skutočnú podstatu čoskoro spoznajú, pomoci sa ale nedočkajú. Takejto pravde totiž nikto neverí. A ak uverí, tak neprežije, aby ju mohol potvrdiť. Ako napríklad sused, ktorého záhadne prešla vlastná kosačka na trávu... Dobrú noc, Andy." 

 


Dětská hra - trailer

 

18. 7. si můžete zajít vyléčit nervy, pocuchané většinou novodobé kinotvorby, do pražské Kinolodě, protože se bude promítat klasika Juraje Herze, herecký koncert Rudolfa Hrušínského, "Spalovač mrtvol" z roku 1968. Pevně věřím, že nikdy nikoho nenapadne natočit remake. Takový Jirka Strach, to by bylo o strach!

"Konec 30. let: Pan Karel Kopfrkingl je obětavý zaměstnanec pražského krematoria a vzorný otec rodiny, který důsledně dbá o řádný chod domácnosti a všestrannou výchovu svých dětí. Rád předčítá ze své oblíbené knihy o Tibetu. Tíživá atmosféra napjaté doby násobí všeobecný strach. V měšťáckém stereotypu žijící Kopfrkingl spolupracuje s nacistickými okupanty a s obludnou samozřejmostí se zbavuje všeho nebezpečného ve svém okolí, včetně členů vlastní rodiny. Jeho velká a nebezpečná kariéra začíná..."

 


Spalovač mrtvol - trailer

 

Teď trochu mimo horor, ale vynechat The Cure v kinech zkrátka nemůžeme. Určitě už od nás víte, že se i na našich plátnech bude promítat snímek "The Cure - Anniversary 1978-2018 Live in Hyde Park London". K tomu není co dodat - povinnost!

"Legendární The Cure, ikony světové hudby se zástupy oddaných fanoušků, jednoho červencového večera roku 2018 vystoupili na pódiu v londýnském Hyde Parku, aby oslavili neuvěřitelných 40 let na scéně. Režisér a dlouholetý spolupracovník kapely Tim Pope neopakovatelný večer zaznamenal a díky nejmodernějším technologiím z něj vytvořil dechberoucí zážitek i pro diváky v kinech po celém světě.

Robert Smith a jeho spoluhráči Simon Gallup, Jason Cooper, Roger O'Donnell a Reeves Gabrels vzali fanoušky na magický výlet časem prostřednictvím nestárnoucích hitů jako „Lovesong“, „Lullaby“, „Boys Don't Cry“, „Fascination Street“ nebo „Friday I'm In Love“.

 


The Cure Anniversary 1978-2018 Live in Hyde Park London



Řekněme si ještě, že by nejednoho čtenáře Sanctuary.cz mohl zajímat film "Devadesátky". S hororem ani gotikou sice nic společného nemá, ale zajímavostí je určitě fakt, že hudbu k této skejťácké rapsodii udělal Trent Reznor.

Aby toho nebylo málo, bude dobré si připomenout také seriál na motivy obsáhlého a poněkud rozporuplně přijatého románu Joe Hilla "NOS4A2", který inkasoval v českém prostředi poněkud matoucí titul "Nosferatu"

"Dílo vzniklé podle stejnojmenného bestselleru Joe Hilla z roku 2013 (NOS4A2) sleduje Vic McQueen, talentovanou mladou ženu, kterou hraje Ashleigh Cummings (The Goldfinch), a která v sobě objevuje nadpřirozenou schopnost nacházet ztracené věci. V důsledku této své zvláštní schopnosti zkříží cestu nesmrtelnému ďábelskému padouchovi Charliemu Manxovi, jehož ztělesňuje herec nominovaný na cenu Emmy®, Zachary Quinto (Star Trek, American Horror Story).

Manx je nadpřirozený ničema, který se přiživuje na duších dětí a to, co z nich zbude, přenese do Vánoční země – do zvráceného výplodu Manxovy fantazie, kde jsou každý den Vánoce a nebýt šťastný je protizákonné. Vic se snaží zmařit Manxovy plány a zachránit jeho oběti – aniž by přišla o rozum nebo se sama stala jeho další kořistí."

 


NOS4A2 - trailer

 

Dost však brejlení v kině či u telky a cpaní se popcornem (případně nalévání se alkonápoji). Co se knížek týče, máme tu jednu jistotu. Dobrovského a Stephena Kinga. Tentokrát se reedice dostalo upírské klasice "Prokletí Salemu" a že se žádné velké romance člověk nedočká, to je jenom dobře. V dnešní pohnuté době potěší každá trošku opravdového a čirého zla! Jen ta obálka se možná mohla povést o chloupek líp.

"Jerusalem's Lot je poklidné městečko v Nové Anglii. Jenže pod jeho starosvětskou slupkou se skrývá zlo, které jen čeká na to, aby je někdo probudil. Každý něco skrývá, všichni tu mají na duši škraloup. Duchovní, otec Callahan, nezřízeně pije a v Bohu už nevěří, sedmnáctiletá Sandy McDougallová bije své roční dítě, když zlobí, Bonne Sawyerová je muži nevěrná prakticky s každým, koho potká. A k tomu všemu na město z kopce shlíží opuštěný a strašidelný Marstenův dům, který zničehonic začal někdo obývat.

A nikdo netuší, že právě odtud v podobě upíra, pana Barlowa, a jeho pomocníka Strakera přichází apokalyptická zkáza. Nejméně ze všech pak průměrný spisovatel thrillerů Ben Mears, jenž se do Salemu po letech vrací, aby tu našel ztracený klid...

Raný Kingův román Prokletí Salemu buduje dusivou atmosféru hrůzy postupně a v hypnoticky pomalém tempu. Nečekejte happy end, nečekejte jednoznačné rozdělení na dobro a zlo, protože nejhorším zlem není člověku nadpřirozená bytost, ale on sám."

 


Do Švédska nás zavede Mikael Niemi, kterému u nás vyšly už čtyři knihy, ale "Vařit medvěda" bude prvním kouskem s hororovou zápletkou. Bude nám pořádná kosa a se zmrzlým pozadím se utíká dost špatně. Vydává Argo.

"V létě roku 1852 se z vesnice uprostřed hlubokých lesů v severním Švédsku začaly ztrácet mladé dívky. Jedna je nalezena mrtvá, jiná těžce poraněná. Místní rychtář má podezření, že v okolí se potuluje krvežíznivý medvěd, a vypíše na jeho ulovení odměnu. Ale mrtvou dívku našel pastor Laestadius (skutečná historická postava) a ten má jiný názor: podle něho násilí páchá mnohem krutější bestie, která chodí po dvou nohou."


 


Spojení pověstí a gotického hororu slibuje ani ne dvacetiletá Jana Zoňová. Její dílko "Ako chytiť vodníka a iné príbehy" vyjde u OZ Sokolné. Uvidíme nakolik se podaří naplnit naděje vzbuzující anotace.

"Keď dostane čitateľ do rúk autorovu prvotinu, zvykne k nej pristu-povať obozretne, nevie totiž, čo ho čaká. Uspokojí kniha jeho pred-stavy, naplní jeho očakávania, bude sa mu páčiť? Istá miera skepsy je pochopiteľná, najmä s prihliadnutím k nízkemu veku autorky. Ale tentokrát nie je opodstatnená. Janka Zoňová, hoci nemá do srdca a do duše vpísaných ani dvadsať ľudských letokruhov života, vytvorila dielo, za ktoré by sa nemusel hanbiť, naopak by mohol byť naň pyšný, spisovateľ s kariérou trvajúcou niekoľko desaťročí.

Ako je možné, že niekto tak mladý píše tak dobre? Nemalá miera literárneho talentu a rozprávačský dar je len časťou odpovede. Tú treba doplniť stovkami prečítaných kvalitných knižných diel a neutíchajúcim tvorivým úsilím, kedy sa nebála škrtať, prerábať, vylepšovať. Nakoniec vzniklo sedem príbehov, ktoré vás vystrašia, dojmú, strhnú, ale predovšetkým oča-ria. Kultivovaný jazyk, umelecká poloha textu, napínavé dobrodružné pasáže, vkusná romantika, sugestívna a tajuplná atmosféra - skrátka novodobý romantizmus - to je presne to, čo vás čaká!" 

 


Zajímavým pokusem se jeví být také "13 hororů pro školní družiny" - dílko Kateřiny Černé, které vydává Bylo nebylo. Budeme tak svědky zajímavého literárního souboje mezi teenagerkou a družinářkou.

"Faksimile sešitu Kateřiny černé z roku 1971. Milí čtenáři, je zkouškové období. Tedy doba, kdy studenti trpí. Ovšem nejenom oni! 13 hororů ze školní družiny vám přiblíží těžké osudy pedagogů. Sešit vznikl před bezmála padesáti lety a je nadčasový.

Hříčka Kateřiny Černé vychází v malém nákladu a v původní, hororové úpravě. Výtvarnou redakci provedla Maruška Novotná a v přímých barvách na ofsetu tiskl Jaroslav Janďourek."

 


Cítíte-li se jako čtenáři ošizeni, potom vám může bolístku zhojit aktální číslo hororového webzinu Howard. Je sice venku už měsíc, ale naneštěstí vyšlo těsně po tom, co šlo poslední Strašání ven. To však nic nemění na tom, že v 31. čísle najdete spoustu zajímavých informací o vašem oblíbeném krvavém žánru. Samozřejmostí jsou tématické články, recenze, rozhovory i povídky. Časopis shahujte zdarma ZDE.

 

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.