XVI. Prague Gothic Treffen se chystá v plné polní

V pátek 27. a sobotu 28. srpna se do Prahy opět vrátí největší gotické setkání ve střední Evropě. Představí 8 kapel (včetně jmen jako Rein, Empathy Test nebo Then Comes Silence), DJe a tradiční gothic piknik.

For English version please click here.

Uplynulý rok nás všechny naučil, jak snadno se můžou plány změnit. A taky, že se štěstím se dá překonat všechno. Tak se nám loni podařilo s Prague Gothic Treffen trefit do mezery mezi lockdowny a jako jedněm z mála v Evropě uspořádat žánrovou akci. A na tuto tradici chceme (samozřemě v souladu s platnými vládními nařízeními) navázat i letos. Přesto bude XVI. Prague Gothic Treffen v jedné maličkosti jiný. V čem?

Poprvé od šestého Prague Gothic Treffen (tedy poprvé po deseti letech) protentokrát vynecháme tradici zapojení různých klubů a zůstaneme oba dny usazeni ve Futurum Music Clubu. O dvě souběžně hrající stage a žánrovou pestrost ale nepřijdete. Co nás čeká?

Odkazy manchesterského postpunku, svéráz s příchutí 90s gotiky i vůdci současné goth/postpunk scény

V pátek bude pódium patřit britskému, do Prahy přesídlenému dark wave / postpunkovému projektu A Dull Set. Zvonivé kytary, tepavé synťáky, chladné bicí automaty v hybném tempu a stylová deklamace zaujala už na loňském EPčku „What Kind of Spectacle“ a věříme, že strhne k tanci všechny milovníky současného synth/kytarového soundu.

Dalším žhavým želízkem v žánrovém ohni je uskupení Je T’Aime, coldwave/postpunkový plod sladké Francie. Trojice dBoy, Tall Bastard a Crazy Z. od svého založení roku 2018 stihla projet Evropu, vydat eponymní, vřele přijatou, desku u Icy Cold Records i Manic Depression Records a potěšit srdéčka vyznavačů soundu kultovního manchesterského vydavatelství The Factory. A co víc, do Prahy přivezou nový matroš z chystané desky, která vyjde letos na podzim.



A u představování nových nejslibnějších jmen zůstaneme i s německým svérázem DIAF.  Ten strhnul fanoušky loňskou deskou „Weida“ a především svým charakteristickým, expresivním hulákavým vokálem v němčině, posazeným na zatěžkané synťáky, chladné plochy, osmibitové glitche, nakrmené beaty a břinkavé kytary. Někdy plachtění s příchutí devadesátkového gothic rocku, jindy průlet (řádně ztemnělým) Mario světem a jindy zase postávání u bran neofolku s akustickou kytarou – pokaždé ale naplno. Dokáže DIAF přenést tolik energie i naživo? Taky jsme zvědaví…


 
Nemnoho kapel na scéně prožilo takový vývojový veletoč, jako spanilá postpunk/goth rocková jízda Then Comes Silence. Před pěti lety totiž po kapele skočil mezinárodní vydavatelský kolos Nuclear Blast, vzal pod křídla jejich tehdy nové album „Blood“ a katapultoval švédskou partu do úplně jiné ligy. Masivní úspěch desky s sebou přinesl nejen celosvětový zájem o skupinu a úctyhodné koncertní šňůry, ale i vnitřní krize (osobní i kapelní), které vyvrcholily ztrátou několika členů a změnou sestavy.

Po divoké party tak přišla pořádná kocovina a potřeba podívat se na svůj život střízlivýma očima. Kapela se rozhodla nedělat další „Blood“ a raději se vrátit ke svým kořenům, pevně zapuštěným ve stockholmském undergroundu. Výsledkem je loňské album „Machine“ – temnější, syrovější, upřímnější a mrazivější. Then Comes Silence se obloukem vrátili tam, odkud roku 2012 vyšli, se zvukem, který vždycky chtěli. A právě ten do nás přivezou nasázet na Prague Gothic Treffen. Maximální intenzita zážitku zaručena.
 


Then Comes Silence - When You're Gone (Official Video)

 

Gotický piknik, analogoví synth zasněnci a švédská EBM princezna

Nedílnou součástí a milou tradicí PGT je i tradiční odpolední gothic piknik, opět situovaný nedaleko Futura. Ideální příležitost se potkat a poklábosit v klidu s ostatními návštěvníky akce a naladit se na večerní klubový rej. Navíc domlouváme jedno příjemné překvapení, o které se podělíme hned, jak se ho podaří potvrdit

Hlavní stage otevře zbrusu nové pražské minimal synth uskupení Body of Pain, které přijde představit své slibné, chladné debutové album "We No Longer Exist Anymore".

Do mrazivých vod následně vtrhne divoký holandský projekt Bragolin, který do nás nasype svůj pohled na dynamický postpunk a darkwave, kořeněný šedesátkovými klávesami a devadesátkovými shoegaze kytarami. Dvojice s výbornou deskou „I Saw Nothing Good So I Left“ objela za dva roky přes 40 koncertů po Evropě, včetně zastávek na WGT a dalších festivalech.



Viděli jste před dvěma lety na PGT vystoupení švédských analog synth čarodějů Kite? To patřilo nejenom ke zlatému hřebu večera, ale i mezi jeden z nejsilnějších zážitků všech Prague Gothic Treffen vůbec. Pokud s vámi taky cloumá křehká, nostalgická analogová elektronika, smísená s podmanivým procítěným vokálem, koncert Empathy Test si zamilujete. Sláva britského tria zcela po zásluze roste a nás skupina dostala svým posledním albem „Monsters“, kterému jsme dali (jako druhé desce v celé historii Sanctuary.cz) hodnocení 90 %. O to jsme raději, že Empathy Test konečně poprvé uvítáme v České republice. Čekáme show, na kterou se bude zase dlouho vzpomínat.

Empathy Test - Monsters


Energetickým vrcholem sobotní produkce bude další česká premiéra – vystoupení švédské umělkyně a producentky Rein. Na pohled křehká modrooká blondýnka se roku 2016 představila nekompromisním oldschool EBM soundem, do kterého v průběhu času vmíchává další a další melodické elementy. Vlastní zvuk vysloužil Rein už roku 2017 nominace hned ve dvou kategoriích švédských hudebních cen „P3 Gold“ (nováček roku a nejlepší taneční skladba).

Rein se v průběhu let vyvinula z EBM princezny v silnou a svébytnou osobnost elektronické scény, která přesáhla hranice temné subkultury a vystoupila i na mimožánrových festivalech jako Sziget, Eurosonic nebo Vega. Loni navíc vydala na svém vlastním labelu Rein Recordings skvěle přijatou desku „Reincarnated“, ve které EBM odkazy umně zkombinovala s jemnějšími dark/synthpopovými polohami. Tím hlavním ale zůstává živelná energie, která bude z pódia cákat všemi směry.

Rein - Off The Grid
 

Souběžně s děním na hlavní stagi se o hudební alternativu ke koncertům postarají zahraniční i čeští DJs, kteří budou na malé stagi hudebně zastupovat všechno od klasického goth/death rocku přes dark/new wave a postpunku až k nejrůznějším podobám temné elektroniky.

Šestnáctý ročník PGT tedy dává jasně najevo, že gotická scéna není jen nostalgickým fňukaním po "zlatých časech" osmdesátých let, ale že je zatraceně živá, progresivní a aktuální. A o tom se můžete poslední srpnový víkend přesvědčit i vy.

XVI. PRAGUE GOTHIC TREFFEN – Rein (S), Empathy Test (GB), Then Comes Silence (S), Bragolin (NL), DIAF (D), Je T’Aime (F), A Dull Set, Body Of Pain
27- 28. srpna 2021
Praha, Futurum Music Club
Vstup: 590 Kč (předprodej na GoOut)
Facebook event
web

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.