Červencové strašání

Červenec sebou přináší pokračování několika unavených sérií, vlkodlaka, trochu (snad) legrace i knižní půst.

Spirála ždímání úspěšných projektů nadále pokračuje a její obětí se znovu stala oblíbená série "Saw". Přitom nový snímek "Spirála strachu: Saw pokračuje" ("Spiral: From the Book of Saw") nepadl do rukou nějakému neschopnému nádeníkovi a jeho režie se ujal Darren Lynn Bousman, který se podepsal pod "Saw 2, 3 a 4". Zdá se však, že tohle bude jeho nejslabším příspěvkem do krvavého světa plného brutlních nástrah.

"Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson)."

 


Spirála strachu: Saw pokračuje - trailer

 

O celou dekádu později nastartovala svou krvavou pouť kinosály po celém světě taky série "Očista". Ta má dosud na kontě čtveřici filmů a seriál. Momentálně je na světě celovečerák číslo pět, který dostal jméno "Očista navždy" ("The Forever Purge"). Jak se řádění v ulicích povedlo zrealizovat mexickému režisérovi Evardovi Goutovi, to se tepre uvidí.

"Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit.

Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět."

 


Očista navždy - trailer
 
 
Bylo by libo něco čerstvého? Něco moderního? Něco vonícího osmdesátkami a mládím? Potom vám možná přijde k chuti francouzský snímek "Teddy", který dovede rozesmát mladickou naivitou a zroveň vrátí na plátna kin vlkodlačí prokletí.
 
"Francie, Pyreneje. Místní vesničany zlobí přítomnost vlka. Dvacetiletý Teddy žije se svým adoptivním strýcem a pracuje jako výpomoc v masážním salonu. Jeho přítelkyně Rebecca brzy maturuje a má před sebou zářnou budoucnost. Začíná horké léto. Avšak Teddyho za úplňku poškrábe neznámá šelma v lese. Jak týdny ubíhají, mladíka začínají přemáhat zvířecí pudy..."
 
 

Teddy - trailer

 

To "Slečna bestie" ("Freaky") je na míchání teenage komedie a krváku vyloženě postavená. Však se taky režisér Christopher Landon po několika příspěvcích do série "Paranormal Activity" pustil právě do podobných kousků a jeho posledními zářezy jsou "Skautův průvodce zombie apokalypsou" a "Všechno nejhorší 2".

"Kdyby Slečna bestie byla normální horor o řádění sériového zabijáka, roztomile naivní studentka Millie (Kathryn Newton) by se s velkou pravděpodobností stala jednou z jeho prvních obětí. Monstrum, přezdívané Řezník (Vince Vaughn), si ji také neomylně vyhlédne, jenže místo dalšího zářezu na pažbě si vinou jistého magického rituálu ze setkání s Millie odnese velmi nepříjemnou životní komplikaci. Pokud je ovšem slovo „komplikace“ pro situaci, kdy se ráno probudí v jejím těle, dostačující.

Millie je na tom ještě hůř, musí se vypořádat s tím, že se z ní přes noc stal obtloustlý padesátník, po kterém jdou policajti z celé Ameriky. Navíc má jen 24 hodin na to, aby vrátila věci do normálu, jinak v tom chlapovi zůstane uvězněná navěky. Zatímco se Millie v Řezníkovi trápí a přemýšlí, jak z něho ven, Řezník v Millie si neskutečně užívá. Získal krytí, o jakém se mu ani nesnilo, a navrch k tomu školu plnou nic netušících studentů a studentek, kterými si může prakticky bez práce vylepšovat skóre. Protože koho by napadlo, že se v té naivce, jež byla dosud považovaná za šikanovaného otloukánka, skrývají neukojitelné vražedné sklony?"

 


Slečna bestie - trailer

 

Po dlouhé době je tento měsíc seznam filmových novinek delší než seznam knižní. Po hromadě kvalitního čtiva z posledních měsíců je červenec poněkud chudší, ale člověk alespoň dožene nějaké resty. Jistotou, na kterou se můžete spolehnout, je pravidelné vydávání knížek Stephena Kinga. Dobrovský tentokrát znovu vydává román "Dolores Claiborneová" (už ono -ová v názvu českého vydání je děsivé!).

"Dolores Claiborneová žije na vesnici na malém ostrově Little Tall a těžce si vydělává na živobytí jako hospodyně u bohaté Very Donovanové, která tam každoročně jezdí na letní sezónu do svého domu. Přizpůsobivá Dolores si zvyká i na Veřinu panovačnost a obě ženy spolu časem začnou poměrně dobře vycházet. Když stará a nemocná Vera po letech zemře a odkáže veškerý majetek Dolores, vesničané si myslí, že ji Dolores zabila.

Ta v poutavé zpovědi na policii vraždu Very odmítá, ale při výslechu vyjdou najevo jiné temné okolnosti z pohnutého života hlavní hrdinky. Neuvěřitelně poutavý Kingův román, psaný jako monolog životem pronásledované ženy, se tak trochu vymyká ostatní Kingově tvorbě. Obvyklé tajemno tu zastupuje zatmění Slunce, které sehrálo v příběhu významnou roli."

 

 

Taky Fobos chrlí děsivé příběhy poměrně neúnavně a možná jste díky němu zaregistrovali americkou autorku Zoje Stage, která u nás debutovala románem "Dětské zoubky". Ten nejspíš zaznamenal úspěch, protože jsme dostali příležitost dát si její další kousek. Ten dostal jméno "Země divů" a vypráví o tom, že ne vždy snaha o žití v sepjetí s přírodou musí dopadnout harmonicky.

"Druhý román autorky vypráví úžasný, strhující a hrůzu nahánějící příběh Bennettovy rodiny. Rodiče jsou umělecky zaměření – Orla bývala baletkou, pak se ale rozhodla starat o domácnost a děti a podporovat svého manžela Shawa v jeho touze uspět jako malíř. Jejich dcera Eleanor Queen je citlivou a moudrou devítiletou dívkou s výjimečnými schopnostmi podobně jako její otec. Čtyřletý syn Tycho je radostí celé rodiny díky své přátelské povaze. Rodina opouští prostředí rušného velkoměsta a kupuje usedlost na samotě v Adirondackém pohoří ve státu New York.

Život ve spojení s přírodou se zpočátku jeví jako výhra. Všichni jsou okouzleni krásnými lesy, ale hlavně prastarou borovicí, jež roste na jejich pozemku v blízkosti domu. Postupně se nadšení z nového života mění v horor zprostředkovaný bytostí, která terorizuje celou rodinu a chce s nimi z neznámého důvodu komunikovat. Rodina je svědkem mnoha přírodních divů i nadpřirozených jevů, a tak je čtenář doslova fascinován mnoha překvapivými a nepředvídatelnými zvraty. Kniha je provokativní, filozofická a budete ji číst jedním dechem."

 

 

To je pro tentokrát vše, ale není rozhodně všem dnům konec!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.