Postpunkový nápřah a hitovost The Cure – THE FOREIGN RESORT míří do Prahy!

Dvakrát přesunutý koncert dánských postpunkových kraleviců se blíží. V sobotu 27. listopadu zahrají na strahovské Sedmičce spolu s tuzemským synth/darkwave zjevením Davem Von Tenebrae.

Snad žádný z našich koncertů nepotrápila COVID situace jako vystoupení postpunkových The Foreign Resort. Z jara loňského roku jsme se postupným přesouváním dostali až na letošní podzim. Tuhle čím dál zářivější hvězdu z Kodaně jsme ale znovu pozvat prostě museli. Zaprvé proto, že jejich poslední show v Underdogs` před téměř pěti lety byla masivní energeticko/melodická šleha, která v sobě nesla muzikantskou lehkost, nekompromisní tah, strhující hitovost, undergroundový/DIY feel a když bylo potřeba, i emocionálně obnaženou křehkost. To vám ostatně potvrdí snad každý, kdo je tehdy viděl.

Nemenším důvodem pro pražskou zastávku je i poslední deska "Outnumbered", která sound kapely posunula zase o kus dál – vyzrálejší a aranžérsky rafinovanější, rychlejší a plná silných melodií. Stačí jen pár poslechů, aby se začaly projevovat všechny její odstíny a finesy. Zase se spolu s bandou sbratřených floutků s černě nalakovanými nehty vracíme domů. V rozevlátých rukách šplouchají polovypité lahve levného vína a my se motáme v neonech, odrážených na vlhkém asfaltu, po soumračné Fascinační ulici sem a tam. Náš hood. Pokud vám tyhle polohy a nálady vyhovují, snadno najdete v "Outnumbered" svůj soundtrack.  A kdyby vám to bylo málo, přidejte si výborný loňský dvojcover "Send Me an Angel / Sunglasses at Night".

The Foreign Resort - She Is Lost
 

Čím to je? Mikkel B. Jakobsen a spol. ve své tvorbě nezapřou vlivy od The Cure až někam k Depeche Mode, ale zároveň z těchto přísad dokážou umíchat svůj vlastní svébytný mix. Navíc mají dar napsat opravdu silné a atmosférické skladby. Dark wave, nová vlna i shoegaze se potkávají na pevném postpunkovém základu a dávají dohromady podmanivou směs, obalující emotivní vokál. A můžeme snad tuzemské milovníky temných kytar připravit o jedno z nejzajímavějších současných jmen Evropy? Navíc když ani po letech nechápeme, jak je možné, že megahitovka "She Is Lost" už dávno neudělala z The Foreign Resort senzaci i mimo naší scénu? Na druhou stranu, jen díky tomu si můžete v sobotu užít tuhle nálož pěkně tváří tvář, intenzivně, napřímo, v ryzí podobě. 

Nicméně ani tentokrát se COVID omezení koncertu úplně nevyhnula. Kvůli nucené karanténě nakonec bohužel nemůže zahraniční kolegy doprovodit slovenská FARA. Bez zástupců tuzemské scény ale nezůstanete. Domácí žánrové podhoubí bude reprezentovat další žhavé želízko, Dave Von Tenebrae, kterého můžete znát z naší poslední kompilace "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves". Jednomužný projekt, který ve své tvorbě kombinuje synthwave, darkwave a vůbec chladné syntetické vlny táhnoucí se až k území witchhouse či cyberpunku. Najdete tu lásku k temným osmdesátkám, okořeněnou pelyňkem, fenyklem a anýzem. Dave v Praze vystoupí po dlouhých třech letech a ukáže nám, co se za tu dobu v jeho tvorbě událo nového.

Dave Von Tenebrae - Spider's Waltz


Pokud tedy chcete letos stihnout ještě nějakou živou muziku (dokonce za účasti kapely ze zahraničí), máte v sobotu ideální šanci. Navíc s jedním z nejlepších klubových zvuků v Praze. Některé věci se nevypláci prošvihnout...

THE FOREIGN RESORT (D), DAVE VON TENEBRAE
27. listopadu (klub 19:20, hraje se od 20:00)
Praha, Klub 007 Strahov (Chaloupeckého 1915/7)
Vstup: 290 Kč předprodej / 390 Kč na místě

The Foreign Resort

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.