Of The Wand And The Moon: S prozkoumáváním 60. let ještě nejsem úplně hotov.

Už jen hodiny zbývají do prvního pražského koncertu Of The Wand And The Moon. Spojili jsme se při této příležitosti s předákem Kimem Larsenem, abychom vám skrze rozhovor s tímto pozoruhodným muzikantem blížeji představili tuto dánskou neofolkovou stálici.

AHOJ KIME. VIDĚL JSEM TĚ S KAPELOU PŘED PÁR TÝDNY NA FESTIVALU WAVE GOTIK TREFFEN. CO TENTO FESTIVAL ZNAMENÁ PRO TEBE A PRO KAPELU OBECNĚ?

Je pravdou, že jsem zde v minulosti párkrát hrál. A vždycky se jednalo o pozitivní zážitek. Potkávám zde dobré lidi, na koncertech je plno a po nich většinou následují podařené večírky. Navíc festival beru jako dobré místo k objevovaní nové muziky, kapel a projektů, o kterých jsem často do té doby neměl tušení.   

POKUD JSEM NAŠEL SPRÁVNÉ INFORMACE, HRÁL JSI V LIPSKU NA WGT POPRVÉ V ROCE 2001. JAK MOC SE LIŠIL TEHDEJŠÍ KIM LARSEN A OF THE WAND AND THE MOON OD KIMA A JEHO KAPELY V SOUČASNOSTI?

Tehdy se jednalo o můj druhý koncert s OTWATM v kariéře. Z této sestavy jsem zůstal jen já a můj hráč na klávesy. Navíc na prvních dvou koncertech jsem ani nehrál na kytaru. A co se změnilo? Nyní většinou hraji v sestavě s akustickým bubeníkem.

 

Of The Wand & The Moon - Live At The Lodge Of Imploded Love - I Crave For You

 

V DOBĚ UŽ ZMIŇOVANÉHO PRVNÍHO VYSTOUPENÍ V LIPSKU JSI JEŠTĚ HRÁL V METALOVÝCH KAPELÁCH. JAK MOC JSOU TY TEMNĚ KOVOVÉ KOŘENY DŮLEŽITÉ PRO HUDBU OF THE WAND AND THE MOON?

Hmmm...to vůbec netuším. Samozřejmě, že se tu a tam nějaké momenty dají vystopovat. Jako například ve skladbě "Fall From View" na novém albu.

KTERÉ KAPELY BYLY „PŘEVOZNÍKY“ NA TVÉ CESTĚ Z METALOVÝCH VOD DO TĚCH NEOFOLKOVÝCH?

Před lety mi můj kamarád nahrál album Current 93 "Thunder Perfect Mind". Od prvního okamžiku jsem věděl, že tohle je hudba, kterou jsem hledal. Krátce nato přišly na řadu Death In June a vlak se nezadržitelně rozjel.

CÍTÍŠ SE BÝT SOUČÁSTÍ NEOFOLKOVÉ SCÉNY?

Tak to vše pro mě začalo. A stále existují přímé linky z minulosti, které mě k této scéně vážou.

PTÁM SE, PROTOŽE VAŠE POSLEDNÍ ALBUM "THE LONE DESCENT" PŘIŠLO SE SPOUSTOU VLIVŮ, KTERÉ JSOU V TOMTO ODVĚTVÍ HUDBY NEOBVYKLÉ. V TÉ DOBĚ JSI MĚL V KAPELE ASI OSM NEBO DEVĚT MUZIKANTŮ. JAKÉ TO BYLO SLYŠET HUDBU, KTEROU HRAJE TAKOVÝ MINIORCHESTR?

Ano, snažím se trochu rozšířit zvuk kapely, abych neuvízl na stejné staré cestě. Nebavilo by mě vydávat stále stejnou hudbu.

 

Of The Wand & The Moon - Absence

 

JSOU NĚJACÍ HUDEBNÍCI, KTERÉ MŮŽEŠ JMENOVAT JAKO ZDROJ INSPIRACE PRO VÝSLEDNOU PODOBU POSLEDNÍCH DVOU ALB? SLYŠEL JSEM NĚCO O TRUMPETISTOVI BO RANDEM…

Lee Hazelwood, Leonard Cohen nebo Serge Gainsbourg. To jsou jen některé ze zjevných zdrojů mé inspirace. Při nahrávání alba "The Lone Descent" a při poslechu Boa, když nahrával do skladeb své party trubky, jsem se rozhodl vyhradit mu na dalším albu výrazně více prostoru.

JAKÝM KOUZLEM VLÁDNE HUDBA 60. LET, KTERÉ JE ZJEVNOU INSPIRACÍ TVÉ NOVÉ DESKY?

Myslím, že co se týče inspirace, pomalu pluji proti proudu času. Můj táta měl rozsáhlou sbírku desek s jazzem, rockem a popem 60. let. Myslím, že alba "Rubber Soul" od The Beatles nebo singl "Je T'aime moi non plus" od Serge Gainsbourga se mi hluboko zaryly do paměti. Stejně jako pro toto období typický zvuk basové kytary. Nějaké otcovy jazzové nahrávky jsou pak zdrojem mé slabosti pro zvuk trubky.

MEZI POSLEDNÍMI ALBY JSOU VELKÉ PRODLEVY, PROČ?

Máš pravdu, jejich vydání chvíli trvalo. Jakmile vydám album, jsem obvykle úplně vyčerpaný, protože ze sebe vydám veškerou energii. Vedle toho došlo také k určitému zpoždění kvůli tomu, že můj koproducent ještě před mým albem musel dokončit jinou desku. A do toho všeho zasáhl koronavirus a rozjetý proces nahrávání na čas úplně zastavil.

 

Of The Wand & The Moon - Whispers Of The Past

 

"YOUR LOVE CAN’T HOLD THIS WREATH OF SORROW" JE NOVÉ ALBUM OF THE WAND AND THE MOON. NA PRVNÍ POSLECH ZNÍ PODOBNĚ JAKO PŘEDCHOZÍ DESKA. BYL ZÁMĚR POKRAČOVAT V CESTĚ, KTEROU VYKROČILA KOLEKCE "THE LONE DESCENT"?

Máš pravdu. S prozkoumáváním 60. let ještě nejsem úplně hotov.

ZAJÍMAVÝMI HOSTY NA NOVÉ DESCE JSOU VÝRAZNÉ POSTAVY DÁNSKÉ HUDEBNÍ SCÉNY - MARTIN HALL A UFFE LORENZEN. JAK KE SPOLUPRÁCI DOŠLO?

Znám Uffeho mnoho let. Mívali jsme stejného promotéra. Je mnohem lepší zpěvák než já. Tak jsem ho požádal, aby si zazpíval na albu "The Lone Descent". Stejně jako u nového alba jsem měl za to, že jeho hlas by mohl perfektně sedět do skladby "Barbs Of Time".

Pokud jde o Martina Halla, zeptal jsem se ho, jestli by nechtěl přispět textíkem do nějaké mé skladby na novince. Během nahrávání desky jsme se pak s koproducentem shodli, že by nebylo špatné použít jeho vokál ve skladbě "Nothing For Me Here". Mám radost, že mou nabídku neodmítl.

V ROZHOVORU PRO PORTÁL GAFFA.DK JSI MLUVIL O NĚJAKÉM EXTRA MATERIÁLU Z NAHRÁVACÍ SESSION K LOŇSKÉ DESCE, KTERÝ BY MĚL SPATŘIT SVĚTLO SVĚTA. MŮŽEŠ K TOMU NĚCO ŘÍCT?

Během nahrávání nové desky jsme natočili řadu písni, které se na výslednou podobu desky nevešly. Z toho vzešla myšlenka vypustit do světa rozšířenou edici alba. Doufejme, že na ní nebudeme čekat příliš dlouho.

V JEDNOM Z NOVĚJŠÍCH ROZHOVORŮ JSEM ZASLECHL, ŽE BY MOHLO DOJÍT NA SPOLUPRÁCI S ANNOU VON HAUSSWOLFF. JE TO PRAVDA?

Ano, v určitém okamžiku jsme o možné spolupráci mluvili. Jen čas ukáže, zda dojdeme i k činům.

 

Vril Jager - Celestial Bliss

 

VEDLE OF THE WAND OF THE MOON MÁŠ I NĚKOLIK „VEDLEJŠÍCH PROJEKTŮ“ JAKO BLACK WREATH, EUDAIMONIA COLLECTIVE, VRIL JÄGER NEBO WHITE CHAMBER. CO SE S NIMI DĚJE?

Pokud jde o Black Wreath, rád bych natočil druhé album. Ale všichni (s Kimem projekt tvoří ještě basák a zpěvák Dave Müller a člen metalových Blazing Eternity a martial party Parzival Peter Mesnickow  - pozn. autora) jsme velmi zaneprázdněni. Doufejme, že v budoucnu ke spolupráci znovu dojde. Příští rok bychom mohli udělat show s Vril Jager (tento projekt tvoří Kim Larsen s Thomasem Bøjdenem z Die Weisse Rose - pozn. autora) a dojde, doufejme, také na nějaké nové písničky.

SVOU HUDBU VYDÁVÁŠ NA SVÉM VLASTNÍM LABELU. CO STÁLO ZA TÍMTO ROZHODNUTÍM?

Prostě se mi zdálo, že je to nejlepší způsob, jak s vydáváním naložit. Tesco Distribution mi pak pomohlo celý systém správně nastavit.

DO PRAHY PŘIJÍŽDÍŠ SE DVĚMA PŘEDKAPELAMI - KOLLAPS A TREPANERINGSRITUALEN. JAKÝ K NIM MÁŠ VZTAH?

S Thomasem z Trepaneringsritualen se znám už nějakou dobu. Podílel jsem se na jedné z písní, kterou vydal před pěti roky na albu "Kainskult". Wadeho Blacka z Kollaps  jsem poznal prostřednictvím společného působení v agentuře Swamp Booking. Ale je pravda, že ještě předtím jsem navštívil několik jeho vystoupení.

V SOBOTU PŮJDE O PRVNÍ VYSTOUPENÍ OF THE WAND AND THE MOON  V PRAZE. Z NAŠEHO POVÍDÁNÍ V LIPSKU JSEM POCHOPIL, ŽE PRAHA JE TVÉ OBLÍBENÉ MĚSTO. JE TO TAK? CO TĚ NA NÍ ZAUJALO?

Mám několik oblíbených měst ;). A je pravdou, že v Praze jsem byl mnohokrát. Muselo to být 6-7krát. Miluju náladu města a krásné budovy. Vztahu pomáhá i to, že cestovat do Prahy bylo poměrně levné. A nesmím zapomenout ani na dobré pivo. Nemůžu se dočkat, až se do Prahy zase vrátím!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.