Carpenter Brut: příběh kapely je zajímavější než jeho vypravěč

Vedle Perturbator je francouzský projekt Carpenter Brut největší hvězdou mladé synthwave scény. Po třech letech, vyplněných z velké části koronavirovou pandemií, se projekt vrací do České republiky, aby odehrál už v sobotu 15. října 2022 své další představení naplněné hromadou odkazů na zatracovaná i milované osmdesátá léta. Podařilo se nám před koncertem s tajemným předákem projektu spojit, a v krátkosti ho vyzpovídat.

KDYBYS MĚL CARPENTER BRUT PŘEDSTAVIT FANOUŠKOVI, KTERÝ VAŠI HUDBU NIKDY PŘEDTÍM NESLYŠEL, CO BYS UDĚLAL? VÍM, ŽE TOHLE PŘEDSTAVOVÁNÍ NESNÁŠÍŠ…!

https://en.wikipedia.org/wiki/Carpenter_Brut a https://open.spotify.com/artist/1l2oLiukA9i5jEtIyNWIEP, hahaha :)

ETABLOVAL SES JAKO STUDIOVÝ TECHNIK PRACUJÍCÍ PRO METALOVÉ A HARDCOROVÉ KAPELY. S KÝM JSI KONKRÉTNĚ SPOLUPRACOVAL A POKRAČUJE NĚKTERÉ Z TĚCHTO SPOJENÍ I POTÉ, CO SES STAL HUDEBNÍKEM?

Pracoval jsem především s francouzskými kapelami jako Klone, Hacride nebo Appollonia. Už skoro deset let jsem s žádnou kapelou jako studiový technik ve studiu nebyl. Nemám na to čas. Od doby, co jsem založil Carpenter Brut, jsem vyšetřil čas na míchání dvou desek. A to pro kapelu Jean Jean a pro Ulver. To jsem si docela užil. Vytáhlo mě to z mé primární bubliny. Ale jinak si myslím, že už nejsem technicky na výši mixovat cizí desky.

 

Carpenter Brut - Turbo Killer

 

JAK ŘEŠÍŠ SVOU PREZENTACI V RÁMCI FUNGOVÁNÍ CARPENTER BRUT?

Protože se na promo fotkách Carpenter Brut neobjevuji osobně, prostě nechci, stvořil jsem pro „Leather“ trilogii postavu Breta Halforda. Ten reprezentuje projekt na veřejnosti. Je to fiktivní postava, která mi vůbec není podobná, stejně jako Freddy Krueger rozhodně nereprezentoval Wese Cravena. Čím více se „Leather“ trilogie vyvíjí, tím je Bret nebezpečnější. Z teenagera, zamilovaného i naštvaného, ​​se postupně stává duševně vyšinutá rock’n‘rollová hvězda. Do závěrečného dílu triptychu si schovávám jedno velké překvapení.

NEMÁŠ CHUŤ BRETA PREZENTOVAT I NA PÓDIU? CO MOHOU FANOUŠCI OČEKÁVAT OD ŽIVÉ SHOW CARPENTER BRUT?

Bret se neobjevuje na jevišti. Mohl jsem udělat to samé, co Iron Maiden s Eddiem, jestli se ptáš na tohle. Jenže by to přineslo spíš více komplikací než užitku. Pokud jsou fanoušci zvědaví, jak koncert vypadá, nejlepší radu, kterou jim mohu dát, je přijít se přesvědčit na vlastní oči. Pokud rádi tančí, mělo by se jim vystoupení Carpenter Brut líbit.

CO STÁLO ZA NÁPADEM, SCHOVAT SE ZA FIKTIVNÍ POSTAVU? JAK JSI S TÍMTO KONCEPTEM SPOKOJENÝ?

Udržet anonymitu je čím dál složitější. Novináři tuto mou snahu často ignorují. Vždy, když jsem je žádal, aby v rozhovorech neuváděli mé skutečné jméno, se najde někdo, kdo tuto mou prosbu nerespektuje. Chtějí být „chytří“ a je jim fuk, o co je žádám. Takže se snažím zůstat diskrétní a nenarušovat filmový svět, který vykresluji na svých nahrávkách. Zdá se mi, že tento příběh je zajímavější než samotný vypravěč.

 

 

SYNTHWAVE PROTAGONISTÉ ZAUJALI VELKÉ MNOŽSTVÍ METALOVÝCH FANOUŠKŮ. MÁŠ ZA TO, ŽE SE TATO HUDEBNÍ SUBKULTURA STALA POSTUPNĚ OTEVŘENĚJŠÍ? DŘÍVE BYLA ZNÁMA SVOU KONZERVATIVNOSTÍ…

Jak kdo. Někteří nenávidí, když hardcore skupina hraje ve svých písních příliš mnoho metalových sól. Jiní milují průniky mimo metalový mainstream a různá další překvapení. Já patřím spíše do této druhé kategorie. Ale celkově si myslím, že metalisté se stali více otevření. Znám spoustu lidí, kteří kromě sto padesáti tisíc různých stylů metalu, poslouchají i pop, funk, rap nebo elektro, haha. Takové komunity mám rád.

CARPENTER BRUT KOMBINUJÍ VE SVÉ HUDBĚ PRVKY Z METALU, SYNTH HUDBY A FILMŮ, KTERÉ MAJÍ VE FRANCOUZSKÉ KULTUŘE VELMI ZAVEDENOU TRADICI. KDO JSOU PRO TEBE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UMĚLCI Z JEDNOTLIVÝCH KULTURNÍCH OBLASTÍ?

Zapeklitá otázka! Řekl bych, že z metalu Meshuggah, Iron Maiden a Type O Negative, z filmového fochu John Carpenter, Steven Spielberg a George Lucas, z elektroniky pak musím vyzvednout Vangelise, Davea Smitha, Toma Oberheima a Boba Mooga.

 

Carpenter Brut - Escape From Midwich Valley † Short Film 

 

JSI FILMOVÝM FANOUŠKEM? JAKÉ JSOU TVÉ OBLÍBENÉ FILMY MAPUJÍCÍ HUDEBNÍ BRANŽI?

Líbil se mi dokument o Woodstocku 99 na Netflixu, který mě naprosto ohromil. Něco takového by se dnes podle mě nemohlo stát, i když nenažranost producentů se nezměnila, haha. Jinak nesmím zapomenout na „The Wall" od Pink Floyd. Určitě jsem na některé důležité položky zapomněl.

A OBLÍBENÉ HORORY Z POSLEDNÍCH PĚTI LET?

Hmm.... „USA“ od Jordana Peeleho. Ani nevím, jestli za posledních pět let někdo natočil nějaký dobrý film, haha.

Dík za tvůj čas a uvidíme se v Praze!

 

Carpenter Brut - filmově stylizovaný křest desky "Leather Teeth" pro televizi ARTE

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.