Křest nové desky Lakeside X: suverénní návrat i po koncertní stránce

Křest nové desky domácích navrátilců Lakeside X si nenechala ujít stará fanouškovská garda, která provázela fungování pražské kapely už v první fázi fungování. Je to škoda, že si cestu do Lucerna Music Baru nenašla mladší generace, protože trojice (koncertně čtveřice) je jednou ze žánrových špiček, která navíc přitáhla na večer i dva výborné projekty Daniela Myera – producenta křtěné kolekce „Love Disappears“.

Singlové návnady znovuspojených Lakeside X jsem spolkl jak hladový kapr, a tak mě nezbývalo nic jiného, než v neděli 23. října vyrazit do pražského Lucerna Music Baru na první možnost koncertního setkání s pražskou trojicí. Uvědomují si výjimečnost večera, kdy kapela nejen, že odehraje své první vystoupení po necelé dekádě, ale navíc představí poprvé i písničky, které vychází na návratovém albu „Love Disappears“. Tedy hromada důvodů, proč by koncert nemusel dopadnout zrovna ideálně.

O dvojnásobný support se postaral producent Daniel Myer. Lipský patriot do naší domoviny jezdí často a rád, takže jsme ho tu v posledních letech mohli vidět v mnoha různých inkarnacích - ať už jako právoplatného člena Covenant, hostujícího klávesisty u Project Pitchfork, frontmana vlastní elektronické smečky Haujobb nebo za DJským pultem.

V neděli večer se Daniel představil nejprve v přemýšlivějším světle pod hlavičkou svého projektu Architect. Vokální party obstarala zpěvačka Emke (polovina u nás velmi populárních Black Nail Cabaret) a spojení intimní elektroniky s medovým témbrem bylo pohlazením po duši všem, kteří hudbě umí otevřít svá srdce. Věčná škoda, že tento set proběhl bez většího zájmu přítomných a valná část návštěvníků se věnovala především konverzaci. 

Svou energičtější tvář potom německý host ukázal jako frontman dvojice DSTR. Elektronický doprovod Niko Kötzsche obdařil Daniel silovým vokálem a jejich set postupně gradoval jak stupňující se dynamikou, tak i hlasitostí (je to tak, Václave? - pozn. aut.). Hybné electro rozpohybovalo všechny 'EBM pozitivní' v sále, i když prozatím vše v uctivé vzdálenosti od pódia. Charakteristický rukopis páně Myera je dobře rozpoznatelný, což ostatně (v dobrém) platí i pro aktuální desku hlavní hvězdy večera.

Po předskakujícím producentu desky Danielu Myerovi přichází ve spíše prázdnějším klubu na Janne Marvannena a spol. řada ve čtvrt na deset. Hned od prvních tónů přichází deja vu v podobě v dobrém slova smyslu profesionálního výkonu Lakeside X, zvukově, vokálním výkonem zpěváka, ale třeba i vyhrávkami nového koncertního pomocníka – kytaristy Jakuba Zachovala, kterého jsme mohli zahlédnout třeba v sestavě projektu Smrtislav. Jeho vstupy zajímavým způsobem zpestřovaly ve studiové podobě téměř čistě elektronické ukázky novinky. Ve starších skladbách naopak přebral často hlavní roli a spolu s bicími Igora Dvorského táhnul písničky kupředu.

I přes implementování rockových elementů je ale poznat, jak výrazným způsobem na novince proměnil Daniel Myer sound oslavenců. Písničky neohromují přímočarou energií, ale naopak dokážou posluchače doslova obejmout komplexními elektronickými aranžemi. To byl případ kousků Lifeline a Time Has Come z počátku setu, ale i Fascination nebo Rising z poloviny koncertního představení Pražáků. Výjimečným okamžikem bylo živé předvedení duetu Inner Vision s přítomnou Emke, které mělo možná až příliš plaché vyznění. Po něm přišlo podobně nenápadný, i když vlastně na druhou stranu sympaticky civilní křest novinky.

S koncem křtu kapela takzvaně přeřadila na vyšší rychlostní stupeň, kdy koncertní čtveřice začala servírovat jednu starší hitovku za druhou. Kousky jako Sway, Bloodflies navíc doplnil kapelní cover klasiky To The Hilt od Die Krupps. Vděčné publikum si vytleskalo čtyřnásobný přídavek. Ten v euforii zakončila až technoidní verze kousku Wake Up z debutu „Sunrise“. Podařený křest ukázal, jak moc na temnější scény Lakeside X chyběli. Mohou, a věřím tomu, že budou vzorem pro mladší následovníky, jak naložit s širokým územím vykolíkovaným temným popem, rockem a synth územím. Tahle trojice ho má totiž zažraný hluboko pod kůží.

Setlist Lakeside X 23. 10. 2022

Intro - Destiny

Lifeline

Time Has Come

Nicotine

Farewell

Afterlife

Fascination

Inner Vision

Sway

Rising

Spiral

To The Hilt

Bloodflies

 

Fire in the Sky

Wonder

Anywhere

Wake Up

 

 

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

tak to jo moc dobry report Kloboucek..

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.