Shadowhouse: Píšu o tom, co jsem si sám prožil

Shadowhouse se zanedlouho objeví v Underdogs a tak jsme vyzpovídali Shane McCauleyho - hlavu a srdce této kapely. O nových i starých deskách kapely, o Portlandu i o osobních komplikacích při tvorbě hudby.

AHOJ. DĚLÁME SPOLU PRO SANCTUARY.CZ VŮBEC PRVNÍ ROZHOVOR, MŮŽEŠ TEDY SHADOWHOUSE PŘEDSTAVIT NAŠIM ČTENÁŘŮM? KDO JSOU SHADOWHOUSE A CO OD JEJICH TVORBY MŮŽE NEZNALÝ POSLUCHAČ ČEKAT?

Ahoj, tady je Shane McCauley, zpěvák, kytarista a skladatel Shadowhouse. Shadowhouse existuje už deset let - popravdě mi to připadá jako maximálbě pět let. Co by ode mě mohl neznalý posluchač očekávat? Spojení v izolaci prostřednictvím našich písní. Je to něco jako najít zprávu v láhvi, která vám dá vědět, že nejste v tomhle šílenství sami.

SNAD NEBUDE VADIT, KDYŽ ZAČNEME ÚPLNĚ OD ZAČÁTKU. JAK SES DOSTAL K TEMNÉ MUZICE, CO JSI POSLOUCHAL PŘED ZALOŽENÍM SHADOWHOUSE A JAKÝ BYL PRVOTNÍ IMPULZ K ZALOŽENÍ VLASTNÍ KAPELY?

Vyrůstat v Portlandu bylo něco jako vyrůstat v malém britském městečku. Malé okruhy lidí a malé subkultury. Moje máma mě přivedla k hudbě už jako malého - ke kapelám jako Ramones, Siouxsie and the Banshees, Depeche Mode atd. Měla mě opravdu jako mladá, takže to spíš bylo jako vyrůstat se starší sestrou, kterou bavila gotika a post-punk. Hraju v kapelách zhruba od 90. let až do teď - do Shadowhouse.
K tomu, co jsem poslouchal těsně předtím, než jsem začal dělat Shadowhouse -  řekl bych, že různé žánry, jako power pop, new romantic, post-punk a goth. Co bylo prvotním impulsem k založení vlastní kapely? Vždycky mě bavilo hrát hudbu s jinými lidmi. A jsou to právě moji přátelé, kteří mě inspirují k psaní písní, které mě baví a doufám, že baví i ostatní.

BYL PROBLÉM NAJÍT VE TVÉM OKOLÍ PODOBNĚ NALADĚNÉ MUZIKANTY?

Nebyl.

 

START SHADOWHOUSE BYL POMĚRNĚ OSTRÝ. ZAČÁTEK 2012, PRVNÍ EP 2013, PRVNÍ VELKÁ DESKA 2014. TO JSTE BYLI TOLIK NABUŠENÍ NÁPADY A ENERGIÍ?

V podstatě jsme na začátku měli štěstí, že jsme měli mnohem více volného času na nahrávání a vydávání věcí.

ZVUK DEBUTU „HAND IN HAND“ MÁ PODLE MÉHO NÁZORU JISTÝ OLD SCHOOL VIBE A TO VŮBEC NEMYSLÍM ŠPATNĚ. JE TO JEN MŮJ POCIT, NEBO SOUND ALBA OVLIVNILA VAŠE OBLIBA STARŠÍCH KAPEL?

Stejně jako všichni ostatní na tomhle světě, jsme i my ovlivněni někým jiným. V mém případě a v případě mého spoluhráče Carla Simpsona platí, že milujeme všechny druhy hudby, takže nás ovlivňují nejrůznější žánry a kapely.

JAKÉ BYLY OHLASY NA DEBUT? A CO PRVNÍ KONCERTY? V PORTLANDU ASI NENÍ PROBLÉM S KONCERTOVÁNÍM A OBECNĚ S TEMNOU SCÉNOU...

Šlo to ruku v ruce. Když se album vydalo, tak se vyprodalo docela rychle a bylo vyhlášeno Cvlt Nation post-punkovým albem roku, což byla velká pocta. Naše první koncerty probíhaly společně s našimi přáteli, jako jsou Belicose Minds, Silent Numbers, Shimmering Stars atd. Byly prostě hlučné a zábavné! Portland byl vždy tak nějak vnímavý a vstřícný vůči post-punkovým a goth žánrům.

OD DEBUTU K VYDÁNÍ DRUHÉHO ALBA „FORSAKEN FORGOTTEN“ UBĚHLO CELÝCH SEDM LET. VYDALI JSTE MEZITÍM DVA SINGLY, ALE I TAK JE TO POMĚRNĚ DLOUHÁ DOBA. CO ZPŮSOBILO TAK DLOUHOU PRODLEVU?

Střídání členů a nedostatek peněz.

 

VE ZVUKU OBOU ALB JE VELKÝ ROZDÍL. VÍM, ŽE I SAMOTNÉ NAHRÁVÁNÍ TRVALO PĚKNĚ DLOUHO A NEBYLO ÚPLNĚ JEDNODUCHÉ. MŮŽEŠ NA NAHRÁVÁNÍ TROCHU ZAVZPOMÍNAT? JAK TO CELÉ PROBÍHALO A JAK MOC JSTE SPOKOJENI S VÝSLEDKEM?

7 let, pět studií, několik členů přišlo a odešlo. Byla to v podstatě taková bestie a já ji pokořil a jsem velmi hrdý, že se deska vydala.

V NĚKTERÉM ROZHOVORU JSEM SE DOČETL, ŽE SIS PROŠEL NELEHKÝM ŽIVOTNÍM OBDOBÍM, KDYS MÁLEM PŘIŠEL O STŘECHU NAD HLAVOU. JAK SES DOSTAL DO TAKOVÉHO PRŮŠVIHU, JAK MOC TI V TĚCHTO TĚŽKÝCH CHVÍLÍCH POMOHLA MUZIKA A BYL I TO JEDEN Z DŮVODŮ, ŽE KAPELA V URČITÉM OBDOBÍ NEBYLA TOLIK AKTIVNÍ? JE TEĎ UŽ VŠECHNO V POŘÁDKU A ŽIJEŠ SI POKLIDNĚJI?

Jo, kvůli krádeži identity jsem přišel skoro o všechno. Krádež identity a  18 000 dolarů byla důvodem, proč se moje hudební tvorba na chvíli zpomalila. Chvíli jsem byl bez domova, ale postavil jsem se na nohy. Hudba bude vždy součástí mého života a vždy mi pomůže v časech kdy jde všechno dolů, ale i nahoru. Teď pracuju s komunitou zdravotně postižených jako přímý podpůrný pracovník a nacházím tak ve svém životě poměrně hodně klidu.

MÁM DOJEM, ŽE PODOBNĚ TĚŽKÉ ŽIVOTNÍ SITUACE SE ODRÁŽEJÍ I VE VAŠICH TEXTECH NEJSTE TRADIČNÍ KLÍŠE KAPELA S LYRIKOU O UPÍRECH A BUBÁCÍCH…
JAKÝ JE VŮBEC ŽIVOT V PORTLANDU? ŽIJE SE MÍSTNÍM POKLIDNĚ A BEZ PROBLÉMŮ? CO BYCH MĚL V PORTLANDU NAVŠTÍVIT A VIDĚT A JE TU NAOPAK NĚCO, CO BY OPRAVDU STÁLO ZA ZLEPŠENÍ?

Když přijde na psaní mých textů, píšu o tom, co znám, co jsem sám prožil. Portland je jako každé jiné město; má svoje pro a proti. A co bych doporučil vidět někomu, kdo navštíví Portland? Milion obchodů s nahrávkami a spoustu dalších skvělých věcí i mimo Portland! Za mě stojí vidět především všechna ta úžasná malá historická města a přírodu.

 

A CO K MÍSTNÍ TEMNÉ SCÉNĚ? ZMĚNILA SE NĚJAK ZA DOBU FUNGOVÁNÍ SHADOWHOUSE?

Jo, určitě - více se rozrostla.

MOMENTÁLNĚ JSTE ZAKOTVILI U ICY COLD RECORDS. ZA DOBU EXISTENCE SHADOWHOUSE JSTE SPOLUPRACOVALI HNED S NĚKOLIKA LABELY. JAK JSTE SE K ICY COLD DOSTALI, JAK JSTE TEĎ SPOKOJENÍ A UDĚLALI JSTE V MINULOSTI S NĚJAKÝM LABELEM I NEGATIVNÍ ZKUŠENOST?

Jsem teď u Icy Cold Records, protože jsem dřív býval u Manic Depression, oba labely vlastní Jean Louis Martel v Paříži. Je to super opora a skvělý chlap! Co se týče negativních zkušeností s jinými labely. Ano, měl jsem nějaké špatné zkušenosti a naučil jsem se, na co si dát pozor.

JAK VZNIKL NÁPAD UDĚLAT VÁNOČNÍ COVER „WALKING IN THE AIR“, KTERÝM JSTE NADĚLILI V MINULÉM ROCE VÁNOČNÍ DÁREK FANOUŠKŮM?

Popravdě jsem chtěl udělat cover tohohle songu roky. Dětský film The Snowman je tak skvělou analogií dospívání a smrti.

 

JAKÉ JSOU NOVINKY U SHADOWHOUSE? MAKÁTE NA NOVÉ DESCE? NĚJAKÝ NOVÝ MERCH ATD.? POCHLUBTE SE. :)

Tohle léto budeme pracovat na novém albu "Later". Budou nová turné trička pro Evropu, ale vše ostatní, myslím, můžete najít na našem Bandcampu.

V DUBNU VYRAZÍTE NA EVROPSKÉ TURNÉ. JAK MOC SE TĚŠÍTE? NA TURNÉ S VÁMI JEDE TAKY PROJEKT TERMINAL A. MŮŽEŠ HO NĚJAK PŘIBLÍŽIT?

Jsme naprosto u vytržení a natěšení, že se vracíme do Evropy. Narozdíl od Ameriky, Evropa ví, jak se má ke kapele chovat. Terminal A je nejlepší dark wave kapela, tečka. Až je lidé uvidí, budou naprosto ohromení. Jsou fakt dobří!

SPOLU S ROSEGARDEN FUNERAL PARTY ZAHRAJETE I V PRAZE. CO OD VAŠEHO VYSTOUPENÍ MŮŽOU ČEKAT FANS? „PLAY LOUD, DANCE SLOW“? :)

Nejlepší zasraný hlasitý post-punk goth, jaký kdy kurva uslyší ;)

DÍKY ZA ČAS A UVIDÍME SE!

Díky za rozhovor a brzy se uvidíme!

 

ROSEGARDEN FUNERAL PARTY (US), SHADOWHOUSE (US), TERMINAL A (US)
7. 5. 2023
Praha, Underdogs´(Nádražní 349)
Vstup: 450 Kč + poplatky (Goout.cz), 600 Kč na místě
FB událost

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.