Crime & The City Solution zahrají v Praze s novou deskou v zádech

Kultovní Australané opět míří do České republiky.

Crime & The City Solution, kapela založená Simonem Bonneym v roce 1977, přišla po 10 letech s novou nahrávkou "The Killer", vydanou 20. října letošního roku na labelu Mute. Album kapela přijede představit také naživo, a to 6. prosince 2023 do pražského klubu Fuchs2.

Na v pořadí šesté album si stávající členové Simon Bonney a Bronwyn Adams přizvali i řadu dalších talentovaných hudebníků: Frederic Lyenn (klavír, baskytara, syntezátor), Donald Baldie (kytara), Georgio Valentino (syntezátor, kytara), Chris Hughes (bicí, perkuse) a Joshua Murphy (klavír, kytara) a poprvé spolupracovali s legendárním producentem Martinem J. Fiedlerem.

Inspirace na album přišla v době pandemie, když se Simon Bonney a Bronwyn Adams ocitli v rodné Austrálii pod jednou z nejpřísnějších světových uzávěr a jejich dosavadní muzikantský život byl zastavený. Bonney si totiž ve stejné době podával žádost o doktorandské studium, v rámci kterého se chtěl věnovat politické situaci v Afghánistánu v 80. letech minulého století. Během svého studia na doktorát navštívil Bonney místa s vysokou kriminalitou a práce na albu mu pomáhala vyrovnat se s negativními zkušenostmi, které měly neblahý vliv na jeho psychiku. "Mrtvá těla v mých snech", zpívá v titulní skladbě a vysvětluje: "na albu není ani jednou zmíněno, jak americká vláda postupovala během rozhodování o budoucnosti Afghánistánu, ale témata se na albu opakují; velká část desky je o ztrátě víry."

Spíše než na glorifikaci Bonneyho zážitků během jeho výzkumnické práce se album zaměřuje na způsob, jakým se projevují v každodennosti, a na to, jak lidé fungují v jejich stínu "Existuje jakási hranice vnímání normálnosti a civilizovanosti, které se lidé drží a považují ji za přijatelnou, i když už vzniklá situace dávno přesáhla jejich limity," říká Simon Bonney. "Zajímá mě normálnost existující v situacích, které bychom považovali za extrémní."

Celou nahrávkou Bonney také proplétá opakující se obrazy nekontrolovatelných přírodních sil a farmáře, který se je snaží poklidně přijmout, místo aby je chtěl ovládnout. "Můžete do jisté míry předvídat, co příroda udělá, vidíte, že se blíží tornádo, ale nikdy nevíte, který dům zasáhne," vysvětluje Simon Bonney.

Když po dokončení alba pracoval na Ukrajině, kterou zmítala ruská invaze, znovu se setkal s nejistotou: "Byla tam totálně zničená budova raketovým útokem, která byla půl míle od skutečného cíle. Budovy po obou jejích stranách byly naprosto neporušené, ale uprostřed byl kráter. V ten okamžik jsem ale cítil neuvěřitelnou odolnost, která pramení z přijetí života takového, jaký je právě teď, bez ohledu na to, jak je náročný a nejistý."

 

Vstupenky na pražský koncert seženete v předprodejní síti GoOut. Aktuální předprodejová cena činí 450 Kč (+ poplatky sítě).

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.