Dubnové strašání

Ani tento měsíc nejsme ochuzeni o spustu hrůzy. Dojde na znesvěcování klasik, na zlo i na legraci, na další díla klasiků žánru i na nějaká nová jména. Své si k tomu řeknou i domácí autoři.

Pohrávat si s odkazem klasiky je ošemetná věc a u kultovní trilogie "Přichází Satan" to platí dvojnásob. Několik více či méně povedených pokusů už tu bylo a toho nejnovějšího se ujal Arkasha Stevenson. Podle prvních reakcí by nakonec film "První znamení: Přichází satan!" nemusel být nějakým průšvihem...

"Když je mladá američanka poslána do Říma, aby začala sloužit církvi, narazí na temnotu, která ji přiměje zpochybnit vlastní víru a odhalí děsivé spiknutí, které doufá, že přivede zrození inkarnovaného zla."

 


První znamení: Přichází satan! - trailer

 

Dětičky někdy umí pěkně pít krev a kor ty cizí. O tom se přesvědčí i parta únosců ve flmu "Abigail" dvojice Matt Bettinelli-Olpin / Tyler Gillettt. Zamčená barabizna a v ní upíří balerína - to nechcete...

"Krást cizí děti je odporný zločin. Krást děti mocných zločinců je navíc nebetyčná hloupost. Jenže říkejte to partě darebáků, kterým se nechce živit poctivou prací, a tak přijmou zdánlivě hodně snadnou práci – unést dceru jakéhosi boháče, čtyřiadvacet hodin ji pohlídat, než zoufalý taťka zaplatí padesátimiliónové výkupné, shrábnout prachy a jít domů. První, zdánlivě nejtěžší fáze, proběhne víc než hladce.

Sotva malá křehká Abigail na tréninku dotančí „Labutí jezero“, skončí omámená v dodávce a už se veze na smluvené místo, které kdovíproč připomíná venkovské panské sídlo říznuté zámkem hrůzy. Její únosci se mezi sebou neznají, kvůli bezpečí se dokonce oslovují smyšlenými jmény. Druhá fáze, spočívající v čekání na výkupné, by mohla být klidná, až nudná, kdyby únosci nezačali postupně umírat. Ukáže se totiž, že na některé děti by byla i nejdrsnější polepšovna krátká. Jenže když jim to konečně dojde, už není úniku."

 


Abigail - trailer

 

Další značka, ze které se pravidelně ždímají peníze, jsou prosulí "Ghostbusters". Nejnovější kousek má na svědomí Gil Kenan a nazval jej "Krotitelé duchů: Říše ledu". Jak titul napovídá, zemi hrozí nová doba ledová. A doba ledová je doba ledová..

"Ve snímku Krotitelé duchů: Říše ledu se rodina Spenglerových vrací tam, kde to všechno začalo, tedy do legendární hasičské stanice v New Yorku, aby zde její členové spojili síly s původními Krotiteli duchů. Ti mezitím vybudovali přísně tajnou laboratoř, jejímž účelem je posunout chytání duchů na zcela novou úroveň. Když ale do našeho světa prostřednictvím starobylého artefaktu proniknou zlé síly, musejí novopečení Krotitelé duchů i staří veteráni vynaložit veškeré úsilí na to, aby ochránili svůj domov a zachránili celý svět před příchodem nové doby ledové."

 


Krotitelé duchů: Říše ledu - trailer
 
No a hurá hurá, nechybí ani snímek tuzemské provenience. Peter Bebjak si totiž posvítil na předlohu úspěšného slovenského autora Jozefa Kariky a dal vzniknout filmu "Smršť".
 
"Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang (Tomáš Maštalír), který přijíždí spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah. Procházejí vážnou partnerskou krizí, která pramení z hluboko ukrytého traumatu, a tento pobyt je pro ně ultimátem – buď svoje problémy překonají, anebo se každý vydá vlastní cestou.
 
Koloběh rutinních dní však naruší příchod tajemné zásilky – balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu. Odesílatelem je Langův kolega psycholog. Ten od něj potřebuje pomoc v případě známém jako „jízda smrti“, na jehož konci byli čtyři mrtví. Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k tragické události přitahuje."
 
 

Smršť - trailer


Novým vydáním klasického díla Stephena Kinga "Řbitov zviřátek" se chlubí Beta Dobrovský. Pevná vazba dostala zajímavou obálku, která v reálu vypadá líp než na obrázku. Ale tady jde hlavně o obsah, který je vskutku delikátní...

"Někdy je lepší být mrtvýRodina Creedových se přestěhuje z Chicaga a usadí se v půvabném venkovském domě ve státě Maine. Otec je lékař, má zajímavou práci, krásnou manželku a dvě roztomilé děti. Zdálo by se, že jejich rodinné štěstí nemůže nic překazit. Nedaleko od domu je však podivný hřbitov, kam místní obyvatelé pochovávají své zvířecí miláčky.

Panuje tu zvláštní ponurá atmosféra temného tajemství, již nelze přesně definovat. To ale není nic proti indiánskému pohřebišti o pár kilometrů dál… Poté, co Creedovým zemře kocour a oni se rozhodnou ho tady pohřbít, se začnou dít šílené, nepředstavitelné věci, které jsou horší než sama smrt…"

 

 

Vypadá to, že se konečně dočkáme nějakou dobu odkládané knihy Jacka Ketchuma "Probuzená" od nakladatelství Maťa a to je rozhodně důvod k radosti!

"Řecko. Starověká země záhad, legend a mýtů. Právě zde navštíví obchodník Jordan Chase starodávnou hrobku a prožije temnou vizi budoucnosti. A právě zde, uprostřed překrásné krajiny, se Lelia, nádherná, ale nebezpečná žena, spřátelí se skupinou turistů, aby je vlákala do noční můry plné bolesti a hrůzy. Žije, aby sváděla a ničila, aby se živila svou lidskou kořistí. Lelia je víc než mýtus, víc než báchorka. Lelia je zhouba."

 

 

Teď to bude malinko komplikované. Zminíme totiž nejdřív to, že se díky Fobosu dočkají fandové strašidelných domů Darcy Coates a dostanou už jedenáctý svazek, který dostal jméno "Smrt v domě Gillespieů". Potom se naopak vrátíme na úplný začátek série...

"Elle právě dokončila univerzitu a nemůže uvěřit svému štěstí, když po náročném období posledních zkoušek dostane příležitost strávit celý měsíc hlídáním nádherné, starobylé usedlosti rodiny Gillespieových. Dvě staletí stará rezidence je vzdálená více než hodinu jízdy od města a je obklopená hustými lesy. Elle se těší, až prozkoumá všechna tajemství, která takový dům jistě ukrývá. Za domem se dokonce nachází hřbitov s náhrobky, na kterých je stejný rok úmrtí.

Temná a smrtící historie domu se začíná rychle proplétat s Elleiným vlastním životem. Zjistí, že dům postavil Jonathan Gillespie, tyranský vůdce kultu Temnoty. Ten je sice dávno mrtvý, ale jak Elle záhy zjistí, je docela možné, že se doposud ukrývá v temných zákoutích domu. A čeká na svoji pomstu.

Povídka „Smrt v domě Gillespieů“ je jedním ze čtyř strašidelných příběhů ve stejnojmenné knize královny hororů Darcy Coates."

 

 

Takhle. Darcy Coates nejspíš nikdy nebude královnou hororu, jak ji Fobos označuje, ale možné je, že je královnou prodejů. To naznačuje i fakt, že jí znovu vyšly první tři knihy série Strašidelné domy v pěkných limitkách. Ty jsou narozdíl od původního vydání ilustrované, mají speciální přebal a desky potažené plátnem, mají barevnou ořízku a neplánuje se žádný dotisk. Takže máte jedinečnou šanci si pořídit knihy "Duch domu Ashburnů", "Tajemství sídla Craven Manor" a "Přízraky domu Carrowů" ve speciální podobě...



A ještě jednou Fobos. Ten pokračuje také v sérii Přízraky z Michiganu, kterou má na svědomí J. R. Erickson. Džejár nejnovější počin nazval poeticky - "Ti, co se v prach obrátili"

"Orla měla dar – schopnost vnímat věci, kterých se dotkne: vzpomínky, traumata… Nebo vraždy. Jednoho slunečného dne roku 1975 se vydala na projížďku na kole do malebné krajiny a zmizela. Není první dívkou, která se ztratila, a nebude ani poslední.

Z oblastí v okolí ústavu se ztrácejí dívky už několik let. Vždy jde o pohledné, drobné blondýnky se světlýma očima. Proč je vysoká Orla s vlasy jako uhel výjimkou? Policii ani úřady zmizení nezajímají, souvislosti mezi jednotlivými případy odmítají. Dívky prý utekly z domova, ač tomu jejich vlastní rodiče nevěří. Jen novinář Abe vidí ve zmizeních jakýsi vzorec a postupně zjišťuje, že stopy vedou k ústavu pro choromyslné hluboko v lesích. Podaří se mu přijít případu na kloub dřív, než zmizí další mladá žena?

A proč tak tvrdohlavě, navzdory všem překážkám, pátrá po pravdě? Jakou temnou událost ze své minulosti se snaží skrýt on sám?"

 

 

Novou edici rozjelo nakladatelství Golden Dog a nazvalo ji výmluvně Polska groza. Dá se tedy vytušit, že nás v ní bude seznamovat s tvorbou polských autorů. Prvním svazkem je sbírka povídek "Balady vrahů a daší povídky" Mariuse Wojteczeka.

" První část sbírky Balady vrahů a další povídky je inspirována deskou Nicka Cavea Murder Ballads. Mariusz Wojteczek dokázal příběhy napěchovat pestrostí, odlišností a nejednou až originálním pojetím. Plně v nich rozvinul svůj autorský um. Ten ještě prohlubuje v příbězích druhé části knihy, které jsou již čistě hororové. Dokáže v nich čtenáře zcela odtáhnout od vědomí, že čte strašidelný, znepokojivý příběh. Natolik jej postavy, jejich osudy či odvíjení děje a mnohdy hluboká přemýšlivost příběhu pohltí. A pak se žánrové ukotvení najednou vrátí a je o to působivější a děsivější."

 


Golden Dog pokračuje také v edici Zrnka temnoty, která čtenářům představuje kratší příběhy světových i domácích autorů. Nejnovějším zásekem je novela "Virální životy", kterou napsal v Nigérii narozený a v Kanadě žijící autor Felix I.D. Dimaro.

"Simon Hinch se považuje za gore reportéra. Tráví dlouhé noci venku v naději, že se mu podaří natočit násilí a prodat záběry tomu, kdo nabídne nejvíc. Jedné noci narazí na muže umírajícího na ulici. S vědomím, že video se stane virálním, se rozhodne místo pomoci natáčet a telefonem zachytit okamžik, kdy duše umírajícího opouští tělo. A skutečně! Video se stane senzací. Až na to, že se Simonovým telefonem není něco v pořádku. Budík se spustí sám od sebe, jeho blízkým chodí textové zprávy, aniž by si pamatoval, že je odeslal. Jde o hackerský útok? Anebo je pravda mnohem temnější?"

 

 

A ještě jednou Golden Dog a tentokrát domácí scéna v plné síle. Očekávaná a mocně propagovaná antologie "Smečka" je už taky k dostání a povídky, v nichž hrají svou roli psí mazlíčci, sepsala a dodala smetánka české hororové scény. Navíc je tu jeden vítaný zahraniční host...

"Horor si stále nese stigma jednotvárnosti a braku. Ve skutečnosti je jako malířská paleta s mnoha barvami a odstíny. Antologie Smečka má ambici tuto škálu vykreslit. Od romaneta přes bizarro, duchařskou historku, temnou fantasy nebo třeba body horor. Jiří Sivok nahnal autory publikující v nakladatelství Golden Dog do jednoho kotce a jako téma pro napsání povídek zvolil Psy.

Na stránkách naleznete řadu zvučných jmen, která už od založení Golden Dogu přesvědčila čtenářskou obec, ať už knihou, povídkou či básní, že patří k tomu nejlepšímu, co česká hororová literatura nabízí. Antologii navíc doplňuje povídka od speciálního hosta a trojnásobného držitele Bram Stoker Award Morta Castlea. Smečka už se blíží… Už vám dýchá na krk… Kdo si pro vás připravil povídky? Tereza Kadečková, Petr Boček, Nelly Černohorská, Ondřej Kocáb, Ludmila Svozilová, Miroslav Pech, Karin Novotná, Jiří Sivok a Martin Štefko, Kateřina Malec Houfková, Tomáš Marton, Madla Pospíšilová Karasová, Michal Březina, Veronika Fiedlerová, Lukáš Varečka a Přemysl Krejčík a jako vážený host… Mort Castle!"

 

 

A ještě jednou bující domácí scéna, která má co nabídnout a z toho máme rozhodně velkou radost. Svůj první román představil Daniel Krásný, kterému vydalo knihu "Druhý dech" nakladatelství Argo.

"Příběh s tajemstvím o přípravě jedné reklamní kampaně, odehrávající se v lůně České Kanady. Adolf Majer má za sebou 'totálně zkurvené čtyři měsíce života'. Jeho manželka, instagramová hvězda @johankazparku, ho opustila kvůli jinému muži, a v reklamní agentuře Craven, v níž pracuje jako kreativní ředitel, kazí, na co sáhne. Se svými agenturními kolegy, ředitelem Švejkem a grafickou elévkou Julií, přijímají pozvání na netradiční výběrové řízení, které se má uskutečnit v hotelovém komplexu v okolí třeboňských rybníků, borových lesů a rozsáhlých rašelinišť. Nemají přitom nejmenší tušení, že kromě nápadů může během pobytu vyvěrat na povrch i něco mnohem temnějšího."


 

 

Inu není toho málo. A Svět knihy je za rohem...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.