Ohlédnutí za rokem 2013 – část prvá

Ohlednuti2013aRok 2013 je definitivně za námi. Jaký byl? Jaké desky nebo koncerty se povedly? Na názory jsme se zeptali umělců z kapel jako Suicide Commando, Attrition, Tying Tiffany, Christine Plays Viola, SITD, Monozid, Pankow, mulpHia, Dirtyclean, zahraničních DJů Bunker Ama a Cyberpagana i naší redakce. A jaké akce a desky se líbily vám? Podělte se do diskuse!





 

Našich dotazovaných jsme se ptali na čtyři snadné otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2014?

johanvanroy_scJohan van Roy (Suicide Commando)

1) Myslím, že album "Weapon" od Skinny Puppy, protože bych nikdy nečekal, že ještě někdy udělají tak dobrou „oldschoolovou“ desku.

2) Upřímně – moc koncertů jsem neviděl, ale bavili mne Aesthetic Perfection v Antverpách.

3) Velkým zklamáním je čím dál větší nenávist a závist mezi kapelami na scéně.

4) Budeme hodně koncertovat, začneme pracovat na nové desce Sucide Commando a doufám, že si konečně zahrajeme v Praze!



Martin Bowes (Atrittion) martinbowes

1) Acclimate V.1 – „Noise Pigs“, album experimentálního rytmického noise z Nového Zélandu. Dobře – produkoval jsem ho ve svém studiu, ale to je jedno. Je opravdu jiné a miluju místa, na které vás tahle deska vezme…

2) Nejlepší byli Reproduktion 13 na londýnském festivalu The Roundhouse v květnu spolu s Naked Lunch, Johnem Costello, Cult with No Name a Mild Peril. Jo, a s Attrition. To svedlo dohromady různé druhy elektroniky na jedno místo… Fungovalo to… skvělý večer.

3) Nemyslím, že by mne loni něco zklamalo… byl to pro mne neuvěřitelný rok – vydání nového alba Attrition a debutového EPčka mého vedlejšáku Engram… a práce s tucty kapel ve svém studiu Cage. Hráli jsme v Evropě i Kanadě a doufali, že se dostaneme do USA. Tak možná to bylo jediné zklamání – že jsme to museli odložit do roku 2014.

4) Je toho tolik, co musím zvládnout – píšu dvě nové desky Attrition, kompletuju album Engram, do toho hraní s Rossetti's Compass, každý den produkování a mastering ostatních kapel… čekám cokoliv.

lorenzomontanaLorenzo Montana (Tying Tiffany, T.T.L.)


1) „Before it finds you“ od Proem.

2) Depeche Mode v Austinu, Texas.

3) Borders of Canada „Tomorrow's Harvest“.

4) Světové turné s Tying Tiffany, nová tribute deska k poctě Pete Namlooka a nové ambientní spolupráce a produkce.





Bram (Pankow) brampankow


1) Hmm, nejzajímavější deska uplynulého roku… nechte mne přemýšlet – musel bych říct „Forever Dawn“ od Blvck ceiling. Lidi, kteří tuhle kapelu neznají, by jí měli vyzkoušet. Mám rád jejich temnotu a objevování nových zvuků.

2) To by byli Triarii. Ale taky musím zmínit BIMfest v prosinci 2012, kde jsem viděl Test Dept. To bylo jedno z nejlepších vystoupení, které jsem kdy viděl – a bylo to blízko roku 2013 ;).

3) Hmmm, to je těžká otázka, protože – upřímně řečeno – bylo pár koncertů, které mne zklamaly. Úplně nejhorší byli Das Ich na švédském Bodyfestu. Viděl jsem v minulosti jejich velmi energické koncerty, ale najednou tam ta energie nebyla, což byla škoda. Snad mi nebudete mít za zlé, že to říkám, ale jsem jen upřímný.

4) No, já doufám, že lidi začnou trochu méně sledovat jenom ty velké kapely. Je tu totiž spousta talentovaných umělců, kteří jsou přehlíženi jen proto, že vydavatelství vždycky dává do popředí jen ty skupiny, které vydělávají nejvíc peněz. Pro nás osobně je to hlavně o práci na novém EP a pak samozřejmě desce. A přetrvávající honba za novými a vzrušujícími zvuky :).

franzmonozidFranz (Monozid)




1) Disappears – „Era“

2) DIE! DIE! DIE! @ zoro/leipzig

3) TEMPERS @ berghain/berlin

4) Skvělé desky od Trust, Antigue Régimen, Thee Irma & Lousise, Bootblacks a více kreativity na takzvané postpunkové scéně.




Carsten Jacek [:SITD:]: karstenjacek


1) Gary Numan – „Splinter (Songs From A Broken Mind)“.

2) Neuroticfish v Kulttempel (Oberhausen) 7, prosince 2013.

3) Nic mě nenapadá.

4) Těšíme se na vydání našeho nového alba u Scanner / Dark Dimensions. 





christineplaysviolaMassimo Ciampani (Christine Plays Viola) 



1) White Lies – „Big TV“ a Gary Numan – „Splinter (Songs From A Broken Mind)“

2) Nick Cave v Římě a My Bloody Valentine tamtéž.

3) Čekal jsem trochu víc od „Delta Machine“ od Depeche Mode.

4) Doufáme, že se podaří dát dohromady dostatečnou podporu našemu připravovanému albu a že se podaří naši hudbu šířit na dobrých festivalech a koncertech…


DJ Cyberpagan djcyberpagan




1) Savages „Silence Yourself“.

2) Skeletal Family na Cold Insanity Festivalu ve Frankfurtu.

3) Zrušený koncert Savages, na který jsem už měl lístky. 

4) Těším se na další skvělé koncerty a snad i na novou desku Siiiii!




djdramaDJ Bunker Ama


1) No, mohl bych jich vyjmenovat víc, ale dvě z mých oblíbených desek roku 2013 jsou Blume „Autumn Ruins“ a Lycia „Quiet Moments“.

2) Pro mě byl nejlepším koncertem, který jsem roku 2013 viděl, vystoupení italské neofolkové skupiny Ianva na WGT. Bylo to působivé. A taky se mi moc líbil koncert Triore na festivalu Entremuralhas.

3) Letošním největším zklamánám byli And One na WGT.

4) No… samozřejmě od roku 2014 čekám spoustu dobrých koncertů, dobrých desek a osobně i dobré DJské hraní všude, kde to půjde.


mulpHia mulphia

1) Rok 2013 pro mě byl celkem slabší než 2012, takže podstatný nahrávky pro tento rok byli rozhodně nový Alice in Chains "The Devil Put Dinosaurs Here", ohromně si taky užívám Hate Dept. a jejich po 10leté pauze novinkový CD "New Ghost" – líbí se mi, že navázali tam, kde skončili, zůstali u toho, co jim jde nejlíp a deska je prostě klasika. BILE "Build to Fuck, Born to Kill", poslední Skinny Puppy "Weapon", samozřejmě. Gary Numan a "Splinter". Poslední Rob Zombie "Venomous Rat Regeneration Vend" mě taky hodně baví, frantíci Dagoba "Post Mortem Nihil Est" na cesty z posilovny pohoda. Jo a nedavno sem zakoupil nový Punish Yourself "Holiday in Guadalajara", ty taky jedou svoji klasiku, takže nezklamou. 

2) No, jelikož sem tento rok navštívil opravdu jen Hocico, tak rozhodně to – na ně jsme si, myslim, krásně zatančili. 

3) Celkem už od EBM + related scény moc neočekávám, tak snad ani opravdu zklamanej z ničeho nejsem. Spíš je to jenom takový zamrzení, že tu tahle kapela jde do prdele, tu tahle vydá svůj megaopus a je to spíš smutný než mega. 

4) Očekávání na rok 2014? Hudebně? Nějak nesleduju, co nás čeká a nemine, takže snad jen čekám na novou deska 16 Volt. Někde sem četl, že snad i novej Sulpher. Určitě vyjde novej :W: a určitě další poslední deska Ministry, ale to určitě už ani nebudu stahovat natož poslouchat. Něco se rýsuje u nový supergroupy Primitive Race – jejich SoundClound nezní z ukázek špatně. Snad vyleze i něco od PIG. Doufám, že vyjde mulpHia, pokud ne řadovka "Wartear", tak určitě vyleze něco ze šuplíku ve formě digital downloadu. Mám takový tušení. Tak uvidíme. 

martindemagoriaMartin de Magoria (Dirtyclean) 

1) Určitě to byl návrat Davida Bowieho ve formě alba "The Next Day", který se myslím nadmíru povedlo. A pak ještě nový album trnavských The Wilderness, jež je k poslechu na jejich bandzone celý v jedné stopě (ne nedopatřením...). To můžu vážně jen doporučit. Jinak se musím přiznat že současný dění moc nesleduju... 

2) Parádní záležitost byl srpnovej koncert Damned v Bratislavě – tomu nešlo nic vytknout. Playlist výbornej, klub výbornej a celková show... no ještě se mi klepou kolena :). Výborná akce byl taky minifesťáček v Příkazech "Rock´n´Roll Help For Ghaná", kde jsme měli tu čest s Dirtyclean taky vystoupit. Fajn muzika, parádní atmosféra a v neposlední řadě hodně alkoholu... 

3. Dost možná proto, že současný dění moc nesleduju, jsem asi ani nezaregistroval konkrétní zklamání, který by stálo za zapamatování. 

4. V roce 2014 bychom rádi s Dirtyclean natočili připravovanou desku – zatím to vypadá na celkem pestrej a ujetej materiál, tak se na to dost těším. Pak bysme asi udělali zas nějaký video a určitě víc živýho hraní... No a pokud jde o jiný interprety, nechám se překvapit.)

 

 


 

A na závěr prvního dílu se podívejme na hodnocení členů redakce:


Demi Mortuus


1) Potěšila mě nová deska IAMX... i přes nějaké ty kritiky si vystačím třeba už jen se „Screams“ na dlouhé hodiny. Potěšením a překvapením mi bylo EP dánských Inouwee, novinka Mono Inc. i to, že mě v roce 2013 zase bavili Merciful Nuns. Hodně častým společníkem mi byla také novinka Golden Apes, tuze potěšilo 2CD Angels of Liberty, mírně pohladil Henke i Aeon Sable. Co se poklidu týče musím zmínit Ashleyho The Devil and the Universe. Když se mrknu kousek vedle, pak neopomenu taky aktuální desky End of Green a Placebo. Ty mám moc rád.

2) 
U nás doma se o první místo pere čertovská jízda mexických Hocico s civilnějším, ale bezvadně uvolněným vystoupením Tying Tiffany. Pozadu nezaostala ani krásně autentická rocknrollová jízda Skeletal Family. V hlavě mám dosud silně také koncerty End of Green v Drážďanech i na WGT a tamtéž mne rozbila Aranea a její Grausame Töchter.

3)
Škoda brandejského Golemu, díky jehož zániku hrozí vyhynutí mrožů.

4) 
Jsem zvědavý na nové desky Whispers in the Shadow, Grausame Töchter, Tying Tiffany a mnoha dalších, samozřejmě. Nu a těším se na další sanktuaří aktivity. Očekávání jsou nemalá.

Ezechiel
 

1) Přiznávám svou letošní obsesi Porlem Kingem a jeho INDΣΔ†HI†ΣNDϟ – CDčko "Occvlt Machine" jsem točil několik měsíců v kuse. Tahle multižánrová, ponurá goth/postpunk/ritual/darkelectro/witch záležitost s hororovou atmosférou a na podivném zvuku basy postaveným soundem mne prostě sebrala. Z tohohle ranku mne bavily i prvotiny The Devil & The Universe "Evoking Eternity" a deska ":Imprint Daath:", z domácích pak L'ahká Múza a "Byť Tvojím Zrkadlom". A samozřejmě Sopor Aeternus & The Ensemble Of Shadows ‎"Poetica". Dost mne vlastně vzala i první řadovka How To Destroy Angels ‎"Welcome Oblivion" (hlavně produkčně a zvukově), hodně mne baví Gary Numan a "Splinter [Songs From A Broken Mind]", Beastmilk "Climax", fajn byly i věci od KatzKab ‎"Objet N°1" nebo Spiritual Front "Open Wounds", neurazili ani Mindless Self Indulgence "How I Learned to Stop Giving a Shit and Love Mindless Self Indulgence".

2) Samozřejmě PGT, užil jsem si i Wave Gotik Treffen (a When We Were Young večírky!), z koncertů hlavně Skeletal Family na WGT (i v Akráči), Tying Tiffany v Chapeau, O. Children v Akropoli. Z mimožánrovek mne znovu přesvědčil Roger Waters – sice už to nebyla taková pecka jako napoprvé, ale husina se dostavila i tak. 

3) Prošvihnutý koncert The Damned s The Last Days of Jesus v Bratislavě. A asi jsem taky čekal víc od nové desky NIN.

4) Určitě všechny naše plánované večírky, na WGT, těším se na nové skvělé kapely (zvlášť ty české a slovenské) ze stálic pak třeba na novou desku The Last Days of Jesus, Whispers nebo Killing Joke a na koncerty DD. Chtěl bych se dostat na Morriconeho, zase vidět The Damned a zajímali by mne NIN a Gary Numan živě. A samozřejmě doufám, že i v roce 2014 bude lidi zajímat, co se Sanctuary.cz děláme.

 

Logo

Nephilim

1) The Devil & The Universe ":Imprint Daath:", Gary Numan "Splinter", The Mission "The Brightest Light". Z domácích jednoznačně Vanessa a vynikající "Antidotum" – tahle deska musí za hranice!

2) Tying Tiffany v Praze, Sleeping Dogs Wake na WGT, Atari Teenage Riot na Brutal Assaultu, Icon of Coil na Castle Party, ale nejvýš za letošek zařadím Grausame Töchter ve Vídni, tak sugestivní koncert jsem zřejmě ještě nikdy neviděl.

3) Opět žádná nová deska The Sisters of Mercy ani Fields of the Nephilim. Mrzí mě i zánik domovského klubu Golem v Brandejse po 11 letech.

4) Těším se na všechny chystané akce v režii Sanctuary.cz, ale samozřejmě i na řadu dalších koncertů a festivalů. Těším se na novou desku Tying Tiffany, Whispers in the Shadow, The Cassandra Complex i Dance or Die. Věřím, že Akimbo se probere z agónie a natočí druhou desku. Příští rok bude bohatý na zážitky!

Paesant 

1) Nick Cave and the Bad Seeds "Push the Sky Away", Mogwai "Les Revenants", Kid Congo and the Pink Monkey Birds "Haunted Head", Queens of the stone age "...Like Clockwork", Anna Calvi "One Breath", David Lynch "Big Dream".

2) Shilpa Ray jako předskok Nicka Cavea, výjimečně komorní Voltaire ve Vídni, pankáči Spectres v XT3, projekce snímku Vojížděči Vodpadků na Festivalu Otrlého Diváka Umisťovací výstava koček v modřanském Prioru a samozřejmě Iguana Bob and the Handsome Orchestra na Kovna fest vol.3

3) Setkání se zcela vymírající goth scénou města New York.

4) Festival temných kytarovek pod hlavičkou Sanctuary.cz a pokus o rozjezd "postapo víkendu". 

 

sanctuarylogomaly


Pavel Zelinka 

1) Zahraniční alba: Skinny Puppy "Weapon", Holograms "Forever", Beastmilk "Climax", Woodkid "The Golden Age", Esben And The Witch "Wash The Sins Not Only The Face", Sigur Rós "Kveikur", Anna von Hausswolff "Ceremony", Gary Numan "Splinter [Songs From A Broken Mind]", Cloud Control "Dream Cave", The Last Cry "Living In Grey", Wire "Change Becomes Us", Snog "Babes In Consumerland", Arts Of Erebus "An Open Case Of Parousia", Pouppée Fabrikk "The Dirt", AlterRed "The Time it Takes to Smile", Individual Totem "Kyria 13", Winter Severity Index "Survival Rate", Hate Dept. "New Ghost", Spiritual Front "Open Wounds", Klangstabil "Shadowboy", Architect "Mine", Oniric "Mannequins", October People "October People", Opera Multi Steel "Melancolie en Prose", Die Krupps "Risikofaktor".

Domácí alba: Terminal State "Illegal Space Activity", Vanessa "Antidotum", L'ahká múza "Byť tvojím zrkadlom".

2) 28.2.2013 - Hocico, Digital Factor, mulpHia, Too Dead To Die - Rock Café, Praha; 6.4.2013 - Leæther Strip (DK), Terminal State (SK), Depressive Disorder (CZ) - Chapeau Rouge, Praha; 18.5.2013 - Skeletal Family - Wave Gotik Treffen, Lipsko; 19.5.2013 - Karin Park - Wave Gotik Treffen, Lipsko; 19.5.2013 - Esben And The Witch - Wave Gotik Treffen, Lipsko; 19.6.2013 - Portishead - Tipsport Arena, Praha; 15.8.2013 - Haujobb - Lucerna Music Bar, Praha; 31.8.2013 - Prague Gothic Treffen 8, především set pana Myera - Žižkov, Praha; 4.10.2013 - múm - Meetfactory, Praha; 18.11.2013 - Primal Scream - Lucerna Music Bar, Praha; 30.11.2013 - The Klinik - Rock Café, Praha; 15.12.2013 - Camouflage - Lucerna Music Bar, Praha 3.

3) Stále čekám na příliv nových domácích stylových kapel a ty nikde. Nebo se stydí nás kontaktovat.

4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2014? Těším se na Die Krupps, Project Pitchfork, Architect, Psyclon Nine a další koncerty. Těším se na Wave Gotik Treffen a PGTčko.... Hlavně se ale těším na kamarády a přátele ze scény, se kterými je mi těměř vždy fajn.

Samgarr 

1) Bellicose Minds "The Spine", Criminal Damage "Call for Dead", Blue Cross "CONSPIRACY", Beastmilk "Climax", Silent Scream "Public Execution"

2) Spectres s Voyvoda v XT3 Batsave party v klubu CRYPT, nedelni lineup festivalu Enemy of the Sun, afterparty na WGT a celkove WGT mi prislo letos vydarene.

3) Konec klubu CRYPT, jinak jsem vcelku spokojenej.

4) Jsem zvedavy jestli se nam podari obnovit pravidelne DJ vecirky se vstupem zdarma a jestli to lidi zaujme. Co se tyce novych nahravek, tesim se na nove LP Arctic Flowers, zbytkem se necham prekvapit.

 

logosanctuaryblack


Tereza Pavlíčková

1) Nelze bohužel, za mou osobu, zmínit jen jeden hudební počin, který se vyvedl v letošním roce. Jako malinu jsem slupla album "Echogenetic" od mých oblíbenců Front Line Assembly a určitě musím zmínit Skinny Puppy a album "Weapon". Obě dvě alba pro mě byly důkazem, že je stále prostor, kam se v elektronice posouvat. Jsou to klasici.

2) Nesporně se jedná o vystoupení Haujobb před FLA v Praze a DSTR v Lipsku s neuvěřitelně charismatickým panem hudebníkem Danielem Myerem. Zároveň ještě stojí za zmínku koncert Necro Facility, u kterých vidím jinak velkou absenci stran koncertování.

3) Koncerty kapel Future Trail a Solar Fake.

4) Sama za sebe jsem zvědavá, jaké bude nové album od německé kapely Formalin… a co s posluchači udělá nové album Aesthetic Perfection, trochu se obávám, že to bude hudební masakr. Budu tajně doufat, že v roce 2014 uvidíme v naší stověžaté Praze koncert, na který se bude zase dlouho vzpomínat :).

A jak byste uplynulý rok zhodnotili vy? Jsme jedno ucho v diskusi pod článkem!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

1. Kaviar Kavalier - Musik aus Ordinationen,<br />Vanessa - Antidotum <br />a nove cd velvyslancu Mordoru Summoning...<br /><br />2. Tradicne WGT, PGT a hlavne dj set pana Mayera. Spiritual Front, DI6, FLA, mexiko! a to jsem urco na neco zapomnel..<br /><br />3. Neucast na Hradbach Samoty.<br /><br />4. Chtelo by to nejaky cesky "zlo" ci nejakou poradnou kytarovku. A jsem zvedavy v jake forme se predvedou P9..
1.Front Line Assembly - Echogenetic , Hate Dept - New Ghost ,<br />Signal Aout 42 – Inspiration,<br />Vomito Negro - Fall Of An Empire, <br />Skinny Puppy – Weapon,<br />Implant - The Productive Citizen,<br />Kant Kino - Father Worked In Industry, Just Deux -The Dance Machine,<br />David Bowie –The Next Day<br />Die Krupps - The Machinists of Joy, Diorama - Even The Devil Doesnt Care, Karl Bartos - Off the Record,<br />Bak XIII - In Omnia Paratus.<br /><br /><br />2.FLA a HAUJOBB<br /><br />3.Absence na :Hocico,Vanessa a The Klinik<br /><br />4.Die Krupps,Laibach. Chtělo by to ty Suicide Commando, nebo nějakou jinou partu z Belgie…
1. Suicide Commando - When Evil speaks, Terminal State - Illegal Space Activity, reedice Seven Trees - Expanding The Unknown<br /><br />2. Hocico, Claus Larsen a Terminal State v Praze, Solitary Experimens v Chemnitz<br /><br />3. Reakce vedeni CT na porad s Vanessou<br /><br />4. Nova alba [:SITD:] a Decoded Feedback (a to ze 19.dubna vystupuji v Drazdanech)
Ezechiel: INDΣΔ†HI†ΣNDϟ – CDčko "Occvlt Machine" Fakt pecka! Díky za tip !
Jé, tak to mám radost, jestli jsem někoho inspiroval, to se moc rádo stalo! :-) Mě to teda sežvejkalo strašně, tahle deska :D
1. Suddenly Summer - Armin van buuren/Ana Criado<br />2. Transmission 2013, Trancefusion autumn oldschool<br />3. Nárust multikulti, feminismu a potetovanejch/ spiercingama holek v Evropě<br />4. Tommorowland/Sensation white Sankt Peterburg a Amsterdam.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.