Gotika a postpunk v zemích bývalé Jugoslávie

 Někdejší Jugoslávie určitě není první asociací, která nás napadne v souvislosti s gotickým rockem nebo darkwave. A buďme upřímní, to samé platí i pro alternativní hudbu obecně. Ale je to velká chyba: Pokud v Jugoslávii něco vzkvétalo, tak to byla hudba!

V 80. letech se tu nové vlně, postpunku i natupírovaným vlasům nebývale dařilo. Například scéna v chorvatské Rijece stvořila celou řadu postpunkových kapel, oproti tomu Makedonie se zaměřovala spíš na temnější stranu postpunku a dnes ji pokládáme za jakousi gotickou líheň mezi bývalými státy jižních Slovanů. Kapelu Padot Na Vizantija, založenou začátkem 80. let Goranem Trajkoskim ve Skopje, můžeme s trochou představivosti považovat za takové Bauhaus bývalé Jugoslávie. Ostatně, z Makedonie pochází i Alexander Veljanov (Deine Lakaien), který právě s Trajkoskim spolupracoval na svém sólovém albu "Porta Macedonia".

Balkán toho samozřejmě nabízí mnohem více. Pojďme se tedy podívat na nejpopulárnější a nejdůležitější soubory tohoto regionu. I tak je možné, že některou důležitou formaci přehlédneme. Pokud se tak stane, napište nám do komentářů pod článkem.

 

1. Kapely revivalové vlny

Sixth June (minimal synthwave, darkwave | Srbsko/Německo)

Gotika a darkwave zažívají už několik let díky kapelám jako She Past Away nebo Lebanon Hanover svou renesanci. Do této vlny patří také srbští Sixth June, které v roce 2007 v Bělehradě založil Laslo Antal a zpěvačka a herečka Lidija Andonov. O několik let později se oba přestěhovali do Berlína, kde nahráli své debutové album "Everytime".  Pro dvojici jsou charakteristické atmosférické syntezátorové plochy, saxofonové pasáže a Lidijin měkký hlas. Kapela se představila například i na festivalech Wave Gotik Treffen nebo EXIT. Jejich aktuální formu můžete ochutnat na prozatím posledním albu "Trust", které vyšlo letos v lednu.

 

Sixth June - Winter didn't come
 
 
Kadeadkas (postpunk, gothrock | Chorvatsko/Německo)
 

Kapela vznikla v roce 2016 v Kolíně nad Rýnem a po roce existence vydala minialbum "Plastique Palace", které v roce 2019 následovalo první dlouhohrající album "HalluciNation", oba nosiče vyšly u Young and Cold Records. Energií prosycená hudba kombinuje prvky osmdesátkového postpunku, positive punku a psychedelie 60. let s výrazným vokálem, důraznými bicími a dominující baskytarou. To vše rámují antikapitalistické a antinacionalistické texty. Silné!
 

Kadeadkas - Gdje da idem


Bernays Propaganda (postpunk | Makedonie)

Na první poslech je Bernays Propaganda chytlavá postpunková kapela s jistým vokálem zpěvačky Kristiny Gorovské. Pokud budete poslouchat pozorně, najdete řadu dalších vlivů, od synthpopu a detroitského techna až po funk či jazz. Bernays Propaganda nepatří ke gotické scéně tolik jako ostatní soubory z tohoto seznamu, ale jako jedna z nejdůležitějších makedonských kapel tu nemůže chybět. Věhlas si vydobyla především svými politickými texty, v nichž hovoří o míru, lidských právech a nacionalismu a dá se považovat i za aktivistický projekt. Debutové album "Hapiness Machines" vyšlo v roce 2009, aktuálně mají na kontě pět studiových počinů. Prozatím poslední deska "Vtora mladost, treta svetska vojna" vyšla loni v září.
 

Bernays Propaganda - Povekje

 

Maria Loves Me (darkwave | Chorvatsko)

Život této darkwave formace ze středochorvatského Sisaku měl bohužel jen krátké trvání. Kapelu založil v roce 2010 Erik Bajčić se zpěvačkami Anou Bajčić Buić a Martinou Janko a po dvou letech bylo po všem. Trio zanechalo svou stopu například na brazilské kompilaci "Gothic Rock Around The World" (skladba "GRAD") a na Youtube najdete i několik dalších skladeb, jako například roztančenou "Black Tears".
 

Maria Loves Me - Black Tears
 
 
 
Larve (deathrock | Chorvatsko)
 

Zvuk téhle kapely si oblíbíte na první poslech. Pronikavý vokál, cirkusově znějící synths a pulsující basa. Larve je ryze ženská deathrocková formace z Rijeky, v roce 2010 vydala své pravděpodobně jediné EP "Larve". V současnosti o nich není slyšet, podle některých zdrojů se již rozpadla.
 

Larve - Razum

další odkazy: Future Cathedrals, Utjeha Kose, Hipnopolis

-----------------------------------------

2. Mezi dvěma světy: Alexander Veljanov

Veljanov (darkwave, avantgarda | Německo/Makedonie)

Alexander Veljanov studoval divadelní a filmové umění v Mnichově a Berlíně, ale studia opustil, aby se věnoval výhradně hudbě. Výsledek? Deine Lakaien, tři sólová alba a celá řada bočních projektů. Na sólovce "Porta Macedonia" z roku 2008 staví Veljanov most mezi Německem a Makedonií. Pracuje s prvky makedonského folklóru, jak je slyšet na "Nie mehr" a "Dirt" a kombinuje elektronickou hudbu a avantgardu s dark rockem. Spolupráce s Goranem Trajkoskim je patrná zejména v temných kabaretových kusech "Kongress" a "Zwei vor und drei zurück" - rok předtím totiž Trajkoski vydal dark-cabaret album "Circo Europa". Přímý odkaz je zde potom na desku "Kobna Ubavina" z roku 2006, kterou Trajkoski napsal pro svou někdejší formaci MIZAR: Například "His Vita" (Veljanov) je novou interpretací skladby "Razgovor so slepite" (MIZAR) a "Mein Weg" (Veljanov) odkazuje na track "Pochesna Strelba" (MIZAR).
 

Veljanov - Nie Mehr

Makedonské kořeny hrály roli ve Veljanovově tvorbě už před mnoha lety. V roce 1993 zhudebnil společně s gothrockovou skupinou Run Run Vanguard báseň Konstantina Miladinova "T'ga za jug" z roku 1860. Zajímavé je, že Miladinov tuto báseň napsal v ruské diaspoře a popisuje touhu autora po domovském městě Ohrid. A Run Run Vanguard se tuto touhu dokonale podařilo hudebně zachytit.

A konečně, v roce 2001 nahrál Veljanov makedonskou verzi ("Blag Zhivot") skladby "The Sweet Life" ze stejnojmenného alba. Na rozdíl od anglické verze je zde jeho hlas doprovázen pouze folkovou flétnou.
 

Run Run Vanguard feat. Alexander Veljanov - T'ga za jug

------------------------------------------
 
3. Makedonský gothrock a "Makedonska Streljba"
 
Padot na Vizantija (gothic rock | Makedonie)
 

Padot na Vizantija (Pád Byzancie) je navzdory své krátké existenci pravděpodobně nejvlivnější gothic rockovou kapelou bývalé Jugoslávie. Založena byla v roce 1983 Goranem Traikovskim a po turné v roce 1985 ukončila svou činnost. Nejznámějšími skladbami jsou "Nok nad Jugoslavija", "Pochetok i kraj" a "Sepak istata sostojba". Po Padot na Vizantija nezůstalo žádné album, jejich nahrávky jsou vzácné a většinou ve špatné kvalitě. Když si je poslechnete poprvé, najdete tu všechny atributy, na jaké jste zvyklí u raných postpunkových a gothrockových kapel jako Joy Division nebo Bauhaus.

Abychom však lépe porozuměli jejich vlivům, stojí za to se blíže podívat na to, co je odlišuje od západoevropských a ostatních jugoslávských kapel: Kapela totiž používala prvky byzantské hudby jako například chorálové zpěvy a ortodoxní křesťanské motivy. Dalším malým, ale důležitým rozdílem byl použitý jazyk - na rozdíl od ostatních ex-jugoslávských kapel, které zpívaly srbochorvatsky, byly vokály Padot na Vizantija v makedonštině. Spolu se spřátelenými formacemi MIZAR a Arhangel se navíc kapela stala hlavním představitelem hnutí Makedonská Streljba, prosazující makedonské uvědomění. Podobné hnutí existovalo i ve Slovinsku, jednalo se o "Neue Slowenische Kunst" (NSK) a okruh kapel v čele s nadpolitickými Laibach. Politické důsledky těchto trendů (separatismus, nacionalismus) samozřejmě nejsou nekontroverzní, ale tyto debaty nechme jiným médiím.
 

Padot na Vizantija - Sepak Istata Sostojba

 

MIZAR (gothic rock | Makedonie)
 

Makedonská gothic rocková legenda MIZAR vznikla už v roce 1981, ale jejich debutové album vyšlo až o sedm let později, po několika změnách v sestavě. Jediným stálým členem sestavy v turbulentní historii kapely je kytarista Gorazd Chapovski. Kapelou prošla celá řada vokalistů, tím nejdůležitějším byl zřejmě Goran Tanevski v dobách největšího rozkvětu skupiny. Za zmínku stojí také Riste Vrtev z řad alternativních rockerů Arhangel a Eleonora Stojanović, která se později věnovala electropunku. Kapela je stále aktivní, současnou vokalistkou je Jana Burčeska, se kterou kapela reprezentovala Makedonii v soutěži Eurovize v roce 2017. Výše zmiňovaný Goran Trajkoski prošel sestavou okolo roku 1986, na nahrávkách je ovšem slyšet až v roce 2003 v rámci kapelního reunionu.

Podobně jako Padot na Vizantija, čerpá MIZAR z makedonské historie, folklóru a zpracovává ortodoxní křesťanská témata, některé skladby jsou dokonce ve staroslověnštině. Barytony a hlasová technika Gorana Tanevskiho a Gorana Trajkoskiho, připomínající byzantské chorály, zapadají do jejich gothic rocku tak dobře, že se Andrew Eldritch musí ošívat.
 

MIZAR - Devojka od bronza

 

Anastasia (darkwave, folk | Makedonie)

Kapelu založila pod názvem Apokrifna Realnost v roce 1987 čtveřice Goran Trajkoski, Zlatko Oriǵanski, Klime Kovaceski a Zoran Spasovski. Na rozdíl od MIZAR nebo Padot na Vizantija tu kytary ustoupily do pozadí a vytvořily prostor pro elektronické zvukové experimenty a silnější zaměření na folklór. Anastasia se do širšího povědomí prosadila díky sountracku k filmu "Before The Rain" režiséra Milcho Manchevskiho.
 

Anastasia - Gori (Skopje)

 
KISMET (darkwave, folk, experimental | Makedonie/Austrálie)
 

Projekt založil kytarista MIZAR Gorazd Chapovski v roce 1993 v Melbourne spolu s bývalou basistkou MIZAR Ilijou Stojanovski a vytvořil zvukové schéma založené na základní struktuře MIZAR. Roli zde hrají také folklórní prvky, ovšem zde doprovázené agresivnějšími, experimentálnějšími a industriálnějšími motivy.
 

Kismet - Reap

 

Goran Trajkoski (darkwave, dark rock, dark ambient, dark cabaret, folk, neofolk | Makedonie)

Pokud bychom měli hovořit o každém projektu Gorana Trajkoskiho, tento seznam by byl pravděpodobně bez konce. Trajkoski byl v 80. letech členem punkové formace Saraceni a byzantského projektu Apokrifna Realnost, ze kteých později vzešla kapela Anastasia. Pracoval na řadě divadelních her a soundtracků, kromě již zmiňovaného dark-kabaretního alba "Circo Europa" (které vydal pod pseudonymem Gotra) spolupracoval v roce 2011 např. s věhlasnou folkovou zpěvačkou Elenou Hristovou (Baklava) na desce "Bioscopia", která se dá považovat za makedonskou odpověď na Dead Can Dance. Od roku 2014 je členem koncertní sestavy Deine Lakaien, v roce 2017 vydal darkrockové album "Teshkiot glas na novite himni".
 

Bioscopia - Orli

další odkazy: Saraceni, Apokrifna Realnost, Arhangel, Telo-Nauka Sovršena, Dekadencija, Nora Stojanović

-----------------------------------------

4. Postpunková a gothicrocková klasika

Phantasmagoria (gothic rock, dark rock  | Chorvatsko)

Phantasmagoria, pojmenovaná po legendárním albu The Damned, předkládá nejklasičtější formu gothic rocku ve stylu The Sisters of Mercy či Fields of the Nephilim: hluboký vokál Toniho Phantasma, silné basové linky, chytlavé melodie, zkreslené kytary s občasným metalovým nádechem a tepavé rytmy. Jedná se pravděpodobně o nejpřístupnější kapelu tohoto seznamu. Kapela vznikla v Záhřebu v roce 1988 a se svým singlem "Alex" okamžitě vystoupala do čela nezávislé hitparády. V roce 1990 byli vyhlášeni nejlepší alternativním nováčkem Chorvatska. Za svůj kultovní status ovšem vděčí i tisku, jejich použití pentagramu bylo totiž trnem v oku místní katolické církvi. Během války hrála Phantasmagoria na protiválečných festivalech a také ve válečné zóně. Kapela je stále aktivní, v loškém roce vystoupila např. se She Past Away nebo Christian Death.
 

Phantasmagoria - Alex
 
 

Paraf (postpunk, gothrock | Chorvatsko)

Pokud považujeme Phantasmagoria za balkánské The Sisters of Mercy, pak Paraf můžeme označit jako ex-jugoslávské Siouxsie & The Banshees, alt Pavici Mijatović totiž britskou zpěvačku v některých polohách připomíná. Paraf vznikli v roce 1976 v Rijece a byli aktivní do roku 1986. Nicméně, jak už to v posledních letech bývá, i tato kapela ohlásila comeback - v listopadu loňského roku měl premiéru song "Bez Lica" doprovázený videoklipem.

V punkových počátcích kapely obsluhoval mikrofon zakládající člen Valter Kocijančić. Začátkem 80. let ale Kocijančić odchází a nahrazuje ho zpěvačka Pavica Mijatović ("Vim Cola"). V té době byli Paraf ovlivněni především kapelami jako Gang of Four či Wire, s novou vokalistkou se ale vydali novým, experimentálnějším a atmosféričtějším směrem. Jejich alba "Izleti" a "Zastave" jsou považovaná za tamní rockovou klasiku a nechybí ve sbírce žádného ex-jugoslávce.
 

Paraf - Kao rane trešnje

 

Ekatarina Velika (EKV) (postpunk, gothrock, new wave | Srbsko)

Ekatarina Velika, často zkracována jako EKV je jedna z nejznámějších jugoslávských new wave kapel. Založena byla v Bělehradu v roce 1982 pod názvem Katarina II. Až do roku 1986 hrál EKV postpunk a gothrock, později směřovali spíš k alternativnímu rocku. Jádro kapely tvořila klávesistka Margita Stefanović, basista Bojan Pečar a zpěvák a kytarista Milan Mladenović. Mladenovićova smrt v roce 1994 znamenala také konec i pro kapelu samotnou. Řezavé rytmy, funky kytara, bohaté syntetizátory a melodické vokály střídající vřískot a recitaci jsou hlavními prvky, proč byl jejich styl tak výjimečný. K jejich odkazu se hlásila i celá řada dalších ex-jugoslávských kapel jako Van Gogh nebo Block Out.
 

Ekaterina Velika - Zaboravi ovaj grad

 

Pingvinovo Potpalublje (postpunk | Chorvatsko)

Tato chorvatská postpunková formace sice není tak známá, ale mezi znalci platí za opravdovou klasiku. V roce 1979 ji pod názvem Radio 4 založili kamarádi ze školy Marin Bosanac, Rikard Frgačić, Darko Perica a Dubravko Merlić. Odehráli celou řadu samostatných koncertů i festivalových vystoupení, ale až do roku 1984 se jim nedařilo vydat oficiální album. Styl Pingvinovo Potpalublje se dá popsat jako introvertní, zasněný a melancholický, v mnohém připomíná desku "Script of the Bridge" od The Chameleons. Další zvláštností je potom použití trubky a saxofonu. V roce 2017 vyšla kolekce jejich demonahrávek a živých záznamů.
 

Pingvinovo Potpalublje - Varaždin

 

Karlowy Vary (postpunk, gothrock | Chorvatsko)

A zasněně a introvertně zní i další chorvatský zástupce, záhřebská formace Karlowy Vary. Pokud máte rádi album "154" britských Wire, budete tuhle kapelu milovat! Karlowy Vary vynikají sférickými syntezátorovými plochami, minimalistickými bicími, psychedelickými kytarami, basovými linkami a výrazným vokálem Varji Orlić, která je v tamních kruzích považována za 'ženskou obdobu Iana Curtise'. Kapela vznikla v roce 1982 pod názvem Korowa Bar a činnost ukončila v roce 1985 po vydání debutu "La Femme". V roce 1984 mělo vyjít album "Haotika", ale místní režim to nedovolil. Desku ale najdete na Youtube.
 

Karlowy Vary - Zato


Dobri Isak (postpunk, gothrock | Srbsko)

Soubor založený v roce 1983 kytaristou a zpěvákem Predragem Cvetičaninem, kytaristou Zoranem Đorđevićem, basistou Brankem a bubeníkem Bobanem. Kapela fungovala do roku 1986 a odehrála celou řadu koncertů (mimo jiné i jako předkapela Padot na Vizantija) a zanechala po sobě jediné album "Mi plačemo iza tamnih naočara". Vliv Joy Division je nepřeslechnutelný: Nepřístupný vokál, rituální rytmy, hravé kytary a hypnotické basové linky.
 

Dobri Isak - Plakati su ikone

 

Trivalia (gothrock | Srbsko)

Melancholické kytarové melodie, chytlavé basové linky a taneční rytmy s použitím bicího automatu - tak zní dobrý recept na gothic rock. A tento zvuk měla i kapela Vladimira Žikiće, Bobana Stojiljkoviće a Srđana Jovanoviće, založená v roce 1986. Trivalia však nabízí ještě více: Kapela pracovala s motivy filmové hudby a hudebně i textově odkazuje na témata jako náboženství či mytologie. Název kapely odkazuje na starodávný kmen Triballů, působících na Balkáně v období 4.-5. stol. př.n.l.

Trivalia byla aktivní do roku 1995, zpěvák Vladimir Žikić poté pokračoval sólově až do roku 2000 a zkoumal i elektronická teritoria.
 

Trivalia - Ruža i krst

 

Komakino (gothrock | Slovinsko)

I tato kapela, pojmenovaná po skladbě Joy Division, dobře věděla, jak napsat dobrou gothic rockovou skladbu. Oproti ostatním postpunkovým skupinám z 80. let oslavovala mnohem víc temnotu. Bohužel byli aktivní jen necelý rok.

Kapelu založil v roce 1987 zpěvák Bojan Ažman a bubeník Maček.  Pár let předtím se potkali v Rio de Janeiru a rozhodli se společně dělat hudbu. Následovaly koncerty a studiové nahrávky v Lublani, ale k oficiálnímu albu to bohužel nevedlo. Konflikty uvnitř kapely způsobily, že zpěvák Bojan odešel a i když zbytek nalezl náhradu, znamenalo to brzký konec. Jejich demonahrávky si můžete zdarma stáhnout na Bandcampu.
 

Komakino - Demon Norosti

 

Grč (postpunk, gothrock | Chorvatsko)

Skupina Grč (Křeč) patří k nejvýznamnějším postpunkovým formacím Chorvatska. Založili ji v Rijece v roce 1982 Zoran Štajdohar-Zoff, Marijan Barač a Igor Modrić, všichni měli již zkušenosti z jiných alternativních projektů. Vokálem byl hlasitý řev, a hudba byla bojovnější a agresivnější než u většiny kapel na tomto seznamu. Není tak překvapením, že kapela v pozdějších letech inklinovala k industriálnímu rocku a metalu. Aktivní jsou dodnes - prozatím posledním počinem je deska "Nek' padaju glave" z roku 2016. Proslulá jsou také jejich šokující živá vystoupení. Deska "Sloboda narodu" z roku 1987 je považována za klasiku.
 

Grč - Još ima krvi

 

PAUK (postpunk | Bosna a Hercegovina)

Kultovní formace PAUK (Pavouk) vznikla v roce 1978 v Zavidovići, malém městě v srdci Bosny a Hercegoviny. Členy kapely byli Branko Dabić, Ešref Hamzić, Mladen Pavičić, Nenad Simić, Vlado Kalajdžić a Željko Selak. Pro jejich styl jsou charakteristické překotně rychlé rytmy, experimentální užití syntezátorů a progresivní kytarové pasáže. Jejich jediné album "Mumije lažu" pochází z roku 1983.
 

PAUK - Mumije

 

Kaos (gothrock, deathrock | Chorvatsko)

Kaos potěší každého fanouška gothpunku: pronikavý vokál, skřípějící kytary a bušící rytmy, které vás nenechají v klidu... Batcave feeling zaručen! Kapela vznikla v Rijece v roce 1979, jejími členy byli kytarista Neven Braut, basák Robert Zambata, zpěvák Tea Josipovic, bubeník Andrej Urem a klávesák Emil Zauhar. Aktivní byli do roku 1984 a během té doby odehráli řadu koncertů např. v Záhřebu, Rijece, Lublani nebo Bělehradu. Jejich skladby ze 70. a 80. let vyšly na oficiálním albu až v roce 2010.
 

Kaos - Boja

 

Psihokratija (darkwave | Srbsko)

Pokud máte rádi experimentální syntetické zvuky, pak by Psihokratija měla být pro vás tou správnou volbou. Nezaměnitelný sound kapely je zároveň éterický a syrový, minimalistický i teatrální. Kombinace neoklasických prvků, syntezátorů a hlubokého vokálu se vám dostane pod kůži. 

Kapelu založili v roce 1988 v Bělehradu Gorjan Krstić (synths) a zpěvák Zoran Petrović. Svůj debut "Album mentalnih fotografija" vydali v roce 1990 a ve stejném roce se skupina rozpadla. Krstić potom nahrál s novými spoluhráči druhé album "U teatru misterije", ale kapela mezitím znovu končí. Deska oficiálně vychází až v roce 2016.

V loňském roce kapela ohlásila návrat po 29 letech a pokouší se o comeback. V současné době údajně nahrává novou studiovou desku.
 

Psihokratija - Senke bezličja

další odkazy: Morbidi I Mnoći, La Strada, Tužne Uši, Subversion, Bigoti, Invisible Fields, Rascep Gospodina K, Strukturne Ptice, BAAL, Scabia, Grad, Stigmata, Avangarda+, Roderick, Paragos, Nemesis, Dorian Gray, Art Akt, Bojler, Poezis, Boykot Fur, Kasandrin Glas, Last Expedition

-----------------------------------------
 

Čerpáno z webu Herzbrille Pauly Balov.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dobrý nápad,zabývat se kapelama východního bloku.Mám tip.Zkuste posluchače seznámit i s podobnou muzikou SSSR. Našel jsem tam spousty zajímavých elektro věcí. Např.kapela Aliance a jejich hit Na Zare,či kapela Technologia,je tam toho víc.Doporučuji.
https://youtu.be/tUBVEKzsZ-k https://www.youtube.com/watch?v=H6wl-EyhXl0 https://www.youtube.com/watch?v=j7nxbRu1Jfc
Oceňuji zpracování tohoto článku - velmi přínosné !!! Některé věci znám, ale většinu ne ... Mám co shánět a naposlouchat. Za mě nostalgicky Dobri Isak - Plakati su ikone. Tato deska je celá skvělá, i když od jejího vydání uplynulo již 34 let a song Ona se igra nožem ve mně doslova víří krev :-)
Kiborg/Cyborg z Makedonie hrali dobrej old school EBM, dokonce maji i jedinej poslpuchatelnej cover Kerosene od Big Black. https://www.youtube.com/watch?v=lRg08-2pL5U Cela ta kompilacka stoji za poslech, ted ji nemam po rice, ale mam pocit ze je na archive.org, spolecne s plno ripama ceskyho industrialu.
Samozřejmně proč ne? Netvrdím že pouze SSSR. Samozřejmně i jnde se najde dobrá muzika.Jestlli je něco zajímavýho v Makedonii i jinde,VÝBORNĚ,sem s tím.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.