Rozhovor s R.X. Thámem z Bratrstva Luny a Magické noci trubadúrů

rxthamo sPo dvou letech se do Kralup vrátí festival Magická noc trubadúrů. Proto jsme si popovídali s R. X. Thámem, organizátorem akce a principálem kapely Bratrstvo Luny, která tu pokřtí svou novou desku "Carpe Diem". V podrobném rozhovoru byla řeč o slastech i strastech pořádání, jak by vypadala vysněná sestava, jestli by Magická noc vůbec mohla být bez XIII. století, termínu "postgothic", kolikrát už se na to R.X. Thámo chtěl vykašlat a proč, o Hapkovi a Landovi, o "dřevárnách", proč festival vzniknul, v jak vzácných lokalitách se točil klip, jak je možné rozdávat zadarmo noviny, proč si "Carpe Diem" nebude tak úplně bezstarostně užívat a dalších zajímavostech ze života pořadatele i kapelníka.

 

SANCTUARY.CZ: AHOJ R.X. THÁMO, NEBUDEME SE TENTOKRÁT NA ZAČÁTEK ZDVOŘILOSTNĚ PTÁT, JAK SE MÁŠ, PROTOŽE JE JASNÉ, ŽE MÁŠ PLNÉ RUCE PRÁCE S CHYSTANÝM KŘTEM NOVÉ DESKY BRATRSTVA LUNY A SAMOZŘEJMĚ S PŘÍPRAVOU DRUHÉHO ROČNÍKU MAGICKÉ NOCI TRUBADÚRŮ. ASI JE TO BĚŽNÁ OTÁZKA, ALE PROČ SE VLASTNĚ TENHLE FESTIVAL VRACÍ AŽ PO DVOU LETECH?


R.X. THÁMO: Ave Scz! Magická noc trubadúrů je umělecký záměr kichotského snílka, který nyní bojuje s výčitkami svědomí, že se do toho znovu pustil. Nedokážu totiž dělat věci tak nějak napůl a těžko se smiřuji s polovičatostí či hajdalácky odvedeným dílem a to na všech frontách a pozicích!  Aby to nebylo pochopeno špatně, nefňukám, jen mi přijde férové do placu nabídnout odér či otisk momentální vyčerpanosti. 

Dokončili jsme – a to naprosto bez jakýchkoliv kompromisů – novou desku Bratrstva Luny „Carpe Diem“, máme připravený speciální křest i program ozvláštněný třemi vzácnými hosty, natočili jsme výpravný videoklip k singlu „451° Fahrenheita“, vyšlo druhé číslo novin Trubadúr a tak bych mohl pokračovat. A to do toho produkčního kvasu nemíchám rodinu, zaměstnání, občanskou angažovanost a vysokoškolské studium. Roční periodicita Magické noci trubadúrů by nebyla možná, a to už jen z důvodu příprav, které trvají déle než jeden rok. A také co se týče rozpočtu a rozvětvené dramaturgie akce, jejího technického zázemí, včetně světelného parku, tak to je produkce, která by možná snesla klidně i delší periodicitu ;-).  

SANCTUARY.CZ: JASNĚ. NÁS NAPADLO, JESTLI TO TŘEBA NENÍ PROTO, ŽE JE HLAVNÍ HVĚZDOU FESTIVALU OPĚT JIHLAVSKÉ XIII. STOLETÍ, TAKŽE TŘEBA NECHCEŠ LIDI „TŘINÁCTKOU“ PŘEHLTIT KAŽDÝ ROK NEBO TAK…

R.X. THÁMO: Tak to ani náhodou, tak to není, ani nemůže být!  To, že zde hrálo XIII. století, bylo splněním mého velikého snu, stát s těmito mými velkými oblíbenci na jedněch jevištních prknech! Dokonce jsem byl tak smělý, že jsem nevyužil  jedné nabídky předskakovat Třináctému století na koncertě v Českých Budějovicích. Bylo to rok před Magickou nocí, jenže já už měl v hlavě ten sen na společnou premiéru v rodných Kralupech nad Vltavou! 

No a jak to říct dál… náš vztah s Petrem Štěpánem se prohluboval a z toho vzešly další krásné společné zážitky. Ty, které jsou medializovatelné, tvoří například Petrovo pozvání Bratrstva Luny na společný koncert  loni na podzim do Polné, kde jsme byli přímo královsky hostěni, na scéně až nevídaný rozhovor s Petrem do druhého vydání novin Trubadúr, včetně odkrytí inspiračních vlivů projektu Hindenburg, i třeba dva exkluzivní televizní rozhovory. Účast XIII. století na Magické noci trubadúrů je pro mě intelektuální nutností, nebo jak to mám říct. Nejsem barman, který by lidi „nalejval Třináctkou“. Jsem rád, že svými činy mohu na Vysočinu vracet alespoň zlomeček z toho, co jsem si celá dlouhá léta plnými doušky bral. A nebudu lhát, když řeknu, že stále beru ;-).
 

rxthamo14

 

 

SANCTUARY.CZ: DOKÁŽEŠ SI TEDY VLASTNĚ VŮBEC PŘEDSTAVIT MAGICKOU NOC BEZ XIII. STOLETÍ?

R.X. THÁMO: V té otázce cítím existenční konotace celého projektu. Základem idejí prvního ročníku, nekompromisně připraveného multižánrového festivalu, bylo, že si splníme velký sen a vystoupíme po boku české žánrové legendy na domácí půdě. Magická noc trubadúrů nebyla řešena v duchu, že se jedná „o první ročník“, i když jsem v úvodníku premiérového Trubadúra naznačil, že by se mohla stát tradicí, kdyby lidé ukázali, že jim takový to druh akce šmakuje.

Při velmi náročné organizaci, kterou provázely velké peripetie, jsem Magickou noc trubadúrů 2 neplánoval, spíše naopak. Ovšem ten ohlas na první magické dějství byl tak mimořádný, a dost lidí ze scény projevilo i určitou lítost, že na akci nebyli, tak jsem sbíral síly a došel k následující výzvě. Nebyla by paráda zopakovat Magickou noc trubadúrů na domácí kralupské půdě a spojit jí s uvedením naší nové desky „Carpe Diem“? Zrealizovat další nápady, které po regeneraci těla i duše přicházely, jako je třeba výstava nádherných fotografií URBEX teamu Kralupy a věcí dalších, které musím udržet za oponou očekávání až do sobotního večera? Když se budete výše řečené snažit pochopit ve všech souvislostech, tak na otázku musím odpovědět, že si Magické noci 1 a 2 bez XIII. století představit nedovedu.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME TEDY TAK U TĚCH HLAVNÍCH HVĚZD: KDYBY SIS CHTĚL SPLNIT SVŮJ HUDEBNÍ SEN A NEMUSEL SE PŘITOM OHLÍŽET NA FINANČNÍ NEBO REALIZAČNÍ OKOLNOSTI – KOHO BY SIS NA MAGICKOU NOC POZVAL JAKO HLAVNÍ HVĚZDU, ABY SI ZAHRÁLA S BRATRSTVEM LUNY?


R.X. THÁMO: Mám rád hry podobného typu :). Když vás nechám nakouknout do duše i s vědomím, že to asi dost lidí ve všech souvislostech nepochopí, tak bych si ideální Magickou noc naplánoval takto: jako speciální host večera by vystoupil Daniel Landa s písničkami, které bych mu sám vybral (např. „Obsidián“, „Tajemství“ a taková ta „krylovská část“ jeho tvorby). Na piano by nám přišel zahrát Petr Hapka. Se svými nejlepší songy by přijel Jan Sahara Hedl. Petr Štěpán by s XIII. stoletím zazpíval songy jako „Werewolf“, „Macbeth“, „Amulet“ a „Metropolis“.

Víš, já to nemám tak, že bych toužil stál na jedněch jevištních prknech vedle někoho, koho vůbec nezajímám, to je myšleno v přesahu k tomu snu! Samozřejmě, když si tě někdo vybere k nějaké renomované kapele, tak je to pro každého čest. Ale víc pro mě třeba znamená, že nás Petr Štěpán pozve na společný koncert, než že bych sehnal sponzorský prachy a koupil si třeba Sisters, který bych ani v šatně nemohl pozdravit :). Ale ty možné headlinery, se kterými bych rád sdílel koncertní energii vám taky řeknu: Deine Lakaien, Tiamat a Lacrimosa.

 

Magická noc trubadúrů II



SANCTUARY.CZ: A Z TOHO LETOŠNÍHO PROGRAMU – NA CO SE NEJVÍC TĚŠÍŠ TY SÁM? TEDY SAMOZŘEJMĚ KROMĚ KŘTU NOVÉ DESKY VAŠÍ KAPELY…

R.X. THÁMO: Tak jak z toho ven… opravdu to nemohu prozradit. Vydržel jsem to takovou dobu a nikde se neprokecnul, že to ty tři dny už dotáhnu. Ale to je to těšení „nejvíc“. Jinak se samozřejmě těším na celý průběh Magické noci. Moc jsem zvědavý na dějové předtančení Taneční skupiny naděje na motivy legendy O krysaři, kterou bude doprovázet hudba Petra Štěpána. Těším se na setkání se všemi skvělými lidmi, kteří mnozí přijedou za aurou Magické noci trubadúrů z obrovských dálek, ze všech možných koutů Čech, Slovenska i Polska. Nemohu se dočkat, až v sobotu ráno vstanu a bude to tady!

SANCTUARY.CZ: MIMOCHODEM, LETOS BOHUŽEL NA STEJNÉ DATUM JAKO MAGICKÁ NOC PŘIPADL KONCERT DEATHSTARS V PRAZE – NEOBÁVÁŠ SE TOHO? LÍBÍ SE TI TŘEBA JEJICH HUDBA?

R.X. THÁMO: Snažil jsem se zodpovědně ladit termín Magické noci trubadúrů tak, aby s žádnou spřízněnou akci nekolidoval. Toto prolnutí je mimo mou moc a vliv, takže si nemohu říct, že jsem něco zanedbal. Lakonicky mohu jen konstatovat, že ten souběh je škoda pro obě akce neb si vzájemně odejmeme potenciální návštěvníky. Deathstars je kapela, ke které nemám nějaký osobní vztah, nepatří mezi mé hudební miláčky, ale na jejich klipy se třeba rád podívám, něco je fajn.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ UŽ JSME TO TADY TAK NAKOUSLI – JAKÉ TO VLASTNĚ JE, SEDĚT TAK TROCHU „NA DVOU ŽIDLÍCH“? TEDY STÁT POD PODIEM V ROLI ORGANIZÁTORA, PAK TO NA CHVÍLI ÚPLNĚ ODLOŽIT A VYLÉZT NAHORU JAKO ÚČINKUJÍCÍ?

R.X. THÁMO: Na jednu stranu je výhoda, že máš nad děním určitou kontrolu, vše se snažíš vyladit tak, aby to fungovalo maximálně dobře. Na druhou stranu je to nesmírně vyčerpávající a mrzí tě, že nemůžeš dát všechnu energii do své kapely a koncentrovat se jen na své vystoupení, včetně propracované přípravy ve všech oblastech, které se pak podílejí na divákově finálním vjemu z její prezentace. 

Těším se z každého kroku, posunu, dotažené věci a respektuji fakt, že jde mnoho věcí postupně … Musíš věřit své cestě a tomu, co děláš. Různé formy odměn (ať už se jedná o divácký zájem, prodaná cédéčka atd.) nemohou být vykalkulovaným cílem. Kdo takto přistupuje k tvorbě, ten neprožívá ten pocit opravdového naplnění, který je pro mě jedním z nejcennějších výstupů těch organizačních martýrií, které opakovaně podstupuji…

 

carpediem girls



SANCTUARY.CZ: MYSLÍŠ, ŽE DÍKY VLASTNÍM ZKUŠENOSTEM Z KONCERTOVÁNÍ DOKÁŽEŠ LÍP ODHADNOUT, JAK SE IDEÁLNĚ POSTARAT O KAPELY NA SVÉ VLASTNÍ AKCI?

R.X. THÁMO: Samozřejmě. Trochu odbočím, ale ta myšlenka souvisí s tvou otázkou. Když jsme připravovali v roce 2009 naše debutové CD „Goethit“, vylovil jsem myšlenku, že bych si přál, aby se všechny kapely ke mně jako k fanouškovi chovaly tak, jak se k nim chován já :) – abych vydal cédéčko, ze kterého bych byl šťastný a plně uspokojený, kdybych byl jeho kupcem. Vždy je důležitá úcta a respekt, myslím, že ti všichni účinkující potvrdí, že jsme se o ně na Magických nocí postarali k jejich spokojenosti ;-).

SANCTUARY.CZ: POJĎME ALE JEŠTĚ HLOUBĚJI – JAK VLASTNĚ VZNIKLA MYŠLENKA MAGICKÉ NOCI? BYLA TO CHUŤ PŘÍMO POŘÁDAT FESTIVAL, NEBO SPÍŠ POTŘEBA VYTVOŘIT SI TU NEJVHODNĚJŠÍ PLATFORMU PRO VIZUÁLNĚ NÁROČNĚJŠÍ VYSTOUPENÍ BRATRSTVA LUNY?


R.X. THÁMO: Jednoznačnou odpovědí je vytvoření té platformy prostoru pro nekompromisní vystoupení Bratrstva Luny. Naše koncertní pojetí  je specifické. Vystupujeme jen na akcích, kde se výše řečenému můžeme alespoň přiblížit. Koncert na domácí půdě se zázemím a dlouhodobou přípravou je tou nejlepší alternativou. Kořeny myšlenky Magické noci jsi ve své otázce dokonale obnažil …

SANCTUARY.CZ: NA DRUHOU STRANU, POŘÁDAT TAKHLE ROZMANITÝ FESTIVAL JE ASI HODNĚ PRÁCE A STRESU – BYLY NĚKDY V PRŮBĚHU PŘÍPRAV NĚJAKÉ KONKRÉTNÍ CHVÍLE NEBO LIDI, KVŮLI KTERÝM SIS ŘÍKAL, ŽE BY SES NA TO NEJRADŠI NA VŠECHNO VYKAŠLAL?

R.X. THÁMO: Tomu se nemůžeš vyhnout. Odpověď by byla na malou psychologicko-sociologickou studii. Jsou lidé s různou mírou empatie i odpovědnosti, mnoho lidí neumí nebo není ochotno obětovat vlastní pohodlí za službu nějaké myšlence. Někdy se setkáš i s lidmi, kteří mají pocit, že nejsou dostatečně za svou práci oceněni, a to nemyslím finanční aspekt. Je to složité. 

Pro mě je ideální typ člověka, se kterým se domluvím, že se za rok sejdeme pod kaštanem u zájezdního hostince na rozcestí a on tam bude – bez toho, aby mi čtyřikrát volal jestli to platí… Takže jo, už jsem se dostal do zajímavých stavů, že bych hodil ručník do ringu, ale když jsme na sebe mrkli s kolegou Quijotem, že ty šrámy nejsou tak veliké, abychom z bitev litých utíkali, vyhoupli jsme se znovu do sedla, posílení všemi příkořími a nabytými zkušenostmi. A teď tady máte naservírovaný festival, který si myslím, že opravdu nepůjde zopakovat tou mimořádnou shodou programových záležitostí, a nekompromisní a vymazlené album „Carpe Diem“!

 

Front cover BL bez bab



SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME TAK NAŤUKLI I TU ROZMANITOST, NA MAGICKÉ NOCI OPĚT BUDE DOPROVODNÝ PROGRAM SE ŠERMÍŘI A PODOBNĚ. JAKÉ JSOU TVOJE ZKUŠENOSTI S „DŘEVÁRNAMI“, LARPY A CONY? ZAJDEŠ OBČAS NĚKAM?

R.X. THÁMO: Příznám se, že nezajdu. Ale aktivity podobného typu mají mé sympatie. Miluji fantasy, metafory, alegorie… světy stvořené za účelem umělecké komunikace. Nejradši si však  tyto věci prožívám niterně se samotnými díly, nejlépe knížkami. 

SANCTUARY.CZ: ONO I NA MAGICKÉ NOCI TĚCH SVĚTŮ K VIDĚNÍ BUDE DOST A DOST. NECHYSTÁŠ TEDY NĚJAKÉ DVD? MATERIÁLU BY NEJSPÍŠ BYL DOSTATEK… 


R.X. THÁMO: Ještě asi před dvěma dny jsem stál před otázkou, zda potvrdit v rozpočtu zakalkulovaný televizní štáb se třemi kamerami. Potvrdil jsem je ;-)…

SANCTUARY.CZ: I LETOS BYLY SOUČÁSTÍ PROPAGACE FESTIVALU NOVINY TRUBADÚR A PŘECI JEN – ROZDAT NĚKOLIK TISÍC 16STRÁNKOVÝCH NOVIN FORMÁTU A3 ZADARMO, TO SI ČLOVĚK ŘÍKÁ, JAK JE TO VLASTNĚ V TÉHLE DOBĚ JEŠTĚ VŮBEC MOŽNÉ. TAKŽE – JAK JE TO VLASTNĚ V TÉHLE DOBĚ JEŠTĚ VŮBEC MOŽNÉ?

R.X. THÁMO: Samozřejmě, možné je ledacos, vždyť se to odehrává :). O Trubadúrovi už bylo řečeno opravdu dost, dokonce byla o těchto uměleckých novinách natočena i televizní reportáž. Jsem přesvědčený, že vydávání Trubadůra je skvělý donkichotský čin. Mám dojem, že se nám čtenářská obec rozrůstá a z některých zpětných vazeb je nad slunce jasné, že filosofie novin byla pochopena. I o tomto tématu bude další koncepční projekt Bratrstva Luny, ale to si ještě počkejte… Nyní nastala Nová doba… doba „Carpe Diem“!

 


TV reportáž o Trubadúru

 


SANCTUARY.CZ: NÁZEV NOVÉHO ALBA BRATRSTVA LUNY UŽ TU PADNUL NĚKOLIKRÁT – ALE PODLE JMEN SKLADEB A UKÁZEK V TRAILERU TO ZROVNA NEVYPADÁ, ŽE BYSTE SE NA „CARPE DIEM“ PUSTILI DO NĚJAKÝCH BEZSTAROSTNÝCH TRUBADÚRSKÝCH OSLAV ŽIVOTA, JAK SE POSLEDNÍ DOBOU TOHLE MOTTO INTERPRETUJE…

R.X. THÁMO
: To říkáš přesně. Jenže pojďme ke kořenům, proti proudu času, hledejme ten skutečný prvotní význam, obsah sousloví „Carpe Diem“.  Ten význam byl přece úplně jiný. Šlo o smysluplné využití času, organizaci dne, neodkládání podstatných věcí, zkrátka o naplnění života, který je konečný.

Dnes je ten význam prolezlý hedónismem, luxusem, zábavou… „Carpe Diem“ je dnes reklama z neónů, navoněná parfémy, za kterou olizují potkani (strachu z lidí zbaveného) mršiny.  Je to žití na dluh, ultrakonzumní přístup ke světu! A tento přístup, který se plíživě etabluje v normy nás zbavuje svobody! Přál bych si, aby o celém našem umělecky zpracovaném konceptu „Carpe Diem“ lidé přemýšleli a nacházeli interpretace, které jim třeba na některé otázky odpoví nebo položí nové. Fotopříběh v bookletu CD, videoklip, koncert… vše se propojuje v poselství, které je námi komunikováno…

SANCTUARY.CZ: ČILI KDYBYCHOM TO CHTĚLI NACPAT DO JEDNÉ VĚTY – ÚSTŘEDNÍM MOTIVEM VAŠÍ MINULÉ DESKY „LA LOBA ANTE PORTAS“ BYL VLK VE VŠECH JEHO PODOBÁCH. JAKOU VĚTOU BYS TEDY VYJÁDŘIL JEDNOTÍCÍ PRVEK „CARPE DIEM“?

R.X. THÁMO: Třeba tou, kterou zformuloval anglický vědec, filosof a politik Francis Bacon: „Čas má také své pouště, podobně jako prostor.“ A možná lze i dodat myšlenku, že některé věci je třeba říct nahlas právě proto, aby se nestaly …

SANCTUARY.CZ: KE SKLADBĚ „451° FAHRENHEITA“ VZNIKNUL I PROFESIONÁLNĚ ZPRODUKOVANÝ, PĚKNĚ „KONIÁŠOVSKÝ“ KLIP. POVĚZ NÁM O NĚM VÍC…

R.X. THÁMO: Natočili ho mladí polští filmaři a my jsme s ním spokojeni. Má přesně tu ilegální atmosféru odporu a vzdoru, který jsme v něm chtěli mít. Natáčeli jsme v úžasných lokalitách, třeba ve sklepích z 12. století u Strahovského kláštera nebo v egyptském pavilonu ve veltruském zámeckém parku. To téma přesně nádherně zapadá do celého uměleckého koncpetu „Carpe Diem“… asi za všechny slova bude pozvánka ke zhlédnutí videoklipu, který je spolu s koncertní show a propracovaným bookletem cédéčka spojenou nádobou.

 


Bratrstvo Luny – 451° Fahrenheita (Official Video)


SANCTUARY.CZ: MIMOCHODEM, ZROVNA SINGL „451° FAHRENHEITA“ JE ASI NEJGOTHICROCKOVĚJŠÍ VĚC, KTEROU JSME DOTEĎ OD BRATRSTVA LUNY SLYŠELI. JE CELÉ ALBUM HUDEBNĚ V TAKOVÉM DUCHU? TEDY, HÁDÁM, ŽE S VAŠÍ OBLIBOU ŽÁNROVÉ PESTROSTI BY VÁM ASI JEDEN STYL NESTAČIL, ALE NAJDOU SE NA „CARPE DIEM“ I DALŠÍ TAKOVÉ SKLADBY?

R.X. THÁMO: O té žánrové pestrosti to říkáš naprosto trefně. Když jsme s Darkthepem vedli diskuzi, jak naši tvorbu lapidárně představovat tak, jak je žádáno pro rychlou orientaci posluchačů, napadly nás dvě cesty, které jsme spojili v jednu: LunArt music a postgothic. Album by si zasloužilo být posloucháno jako celek, ale to už je na vás, posluchačích, jestli si k němu budete chtít hledat cestu a dáte mu šanci.

Výrazově jsme se posunuli zase o kus dál a máme z odvedeného díla obrovskou radost, nové skladby si nesmírně užíváme, což pocítí na vlastní kůže ten, kdo dorazí na sobotní festival. Podobně laděná skladba? Asi úplně ne, ale atmosférou a vyzněním tam najdete jiné skvosty! ;-)


SANCTUARY.CZ: PODLE TRAILERU MÁTE NA NOVINCE NĚJAKÉ ZAJÍMAVÉ HOSTY. KDOPAK TO JE?

R.X. THÁMO: Neprozradím nikoho. Tři zásadní hosté alba s námi budou sdílet pódium na Magické noci trubadúrů.

SANCTUARY.CZ: DOBŘE, NECHÁME SE PŘEKVAPIT. A JAKÁ JE TEDY PODLE TEBE VLASTNĚ „CARPE DIEM“ VE SROVNÁNÍ S PŘEDCHOZÍMI POČINY?

R.X. THÁMO: Je jiné, takové dospělé!  Plně si stojím za vším, co jsme vytvořili. Libí se mi dělení na epochy neboli „doby“ bratrstva. Po dobách, která nesla jména „Gotická duše“, „Nomen Rosae“, „Goethit“ a „La Loba Ante Portas“ nastává doba „Carpe Diem“. Jedná se o další kontinuální krok cesty našeho ansáblu. 

Abych ještě vystihl, proč je jiné, tak je to dané i tím, že spolu fungujeme bez změny v sestavě osm let (šest let s Haikem a Kobdzeyem). Víte, to se totiž musí projevit, že jste s někým rád, že spolu sdílíte určitý výsek života, rozumíte si. Tak se stalo naprosto přirozeněně, že se na albu autorsky projevili všichni muzikanti Bratrstva Luny a každý z nich má autorskou věc. Celé album drží až neuvěřitelně pohromadě!

 

carpediem girlsrxt



SANCTUARY.CZ: TO ZNÍ DOBŘE. A KDYŽ JSME U TOHO – CO TEBE OSOBNĚ ZA POSLEDNÍ ROK HUDEBNĚ ZAUJALO? DESKA, KONCERT…?

R.X. THÁMO: Moc se mi líbili Deine Lakaine a Alcest na Castle Party, celková atmosféra Tolenstein festu, který se koná až v neuvěřitelně krásném prostředí, koncerty Třináctky v Brně i Akropolis i Iron Maiden na Velodromu …

SANCTUARY.CZ: PŘEDSTAV SI NA CHVÍLI, ŽE JE 19. ŘÍJNA. VŠECHNO DOBŘE DOPADLO, KŘEST SE VYVEDL, LIDI PŘIŠLI, NEPRODĚLAL JSI KALHOTY, TAKŽE – CO BUDE DÁL? DALŠÍ KONCERTY, NAHRÁVKY, FESTIVALY, PROSTĚ PLÁNY…?

R.X. THÁMO: Pokud mi zůstanou alespoň ty kraťasy, vše bude jednodušší. Víš, on je teď i moc důležitý signál, jestli lidé o takto pojaté akce stojí. Po prvním ročníku Magické noci trubadúrů jsem nabyl dojmu, že ano. Tak fakt uvidíme. Nezastírám, že se mnou nervozita lomcuje. Vše se letos vyvinulo tak, že jsem asi docela dost překročil hranici, za kterou se už trochu kichoství mění v posedlost. Ono je to spojený i s vydáním té naší nové desky. Dělat věci bez kompromisů a vlastně undergroundově z vlastní kapsy a přitom na profi úrovni, to je fakt šílené! Ale stejně jako v horách nemůžeš přestat jít, ať už k vrcholu, či sestupovat, tak ani já, po dvou letech příprav Magické noci trubadúrů, nemohu udělat nic jiného než všechno vsadit na jednu kartu – tedy, že si to lidé přijdou do Kralup užít!

Co se týče Bratrstva Luny, již mám rozpracované některé věci z konceptu oslav 10 let kapely, které budou dovršeny v roce 2016. O rok později, když všechno půjde, nahrajeme nové album, jehož „idový rozměr“ je už rovněž rozpracován, dokonce mám napsané již dva zásadní texty. Co se týče krátkodobějších cílů, tak se rýsuje natáčení druhého videoklipu k albu „Carpe Diem“. To je tak velkoryse pojatý záměr, že ho nebudu ani naznačovat, protože bych měl strach z rouhání a zakřiknutí toho, k čemu už jsme po několika jednáních nakročili…  

SANCTUARY.CZ: TAK BUDEME DRŽET PALCE. TAK NA ZÁVĚR NAŠE KLASICKÁ – JE NĚCO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT ČTENÁŘŮM SANCTUARY.CZ?

R.X. THÁMO: Zkuste, jako redaktoři portálu, přistupovat k novým dílům a počinům na scéně (v té nejširší definici) bez předsudků a apriorních soudů. Přijďte se podívat na Magickou noc trubadúrů, věřím, že vás celý koncepčně pojatý večer nezklame, v bohatém programu si určitě vyberete delikátní chod pro vaši duši a svou účastí navíc podtrhnete smysl celého snažení.

 

Bratrstvo Luny 800

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Song i videoklip 451° Fahrenheita jsou povedené... Už se moc těším do Kralup !!! :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.