Rozhovor s Project Pitchfork

Peter SpillesU příležitosti koncertní zastávky Project Pitchfork v Praze jsme nezaváhali a příjemně si popovídali s frontmanem Peterem Spillesem. Zde Vám přínášíme výsledek...









Ptal se Pavel Zelinka, překlad a úpravy Ezechiel. Část otázek dodal Zdeněk (Tear) - děkujeme.

CZ Sanctuary: Ahoj Petere, jak se máš?

Peter Spilles: Dobře, dobře, jen trochu unaveně, protože jsem vstával zhruba ve tři čtvrtě na šest - letěli jsme hodně brzo. Nicméně mám se fajn.

CZ Sanctuary: Tak to je dobře, vrhněme se tedy rovnou do minulosti. Pamatuješ si, kolik jsi mohl dělat rozhovorů pro česká média? Našel jsem jenom jeden jediný, a ten je starý asi 15 let…

Peter Spilles: Já si upřímně nepamatuju ani ten…bylo to před hodně dávnou dobou…

CZ Sanctuary: Tak já Ti ho připomenu, mluvil jsi o ekologii, o Tibetu…

Peter Spilles: …v jakém kontextu?

CZ Sanctuary: Především v souvislosti s deskou „Lam‘Bras“ a debutem „Dhyani“...jsou pro Tebe tahle témata pořád důležitá?

Peter Spilles: Ano, duchovno je pro mne pořád hodně důležité, stejně jako to, co se děje ve světě. Co se týče Tibetu, je mi líto situace, ve které se země momentálně nachází, ale dalajláma je hodně statečný.

CZ Sanctuary: A jak tedy hodnotíš tibetskou situaci?

Peter Spilles: (smích) V současnosti o ní nemám žádné detailní informace, ale myslím si, že dalajláma odvádí dobrou práci v tom smyslu, že udržuje situaci v alespoň nějaké rovnováze s čínskou politikou.

CZ Sanctuary: Když už jsi nakousnul politiku - co si myslíš o míchání politiky do textů kapel?

Peter Spilles: Já osobně jsem muzikant a umělec, který chce mít trochu hlubší texty a tak mám rád i kapely, které taková slova píší. Není ale nutné, aby to tak dělali všichni. Stačí, že někdo řekne něco, co ostatní neříkají, a tak je to v pořádku.

CZ Sanctuary: Kdo, nebo co je Tvoje Múza? Máš nějaké oblíbené rozpoložení mysli, když skládáš hudbu?

Peter Spilles: No…já myslím, že mou Múzou je už od roku 1997 moje žena. A co se týče toho rozpoložení…většinou skládám tak, že se zkrátka ponořím sám do sebe – nic dopředu nepromýšlím, nebo neplánuji, zkrátka nechám věci, ať se dějí. Je to jako skládačka, kterou postupně doplňuji, tak doufám, že je tenhle způsob dobrý.

CZ Sanctuary: Proč už vlastně v kapele nezpívá Dirk?

Peter Spilles: (smích) Zeptejte se ho sami. Já když jsem spouštěl projekt Pitchfork, jsem chtěl mít zpěváka, a protože Dirk zpívat nechtěl, musel jsem já. Byl jsem okolnostmi tak trochu donucen k tomu být zpěvákem.

CZ Sanctuary: Takže jsi nezakládal Project Pitchfork s tím, že budeš ten frontman na pódiu, který je hodně vidět?


Peter Spilles: Ne, to vůbec ne, já vždycky chtěl být u kláves (smích).

CZ Sanctuary: Když si poslechneš staré desky PP, které z nich Ti vykouzlí úsměv na tváři?

Peter Spilles: Řekl bych, že každá z nich. Za všemi jsou příběhy, jakýsi můj deník. Například na nahrání „Dhyani“ jsme měli tři dny, a studio muselo dodělat některé produkční práce, protože jsme tou dobou neměli počítač. Stejně tak „Lam’Bras“, nebo „Entities“ jsme nahrávali na šestnáctistopý magnetofon, protože jsme stále ještě neměli počítač… „IO“ byla první deska, na které jsme měli Workstation od Rollanda, vstupním albem nahraným za přispění počítače se stalo až „Eon:Eon“. Dlouhou dobu jsme tedy vůbec nepoužívali počítač, hlavně proto, že jsme na to neměli prostředky…zkrátka nebyly peníze…


Project Pitchfork - Conjure (live in Prague)


CZ Sanctuary: Peníze nás přivádějí k jinému aspektu kapely, a tak si popovídejme o vašem manažerovi Kai Lotzem…

Peter Spilles: …ex-manažerovi…

CZ Sanctuary: Ex-manažerovi? Já myslel, že je stále vaším manažerem…

Peter Spilles: Nene, není, od ledna 2008 – vyhodili jsme ho….(smích)…přátelsky… Teď už nám jen bookuje koncertní termíny.

CZ Sanctuary: Tak to je zajímavé, protože Kai Lotze byl vaším manažerem po velmi dlouho dobu – jeho jméno se objevuje už na první demokazetě Projectu Pitchfork…

Peter Spilles: Ano, naučil se od nás všechno…(smích)

CZ Sanctuary: A jak moc byla tahle postava důležitá pro váš úspěch na darkwave scéně?


Peter Spilles: Vůbec, ani trochu. On jen dělal všechny ty nudné věci, které se nám dělat nechtěly - řešit smlouvy a podobně. Nakonec ale stejně vždycky dělal jen to, co jsme mu řekli - já jen přišel s tím „zařiď tohle, udělej támhleto.“ Svým způsobem bylo pro darkwave kapelu vůbec divné mít někoho jako Kai, ale on nebyl ten druh manažera, kterého si asi představuješ. Neměl nějaké zásadní plány, nedělal samostatná rozhodnutí. Plánovala vždycky kapela a jemu se řeklo, co má dělat.

CZ Sanctuary: Takže byl celou dobu jenom jakousi prodlouženou rukou kapely, nic víc, nic míň…

Peter Spilles: Jo, přesně tak…

CZ Sanctuary: Přesuňme se trochu k filosofii – co pro Tebe znamená „Alfa a Omega“?

Peter Spilles: To nejmenší i to největší. Nic a všechno….

CZ Sanctuary: …počátek a konec?

Peter Spilles: (smích) Ne. Nemyslel jsem to ani tak v tom starém katolickém smyslu.

CZ Sanctuary: Jsi katolík?

Peter Spilles: Ne, já nejsem nic. (smích)

CZ Sanctuary: Když jsme u „Alfa Omega“, Akimovo sólo v téhle písni je vynikající. Budete nahrávat nějaký aktuální živý materiál?

Peter Spilles: Momentálně ne. Myslím, že pro elektronickou kapelu není nutné dělat příliš často živé nahrávky, točit koncerty a pak je vydávat na DVD. Tenhle rok určitě nic filmovat neplánujeme. Ale Akim hraje sólo v „Alfa Omega“ pravidelně ;).

CZ Sanctuary: Tím jsme se pěkně dostali zase zpátky k hudbě. Kromě PP se věnuješ ještě dvěma vedlejším projektům Santa Hates You a Imatem…co Tě vedlo k jejich založení?

Peter Spilles: Hlavním důvodem bylo, že jsem velmi kreativní a chtěl jsem hrát elektronickou hudbu i trochu jinak, než to dělám s PP. Imatem třeba odhaluje mojí synthpopovější stránku, zatímco Santa Hates You je sarkastická, ironická, šílená taneční hudba. Před lety bych všechny tyhle věci dával do Project Pitchfork, ale takhle je vše uspořádanější a já mám různá hřiště, na kterých se mohu vyřádit a být kreativní, což je velmi naplňující.

CZ Sanctuary: Co se týče Imatem, přijde mi to trochu jako možnost pro zpěváky z temné scény zazpívat si, je to tak?

Peter Spilles: Ano, já jsem prostě nechtěl dělat další projekt, ve kterém zpívám. Celá filosofie Imatem je zvát si zajímavé hlasy, které by hostovaly v mých písničkách.

CZ Sanctuary: Je hezké, že jsi pozval vážně zpěváky, ne jenom „křiklouny“…

Peter Spilles: (smích) kdybych chtěl řev, můžu si ho udělat sám (smích). Pro mne je hodně zajímavé a občerstvující mít na desce lidi jako Ronan z VNV Nation, nebo Der Graf z Unheilig. I do budoucna chci pozvat pár skvělých hlasů, které mám v hlavě…to mne zkrátka baví.

CZ Sanctuary: A co udělat koncert Imatem?

Peter Spilles: No jasně…kdy to bylo…loni? Ne, předloni jsme dělali živé vystoupení Imatem na Amphi festivalu, ale připravit s ním hraní naživo je časově velmi obtížné. Ten koncert by vůbec neměl smysl, kdyby tam nebyli zpěváci z desky, kterých je zhruba deset, nebo patnáct a všichni mají své hlavní kapely. Imatem je tak především studiový projekt, živé koncerty budou velikou, velikou vzácností…

CZ Sanctuary: Co nějaké novinky se Santa Hates You?

Peter Spilles: Jo, zrovna nahrávám nové věci, nové album je téměř hotové, máme i pár živých vystoupení, ale většinou jsou to festivaly.

CZ Sanctuary: Viděli jsme „Santu“ i loni na Wave Gotik Treffen…

Peter Spilles: …jo, to byla naše premiéra…

Project Pitchfork live


CZ Sanctuary: Tak se ale vraťme k nové desce Project Pitchfork – co vlastně znamená název „Dream, Tiresias!“ („Sni, Teiresiási!“ – poz. překl.)?

Peter Spilles: Teiresiás byl věštec mytologických řeckých bohů. Je to velmi zajímavá postava, která se objevuje nejen v mýtech, ale i třeba v Dantově „Pekle“. Podle legendy žil Teiresiás nejdřív sedm let jako žena, a pak ho oslepili bohové za to, že zjevil některá božská tajemství lidem. No, a protože  nám v Německu spousta lidí říká, že si teprve až po letech uvědomují hloubku textů Project Pitchfork, a některé z nich na ně působí téměř prorocky, řekli si - vezměme postavu jako Teiresiás, a řekneme mu „Sni!“, aby měl svá věštecká vidění a porozuměl. Tenhle název ovšem nevzniknul před, nebo při natáčení alba, ale až dlouho po jeho dokončení. Nicméně zdál se nám tak výstižný, že jsme se dlouho nerozmýšleli a desku tak zkrátka pojmenovali.

CZ Sanctuary: Některé tracky na desce jsou poměrně rychlé, což je od posledních tří alb poměrně změna. Co způsobilo přidání téhle „punkovosti“ do hudby?

Peter Spilles: (smích) Nesouhlasím. Když si poslechnete například „Kaskade“, najdete na něm pořádně rychlé pecky, pokud tedy mluvíme o BPM. Jsou to rovněž dost taneční a elektronické songy…

CZ Sanctuary: …dobře, ale když to vezmeme obecně, je nové album přeci jen rychlejší, než ty předchozí…

Peter Spilles: Jo, může být. Asi je to tím, že jsem všechno na novou desku dělal úplně sám. Začalo to tak, že jsem měl hotových asi šest písní, zahrál jsem je Dirkovi a Jürgenovi a oni řekli: „Hej, to je fantastické! Pokračuj, nebudeme Ti do toho vůbec zasahovat, zkrátka pokračuj.“ On to tedy také není zas až tak nový postup, některá starší alba od „Lam’Bras“, „Entites“, až do „Alfa Omega“ jsem taky dělal celá sám. To by mohl být důvod…

CZ Sanctuary: Takže jsi z kapely největší pankáč?

Peter Spilles: (smích) Ne, ne, já pocházm spíše z gothic/darkwave scény, Akim byl pankáč…. (smích)

CZ Sanctuary: Spousta textů na „Dream Tiresias!“ jdou hned k jádru věci. Znamená to, že jsi nechtěl chodit kolem horké kaše a místo toho ses pustil rovnou k hlavní myšlence?

Peter Spilles: Ani nevím, asi se víc držím pointy…, ale přitom si myslím, že nechybí věci jako fantasie, vášeň, duševní neklid a podobně… spíše nechávám poletovat svou imaginaci kolem nějakého tématu…

CZ Sanctuary: …souhlasím, ale třeba zrovna „Nasty Habit“, nebo podobné písně jdou přímo na dřeň.

Peter Spilles: Jo, to je pravda, „Nasty Habit“ je o tendencích, kterých si všímám u farmaceutického průmyslu, který zpomaluje současnou medicínu. Zrovna nedávno jsem viděl v televizi další kauzu o nemocných trpících demencí spojenou s Alzheimerovou nemocí. Zjistilo se totiž, že pokud pravidelně užíváš jeden druh léků proti revmatismu, dramaticky se snižuje i pravděpodobnost, že u Tebe vypukne Alzheimer. To se samozřejmě nelíbí farmaceutickým kolosům, které chtějí tuhle informaci co nejvíce ututlat, protože mají připravený nový a velmi drahý lék na Alzheimerovu nemoc. Stejně tak se spoustě dětí a dospívajících zbytečně předepisují Ritalin na utlumení aktivity jen proto, aby drželi hubu a poslouchali.

CZ Sanctuary: Máš pravdu…ale vrátíme se radši k hudbě – jeden z Vašich velkých fanoušků v ČR by chtěl vědět, proč od roku 2001 používáte měkčí beaty…

Peter Spilles: Hmm…záleží na tom, jako to…, ale to je fuk, nesouhlasím (smích)! Nesouhlasím, myslím, že je to o tom, jak nahlas si desku pustíš (smích).

CZ Sanctuary: Dobře… zůstaňme ještě u technických otázek – preferujete nahrávání na hardware, či software?

Peter Spilles: Určitě hardware…pořád.

CZ Sanctuary: Používáte stále některé ze svých prvních syntetizérů?

Peter Spilles: Jo, jo, stojí kolem a občas se použijí. Třeba Elka Synthex.

CZ Sanctuary: Všechny koncerty za poslední tři roky vás ukazují ve velmi dobré kondici a náladě, ale před takovými pěti lety jsem neměl ten samý pocit. Změnilo se něco?

Peter Spilles: Ne, možná ses změnil Ty (smích)! Já myslím, že pokud má někdo kapelu tak dlouho jako my, tak i když ho to na pódiu pořád baví (a to je pro nás strašně důležité), nemůžeš si jako posluchač udělat obrázek podle jednoho koncertu. Vždycky se může něco zvrtnout, nebo nemusí být zrovna optimální nálada, ale to by nemělo být chápáno hned jako „špatné období kapely“.

CZ Sanctuary: Blížíme se do finiše, takže – můžeme čekat nějaké video k songu z „Dream Tiresias!“?

Peter Spilles: Hm...ne, nic nečekejte, aspoň budete překvapení, když se to stane. Upřímně nás ale dělání videoklipů příliš nezajímá – je to velmi drahé a nic to nepřináší, zejména teď, když nemáme v Německu ani žádnou pořádnou hudební televizní stanici. Tím pádem bychom dělali klip jen proto, abychom ho dali na Youtube, takže prozatím to řešíme tak, že jsme zkontaktovali pár vizuálních umělců, zda by měli zájem se na tom podílet. Nikoho ale nenutíme…

CZ Sanctuary: Tohle je zkrátka způsob, jak dnes dělat hudební videa…

Peter Spilles: Jo, myslím si, že ano, protože všechno musí fungovat jen za účasti velmi malého množství peněz. Na téhle scéně to ostatně bylo vždycky tak, a tak nám tenhle způsob přijde nejlepší.

CZ Sanctuary: Je něco, co bys chtěl říct našim čtenářům, Vašim fanouškům v ČR?

Peter Spilles: Jo, určitě. Rád bych tady hrál daleko častěji, doufáme, že se nám podaří vnést do našeho českého koncertování toho nějakou pravidelnost. Chtěl bych v Praze vystupovat alespoň jednou ročně, protože to tu máme strašně rádi a máme skvělé vzpomínky z našeho posledního koncertu tady. Doufejme, že to vyjde a budeme se moci vídat každoročně.

CZ Sanctuary: Budeme doufat, děkujeme za rozhovor a snad se tedy uvidíme dříve, než za dalších jedenáct let!


Project Pitchfok - Existence (live in Prague)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

tak se mi zdá že si z reportéra dělal Peter vyloženě srandu :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.