Report: New Order v Praze předvedli suverénní, barevnou show

Report z české premiéry britských elektronických nestorů z pera Pavla Zelinky.

Přiznám se, že jsem se bál. Podíval jsem se na řadu živáků New Order z různých období fungování, a ani jeden dostatečně nezahnal mé pochyby o tom, že tahle kapela, navíc v současném složení, předvede jinak výborný repertoár pětice v uhrančivé podobě.

 A pochybnosti nezahnal ani začátek koncertu, kdy po výborné Singularity z posledního alba, s ještě lepším klipem plným záběrů ze Západního Berlína přelomu 70. a 80. Let, přišlo kytarové vzpomínání na staré dobré časy. Ani Ceremony a Age Of Consent, ale ani tři návraty do repertoáru Joy Division (Disorder, She’s Lost Control, Transmission), nás nepřesvědčily, že původní trojka Bernard Sumner, Stephen Morris a Gillian Gilbert doplněná o mladou krev Phil Cunningham + Tom Chapman dokáže do starých postpunkovek narvat více energie než Peter Hook a jeho spoluhráči.

New Order - Regret (live in Prague 2019)

 

Pak ale přišel obrat směrem k elektronice a z trochu rozpačité atmosféry jsme pomalu přecházeli postupně k bezproblémovému přijetí. Přechodová hitovka Regret dala vzpomenout na euforická devadesátá léta a pak moderně upravená Your Silent Face s mořským videoklipem nás už definitivně přenesla do tanečních vod, kdy Stephen opustil akustické bicí a jal se ovládat kdejakou elektronickou mašinu. Vrcholem pak osobně pro mě byla Sub-Culture a Bizarre Love Triangle, obě doplněné o vizuálně jednoduché, ale působivé projekce.

Kapela si byla vědomá výjimečnosti koncertu. Nejen, že Bernard tuto skutečnost několikrát zmínil mezi písničkami, ale na rozdíl od koncertů před i po tom pražském, kapela rozšířila tracklist hned o několik položek, jak z tvorby Joy Division, tak New Order. Například taneční Fine Fine Time z desky Technique, zahráli New Order v Praze poprvé po více než dvaceti letech!

Na závěr už zaplněné Fórum Karlín dostávalo pouze hity. True Faith, Blue Monday….. Přídavek byl už zase klasický – druhý návrat k tvorbě Joy Division v podobě už mnohem šťavnatějších a lépe přijatých kousků Decades a Love Will Tear Us Apart, než první blok klasik z pera Iana Curtise.   

Jak už jsem předeslal, osobně jsem se na koncert těšil, ale zároveň se bál, že dobrý pocit, který z desek New Order mám (včetně poslední Music Complete, ze které zazněly tři kousky), si pokazím zážitkem z dlouho očekávaného koncertu kapely. Kvintet, i když v podstatě působí vcelku přirozeně a výrazně staticky, strhnul většinu publika, které na závěr Angličany odměnilo zaslouženým potleskem.

New Order - Blue Monday + Temptation (live in Prague 2019)

 

Tracklist New Order Praha, 3. 10. 2019:

1. Singularity
2. Ceremony
3. Age of Consent
4. Disorder (Joy Division song)
5. She's Lost Control (Joy Division song)
6. Transmission (Joy Division song)
7. Regret
8. Your Silent Face
9. World
10. Tutti Frutti
11. Subculture
12. Bizarre Love Triangle
13. Fine Time
14. Plastic
15. True Faith
16. Blue Monday
17. Temptation

18. Decades (Joy Division song)
19. Love Will Tear Us Apart (Joy Division song)

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.