XVIII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN POODHALUJE SVŮJ PROGRAM

První pětice potvrzených účinkujících pro nadcházející ročník PGT je na světě.

Je to teprve pár týdnů, co jsme vyprovodili poslední návštěvníky z afterparty letošního Prague Gothic Treffen. Uplynulý ročník byl pro nás velkou výzvou, a to v mnoha ohledech. Ostatně posuďte sami: Poprvé ve dvou nových klubech, s podstatně větším množstvím vystupujících kapel, Covidem oslabený pořadatelský tým a navrch poměrně složitá ekonomická situace, kdy během pár měsíců zdražilo o desítky procent prakticky vše, co se festivalu týkalo. Přesto máme z výsledné podoby letošního PGT dobrý pocit a i přes pár nedostatků jste jej veskrze kladně hodnotili i vy, návštěvníci. Moc si vážíme vaší přízně a bereme ji jako náš závazek do dalších let. Chyb a nedokonalostí jsme si samozřejmě dobře vědomi a budeme intenzivně pracovat na tom, aby se napřesrok neopakovaly.

Přípravy následujícího, v pořadí již osmnáctého ročníku PGT, začaly vlastně ještě před vypuknutím toho letošního. V tuto chvíli je potvrzeno pět interpretů, na které se můžete v termínu 25. a 26. srpna 2023 těšit. Stejně tak jsme rádi, že již nyní můžeme potvrdit místo konání příštího PGT. To se uskuteční na stejném místě jako letos, tedy v klubech Fuchs2 a Bike Jesus na pražské Štvanici.

A teď už se podíváme přímo na jednotlivé aktéry, kteří se poslední srpnový víkend sjedou do Prahy.

Po dlouhých dvanácti letech se do Prahy znovu podívají němečtí gothicrockeři Golden Apes. Berlínská formace už léta přísahá na tradiční gothic rock, který ovšem obohacuje o řadu dalších prvků, od postpunku přes darkwave až po artrock. Melancholií prodchnutá tvorba čerpá svou inspiraci především v literatuře a Nietzeho filozofii, ale také v jiných intelektuálních tématech či okultismu. Jádro kapely, tvořené bratry Lebrechtovými, se po covidové pauze obklopilo novými spoluhráči a výsledkem je výborné aktuální EP "From The Sky", které by v příštím roce mělo následovat i nové album. Golden Apes navíc v příštím roce oslaví 25 let činnosti a vy tedy budete mít možnost oslavit toto jubileum společně s nimi.

 
 
Jejich berlínští sousedé NNHMN naopak dorazí do našich končin vůbec poprvé. Dvojice tvořená Michalem Laudargem a éterickou zpěvačkou Lee prozkoumává teritoria experimentální elektroniky, synthwave a techno kultury. Výsledkem je sugestivní a náladová hudba, nasycená děsivou atmosférou a strašidelnými zvuky syntezátorů, kterou doplňuje tajemný Leein vokál. Kapela na hudební scéně působí již od roku 2014 (do roku 2018 pod původním názvem Non-Human Persons) a za tu dobu vyprodukovala úctyhodnou řadu singlů a EP a několik řadových desek. Prozatím posledním počinem je letošní minideska "For The Comfort Of Your Exstazy", kterou vydal respektovaný label Young and Cold Records. Duo navíc patří k vyhledávaným koncertním atrakcím, ostatně, dokazuje to i náš report z letošního WGT. Pokud chcete poznat aktuální sound berlínské undergroundové taneční scény, s NNHMN budete mít skvělou příležitost.
 
 
Že turecká postpunk/darkwave scéna nejsou jen She Past Away, dokazuje už několik let také istanbulská dvojice Ductape. Çağla Güleray a Furkan Güleray spojili svou existenci s agilní značkou Swiss Dark Nights, kde loni vyšla jejich debutová deska "Labirent". Ta vzbudila zaslouženou pozornost kritiků i široké hudební veřejnosti a posbírala řadu prestižních ocenění. Na ni formace navázala letošním dlouhohrajícím počinem "Ruh", které podobně jako na debutu dává prostor minimalistickému a zároveň energickému kytarovému projevu v kombinaci s chladným ženským vokálem. I když oproti svým slavnějším krajanům dávají Ductape přednost především angličtině, působí jejich hudba díky zemi svého vzniku stále o poznání exotičtěji než u žánrových souputníků. Ductape na PGT odehrají svou českou koncertní premiéru.
 
 
Další žhavou kometou na scéně je dvojice Dead Lights, kterou tvoří eindhovenský hudebník a producent Richard Van Kruysdijk a jeho androgynní londýnský kolega Saul. I když kapela vznikla teprve v roce 2020, zaznamenala okamžitě úspěch svými vizuálně nápaditými videoklipy a údernou elektronikou na pomezí EBM, darkwave a glamu. Jejich eponymní debut a následná série koncertů (včetně vystoupení na lipském Wave Gotik Treffen, ze kterého jsme sepsali nadšený report) dokázaly, že z Dead Lights roste zatraceně výrazné jméno temné scény. Na PGT, které bude zároveň i prvním koncertem v české kotlině, si je rozhodně nenechte ujít!
 
 
 

První pětku potvrzených interpretů uzavřeme hamburskou smečkou Grundeis. Smícháte-li gothic rock, positive punk, shoegaze a garážový postpunk a přidáte-li k němu navýsost signifikantní ženský vokál zpěvačky Laury, dostanete tenhle vysoce originální kytarový koktejl, u kterého se určitě nudit nebudete. Kapela loni vyslala do světa své debutové album "Amygdala", u kterého se před časem v recenzi na našem webu rozplýval kolega Demi. Také Grundeis přijedou v srpnu rozhýbat české publikum vůbec poprvé. A zaručujeme vám, že po jejich koncertu je ze sluchátek jen tak nevyndáte.

 
XVIII. Prague Gothic Treffen toho samozřejmě nabídne ještě mnohem víc. Pokud se nám podaří vše domluvit, dozvíte se do konce roku i jméno prvního z headlinerů. Vedle toho pilně pracujeme také na doprovodném programu a několika dalších novinkách, se kterými vás seznámíme zase příště. 

Vstupenky na PGT jsou v prodeji exkluzivně v předprodejní síti GoOut, kde je aktuálně zakoupíte za cenu 890 Kč (+ poplatky sítě). Stejně jako v minulých letech je cena lístku platná na oba dny, denní vstupenky nebudou v prodeji.

XVIII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN 
25. - 26. srpna 2023, kluby Fuchs2 a Bike Jesus, Praha 7 - Štvanice
live: NNHMN (DE), Golden Apes (DE), Ductape (TR), Dead Lights (NL/UK), Grundeis (DE), more TBA.
Předprodej: 890 Kč + poplatky (GoOut.cz) .
 
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.