V Praze zahraje goth kometa Rosegarden Funeral Party spolu s Shadowhouse a Terminal A

Každý hudební žánr má svůj vývoj a je jisté, že nejde žít věčně pouze z minulosti. Platí to i pro gotiku, která má v současné době hned několik silných želízek v ohni. Od nás by samozřejmě bylo ignorantstvím tahle relativně nová jména přehlížet a důkazem je večer v režii trojice kapel ze Spojených států.

Rosegarden Funeral Party z Dallasu vletěli na scénu jako uragán. Berou si z žánru ta největší klišé, ale umí je předat dnešnímu publiku. Jejich velkým vkladem je klasické nástrojové obsazení. Žádné samohrajky - naopak kus pořádně temného rock´n´rollu podtrženého synťákovou mlhou. Tím nejvýraznějším triumfem je potom bez debat zpěvačka Leah Lane. Její hlas se klene vysoko nad řinčící muzikou a se zdravým sebevědomím a nadhledem úročí inspiraci tvorbou Morrisseyho nebo Sioxsie Sioux a posouvá ji vlastními schopnostmi směrem k osobitému soundu vlastní kapely.

 

Rosegarden Funeral Party - Tortured Decline

 

Po několika singlech přišel v roce 2019 průlom v podobě dlouhohrajícího debutu "Martyr" a už ten ukázal, že kapela nepotřebuje čas na nováčkovské rozkoukávání. Jakkoliv se americká parta ohlíží do oblíbených osmdesátek, vyhýbá se levné nostalgii a svůj epický sound hrne energicky v chytře ušpiněném zvukovém obalu. Dalším krokem vzhůru je hity nabušené EP "At the Stake", kterého se ujal label Young and Cold. Vrcholem tvorby pětice je dosud druhé album "In the Wake of Fire", které jde gothic rockovému odkazu vstříc víc než kdy dřív. V loňském roce kapela navíc vydala kolekci coverů "Take Cover", jež odhaluje další, mnohdy překvapivé, vlivy a inspirace, které je možné v tvorbě Texasanů slyšet. Letošní singl "Almost Heaven" naznačuje, že se máme na co těšit i do budoucna a Rosegarden Funeral Party k nám vůbec poprvé dorazí v té nejlepší formě.

 

Shadowhouse - Already Know
 

Shadowhouse z Portlandu také zabodovali hned na začátku své cesty hudebním podzemím. Jejich singl "Haunted" a zejména debutové album "Hand in Hand" (2014) zaujalo melancholickým zvukem odrážejícím gothic rockové i postpunkové vlivy s výraznou melodikou. Na další řadovku "Forsaken Forgotten" si fans kapely museli počkat dlouhých sedm let a časový odstup je znát i na samotné tvorbě. Zastřený sound vykvetl do krásy a posmutnělé songy jsou dnes mnohem čitelnější a přístupnější. Těšte se na esenciálně čistý goth zážitek.

 

Terminal A - St. Anthony
 

Živelný začátek večera bude patřit dvojici Terminal A. Ta se v předávání svých nápadů neobtěžuje s omezováním žánrovými mantinely a v běsnění elektronických zvuků, zkreslené kytary a vypjatého vokálu najdete industrial, synth punk, minimal wave a mnoho dalších prvků. Chvíli vás pánové budou mučit psychedelickými disharmoniemi, jindy překvapí chytlavou melodií, ale tím nejdůležitějším prvkem bude dozajista nespoutaná energie. Dvojka z LA má dosud na kontě několik EP a do své tvorby zahrnuje i problematiku etnického či ekonomického útlaku, která hraje prim i na nejnovější nahrávce "American Friend". 

ROSEGARDEN FUNERAL PARTY (US), SHADOWHOUSE (US), TERMINAL A (US)
7. 5. 2023
Praha, Underdogs´(Nádražní 349)
Vstup: 450 Kč + poplatky (Goout.cz), 600 Kč na místě
FB událost

 

   

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.