Listopadové strašání

Pokud pasete po čistokrevných hororech, pak se zachumlejte doma do deky a čtěte!

Kino nás totiž ani tento měsíc příliš nepotěší. Žánrovka veškerá žádná, tak se podívejme po něčem, co by našince mohlo aspoň trochu pobavit. Máte rádi ufouny? Jasně! Kdo by neměl rád ufouny. Ve filmu "Příchozí" (v originále "Arrival") režiséra Denise Villeneuva ("Zmizení", "Sicario: Nájemný vrah") si to letka alienů vesele přihasí na naši planetu a můžete hádat jestli je přivítáme po sluníčkovsku...

"Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva."

 


Příchozí - trailer

 

Na thrillerovou notu se snaží zahrát Tom Ford ve svém celovečeráku "Noční zvířata" ("Nocturnal Animals"). Příběh se snaží moderně zašmodrchat. Uvidíme jestli se v tom celém sám neztratil...

"Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující...

Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila."

 


Noční zvířata - trailer

 

Všechna číratá stvoření z řad našich čtenářů by pak mohl upoutat taky snímek s všeříkajícím názvem - "Punk´s Not Dead". Makedonský režisér Vladimir Blazevski se pokusil zpracovat poměrně netradiční námět a jeho snaha nevypadá nesympaticky. Inu uvidíme, volové!

"Mirsa je bývalý zpěvák kdysi populární jugoslávské punkové kapely. Ta se již dávno rozpadla, ale Mirsa žije minulostí. I když je mu bezmála 40, jeho přístup k životu se za 20 let nijak nevyvinul. Stále bydlí u maminky a příležitostně pomáhá s prodejem drog albánskému dealerovi Gzimovi, který mu za to nechává levněji trávu. Jednoho dne přijde Gzim s nečekanou nabídkou, ať dá Mirsa znovu dohromady kapelu, s níž potom budou hrát na charitativním koncertě v Debaru, městě na západě Makedonie s albánskou většinou. Mirsa má před sebou téměř nadlidský úkol: po sedmnácti letech najít a přesvědčit všechny členy skupiny, aby se sešli a znova nazkoušeli svůj repertoár. 

Úkol je ztížen tím, že jsou roztroušeni po všech bývalých jugoslávských zemích. To, že byla kapela složená z lidí různých národností, nebylo v době, kdy se v Jugoslávii razilo heslo "Bratrství a jednota", ničím až tak překvapivým. V poválečné době, kdy v mnoha částech Jugoslávie přetrvává značné napětí mezi jednotlivými etniky, se ale složení kapely jeví v jiném světle. Jak se postupně ukazuje, je to hlavní důvod, proč někdo chce její návrat. Mirza a jeho spoluhráči, které po strastiplné cestě Balkánem nakonec objeví a přesvědčí k hraní, se dostávají do paradoxní situace - oni, pankáči, mají sloužit jako kladný příklad..."

 


Punk´s Not Dead - trailer
 

Hororoví fandové si užívají drastické zmrtvýchvstání seriálu "The Walking Dead", jehož návrat místo citových výlevů vychrstl kýble krve a navíc vychází i nová kniha z pera Jaye Bonansingy. Jmenuje se "Živí mrtví 6 .Invaze" a v tradičním grafickém provedení ji vydává Baronet.

"Z popela zničeného městečka Woodbury v Georgii povstanou dvě skupiny zbědovaných přeživších – a navzájem si jdou po krku. Lilly Caulová se svými ztracenci se snaží vybudovat si nový život pod zemí, v bludišti prastarých chodeb a důlních šachet. V srdci i v hlavě jí však pořád doutná tajné odhodlání – zbavit milované Woodbury nákazy oživlých mrtvol. Ale kdesi daleko v pustině zdevastované krajiny buduje reverend Jeremiáš Garlitz svou armádu stoupenců, vyzbrojenou ďábelskou tajnou zbraní..."

 


 

Kultovní satanášský horor "Rosemary má děťátko" z roku 1967 není třeba představovat. O třicet let později napsal Ira Levin pokračování, které zdaleka věhlasu původního románu nedosáhlo. I tak je však kniha "Rosemary a její syn" díky vydavatelství XYZ už k dostání i v češtině!

"Z děsivě geniálního příběhu o zrození Satanova syna Rosemary má děťátko běhal čtenářům mráz po zádech. Ira Levin v něm zachytil detaily každodenního života na Manhattanu natolik věrohodně, že napínavý příběh o postupně narůstajícím zlu působí až děsivě uvěřitelně. Román Rosemary a její syn začíná na úsvitu nového tisíciletí – v době, kdy naději lidstva zastiňuje vzrůstající strach a nejistota a svět zoufale potřebuje spasitele. A právě tady, na pozadí New Yorku roku 1999, se Rosemary znova shledá se svým synem."

 

 

Dejme si také trochu klasiky. Plus spojil dílo Charlese Dickense a Adolfa Borna a pořídit si tak můžete půvabnou knížku "Strašidelný dům a jeho příběhy"...

"Strašidelné domy, podivné vidiny, nevysvětlitelné úkazy a ilustrace Adolfa Borna v jedinečném výboru! Vedle své románové tvorby se Charles Dickens s nadšením věnoval i vydávání časopisu, zprvu týdeníku Household World, později týdeníku All the Year Round, kde ve speciálním vánočním čísle vyšel v roce 1859 i soubor povídek Strašidelný dům. Oproti předchozím sbírkám posílil Dickens v přítomném souboru nadpřirozenou tematiku, neodmyslitelně patřící ke sváteční atmosféře Vánoc."

 

 

 

Zajímavý komiksový zážitek slibuje "První kniha hřbitovní", kterou nestvořil nikdo menší než sám Neil Gaiman. V překladu pana Kantůrka jej vydává Comics Centrum!

"Příběh dítěte, jež vychoval hřbitov. Nikdo Owens, přezdívaný Nik, se narodil jako obyčejný kluk. A obyčejným by i zůstal, kdyby jeho rodinu kdosi nevyvraždil a kdyby se Nika neujali a nevychovávali ho duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti, včetně jeho ochránce, který nepatří do světa živých ani mrtvých. Připomíná vám to jiný slavný příběh dítěte vychovávaného mimo jeho přirozené prostředí? Máte pravdu, Knihy hřbitovní jsou poctou i parafrází Knih džunglí Rudyarda Kiplinga." 

 

 

Zde se, že pořádně mrazivou jízdou bude taky "Strach" z pera Jozefa Kariky. Pokud trpíte, když jde o krk dětičkám, nejspíš pro vás nová kniha od Arga nebude procházkou růžovým sadem!

"Mysteriózní thriller plný hrůzy. Vyhořelý třicátník se po letech vrací do příměstské čtvrti na úpatí hory, která ukrývá mrazivé tajemství - ve výjimečně chladných zimách se tam ztrácejí děti. Společně s bývalou láskou a kamarády musí čelit nejen zlomyslné síle, ale i stínům vlastní minulosti. Všechny pády a zklamání, které do té doby zažil, jsou ničím proti peklu číhajícímu na místech, kde vyrůstal."

 

 

Tuzemský horor reprezentuje se svou novinkou "Mrtvý luh" Otomar Dvořák. Černý drak v jeho novince sesumíroval hned několik povídek a vy si je můžete pořídit právě teď.

"Temnota číhá na zlověstných místech: v hlubokých lesích, v mlžných močálech, v dávno opuštěných lomech, na hřbitovech, v zónách zamořených radiací, ale i v počítačových programech… Temnota však číhá především ve skrytých zákoutích lidských duší, za tenkou hranicí, kde normální se mění v šílené. A setká-li se temná duše s temným místem – rozpoutá se peklo! Až si přečtete sbírku povídek a novel Otomara Dvořáka, pochopíte, že ve světě kolem nás je spousta věcí, s nimiž není radno si zahrávat."

 

 

Máte rádi zombíky a jste schopní se poprat se "slovenčinou"? Potom je právě pro vás určena antologie zombáckých příběhů "Zombie Apokalypsa", kterou sestavil Mark E. Pocha a kterou vydalo nakladatelství Hydra. Nejedná se o čistě hororovou sbírku, na své si přijdou i fandové sci-fi a fantasy. I tak si však na zhruba 450 stránkách přijde na svoje každý zombiefil.  

"Sú mŕtvi, sú hladní a idú po vás! 15 známych českých a slovenských autorov zhromaždilo svojich živých mŕtvych v poviedkach odohrávajúcich sa vo fantazijných svetoch i v realite, ktorá môže byť desivejšia než ten najhrôzostrašnejší výmysel. Ilustrované majstrami ako: Martin Cuco Luciak, Erika Kubíčková, Nikola Danišová, Jakub Šimjak, Michal Řezníček, František Guderna, Filip Bandurčin. Pri výrobe knihy nebolo ublížené žiadnej zombii." 

Mimo jiné v knize najdete originální povídku "Maso Wickhamu", v níž tuzemský autor Honza Vojtíšek postaví oživlé mrtvoly do cesty Robinu Hoodovi. Pokud vás zajímá, jak se daří českým hororovým spisovatelům a vůbec jaký je stav naší hororové scény, těšte se na obsáhlý rozhovor právě s Honzou, který se na našem webu brzy objeví.  

 

 

Uvidíme, jaké hrůzy si na nás připraví konec roku. Snad bude důvod třást se i z jiných důvodů, než kvůli nefunkčnímu topení...

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.