Report z Postapo Party Vol. 2

postapo2 ReportPlynové masky, oblečky z lesklých materiálů (kombinované s úbory vhodnými k přežití v nukleární pustině) a audiovizuální smršť – tak nějak vypadalo druhé pokračování Postapo Party.




 

První postapokalyptická party v prostorách protiatomového krytu Parukářka proběhla v dubnu loňského roku, a jelikož ohlasy na premiéru byly veskrze pozitivní, nic nebránilo tomu akci zopakovat. Pokračováním a řetězením akcí totiž vznikají tradice, které těší návštěvníky a děsí pořadatele, kteří před sebou mají pokaždé stejný úkol – udělat pokračování vždy o něco lepší, než předchozí party, a přitom zachovat jejího ducha. Druhá „Postapo party“ opět vsadila na osvědčené prostory bunkru civilní obrany v útrobách kopce Parukářka (nebo, chcete-li, vrchu sv. Kříže), tvrdé polohy hudby vytvářené pouze elektronickými nástroji (od dark ambientu přes harsh ebm až k progressive industrialu) a stylové projekce. Zejména ty se od posledně utěšeně rozrostly a kromě (milovníkům postapokalyptické atmosféry jistě dobře známého) snímku „Duck and Cover“, či naučných filmů s tématikou „co dělat v případě jaderného rizika“, měli diváci možnost vidět i propagandistické snímky z let padesátých, střídané autorskými „jingly“ vztahujícím se přímo k Postapo party.

Právě typická mrazivá atmosféra projekcí, umocňována prostorem bunkru, přízračnou mlhou, blikajícími světly a rezonujícími odosobněnými zvuky chladné elektroniky, vytvářela silnou hypnotickou masu, která bez problémů pohltila každého, kdo se jejímu záření alespoň chvilku vystavil. Rovněž kooperace mezi hudebními DJs a Vjem Paesantem fungovala jako dobře namazané soustrojí, a stejně tak využití původních zvukových stop z filmů, prolínaných s hudbou. Žánrově dramaturgie večera startovala od klidných temně ambientních ploch k electro-industrial-powernoise výmazům DJ Samgarra, a samozřejmě bloku hlavního hosta večera, DJ Wereho, kterého známe z pražské EBM úderky No Name Desire. Ten osazenstvo hodil do vod nekompromisní, tvrdé taneční elektroniky, po kterých se následně plavil i DJ Pavel Zelinka, moderátor pořadu „Dark Wave“. U DJského stolku nakonec zasedlo ještě několik postav, včetně DJ Mirage a jeho spontánního setu. Zdárný finiš večera však již opět třímal pevně v rukou frontman No Name Desire, Were, jehož set udržoval všechny postapokalyptické veterány na nohou.

Přibližně sedmdesátka účastníků, která zahrnovala jak některé velmi pěkné postapokalyptické modely, tak civilní oblečení, se v průběhu večera dala do tance, rozhýbala téměř celý klub a nenechala si pokazit náladu ani drobným incidentem mezi účastníky. Kolem druhé hodiny ranní je však již sítem pátečních studijně/pracovních povinností jádro posluchačů oholeno až na tu nejtvrdší dřeň, a od obsluhy baru přichází žádost o ukončení hudební produkce, která se nedá odmítnout.

Je tedy čas zavřít všechny postavy propagandistických, dokumentárních i naučných filmů nazpět do krabiček, rozehnat dým (připomínající jaderný mrak z Černobylu), nechat umlknout rytmicky lomozící stroje, a vydupat několik dlouhých desítek schodů k povrchu zemskému a každodenní rutině, která byla dalším postapokalyptickým večerem úspěšně narušena. A pro příznivce této podivné sešlosti ještě jedna dobrá zpráva na závěr – podle všech indikátorů Postapo party 3 BUDE, dost možná se na ní nebude muset čekat další rok a pravděpodobně proběhne s ohledem na mimopražské o víkendu. Je tedy na co se těšit...

Fotky z akce naleznete opět v naší fotogalerii.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Z akce jsem nadšený, nezklamali ste a podle me zatím nejlepší akce roku s nepřekonatelnou atmosférou a nekompromisní elektronikou. doufám že bude další dříve než za rok, jak slibujete:-)
Taky teda musim rict, ze Postapo party je jako sud dynamitu, ktery by nemel zmizet z nasich luhu a haju...Doufam, ze si lekci duck and cover brzy zopaakneme =]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.