Rozhovor s Otto Dix

ottodix_sZa pár dnů vystoupí v Praze ruský projekt Otto Dix, proto pořadatelská Alia Terra vyzpovídala ústřední postavu formace, Michaela Draw. Povídali si o koncertech, ruštině, písních i image, ale i o kontratenoru nebo tipech k zachování zdravého hlasu.






V RUSKU JSTE VELMI POPULÁRNÍ A MNOZÍ VÁS POVAŽUJÍ ZA GOTICKOU SKUPINU ČÍSLO JEDNA. JAK VY SAMI NAHLÍŽÍTE NA SVŮJ STYL? KTERÉ HUDEBNÍ SESKUPENÍ OVLIVNILY VAŠI TVORBU?

Michael Draw:
Náš styl byl od začátku deklarován jako darkwave s elementy EBM a industrial. Dnes jsme blíže k elektronické avantgardě. Na naši tvorbu měly vliv především německá seskupení totožných žánrů a také hudba Schnittke, Jeana Michelle Jarré a jim podobní. Nevyloučili jsme ani vliv barokní a klasické hudby, především Bacha a Händela

NAVŠTÍVILI JSTE EVROPU I NA NEJVĚTŠÍCH MEZINÁRODNÍCH FESTIVALECH (2009 NA WGT, 2010 NA CASTLE PARTY), ALE V ČECHÁCH BUDETE POPRVÉ. JAKÁ OČEKÁVÁNÍ MÁTE OD VYSTOUPENÍ V PRAZE A JAKÉ ZEMĚ JEŠTĚ NAVŠTÍVÍTE BĚHEM TOUR POPRVÉ?

Michael Draw:
Poprvé navštívíme Česko, Holandsko a pokud vše vyjde jak má, tak i Francii. Očekávání máme veskrze pozitivní. očekáváme vřelé přijetí, neboť naše národy, tedy Češi a Rusové, jsou národy velmi příbuzné a mají společné kořeny. Také jazyky jsou podobné. Nevěříme ve stereotyp, který propagují masmédia, že nás Rusy všichni nesnášejí. Jsme vzdáleni
veškeré politice a naše hudba je především hudba. A hudba je univerzálním komunikačním systémem celého lidstva. K tomu nám o Praze vyprávěli mnoho zajímavého a já osobně bych se velmi rád prošel po ulicích tohoto starého města a pocítil tak jeho ducha.

PŘED NĚKOLIKA LETY JSI V ROZHOVORU PRO JEDEN Z RUSKÝCH ČASOPISŮ UVEDL, ŽE SVÉ TEXTY PÍŠEŠ POUZE V RUŠTINĚ A NEHODLÁŠ OD TÉTO TRADICE USTOUPIT. TEĎ JSTE SE OVŠEM STALI DOST POPULÁRNÍ I V JINÝCH ZEMÍCH – NECHCEŠ TEDY PSÁT SLOVA I V ANGLICKÉM NEBO NĚMECKÉM JAZYCE? NEBO TŘEBA PŘELOŽIT NĚKTERÉ SONGY, JAKO TO DĚLÁ MNOHO JINÝCH KAPEL?

Michael Draw:
Často mi kladou tuto otázku ve vztahu s orientací k Evropě:) Ovšem musím stále opakovat, že skupina Otto Dix vždy byla a stále bude výhradně ruskojazyčnou. Nebudu proti společnému duetu či coveru, ale původná texty budou jen v ruštině. Jsem Rus a mým jazykem je ruština. Je to krásný a výrazný jazyk. Přesně vím, jak použít jeho výrazové prostředky k tomu, aby mě chápali bezeslov. A budu tak chápán, to mi věřte:).



Otto Dix - Зверь


JAKÁ JE TEDY HLAVNÍ TÉMATIKA TVÝCH PÍSNÍ? A O ČEM JSOU?

Michael Draw:
Jsou o vnitřním a vnějším světě člověka, zejména mě samotného. Jsou o lásce, o budování světa, socia, o filosofii a náboženství, o smrti. Shrnuto, jsou to témata, která jsou schopná zaujmout a dojmout člověka s intelektem.

NA KAŽDÝ KONCERT NA POČEST NOVÉHO ALBA MĚNÍŠ SVOU IMAGE. ZNAMENÁ TO SNAD, ŽE STÁLE NEDOKÁŽETE NA SCÉNĚ NAJÍT SAMA SEBE? NEBO JEN NEDOKÁŽEŠ VYJÁDŘIT CELOU SVOU TVORBU POMOCÍ JEDNOHO STYLU?

Michael Draw: Spíše to druhé než to první. Otto Dix není skupinou, která by na pódium vycházela  dvacet let na vlně jednoho image. Ale také nebudou ani příliš velké propastné skoky. Vše zůstává v jedněch a těch samých kolejích žánru, také některé věci zůstávají stejné, například moje oči, fakt, že jsem vždy prakticky celý zakryt oblečením a makeupem - obličej, ruce tělo, oči, vlasy, všechno. Nemám žádná zvláštní znamení, žádný piercing nebo tetování. Jsem jako list papíru, na který je možno namalovat naprosto cokoli, co pomůže propojit vnější sféru diváka-posluchače a sféru vnitřní, stranu naší tvorby. Naše alba jsou jako jednotlivé knihy jednoho literárního žánru a image je obálkou těchto knih.

MÁŠ VZÁCNÝ A NEOBVYKLÝ HLAS – KONTRATENOR. JAK JSI HO OBJEVIL? DĚLAL JSI PRO TO NĚCO SPECIFICKÉHO?

Michael Draw:
Objevila ho ve mě učitelka zpěvu. Jde o to, že kontratenor je, ve městě kde jsem se narodil a vyrostl, něčím naprosto vzdáleným a kosmickým, existujícím jen někde "tam daleko", někde v nějakých těch Itáliích, Franciích či Němcích a ne na Dálném východě v Rusku (přitom lidí s tímto hlasem máme ve skutečnosti mnoho!). A dokonce byli všichni, včetně mě, dlouhou dobu přesvědčeni, že si jen tak dělám legraci :) A já jsem přitom z dětství jen zpíval tímto hlasem. S časem se hlas samozřejmě stával nižším, ale je hodně nepravděpodobné, že bych někdy v životě začal zpívat basem.

V ROZVRZÍCH KONCERTŮ JSOU KONCERTY I VE DNECH HNED ZA SEBOU. TŘEBA PŘED PRAHOU MÁTE KONCERT V NĚMECKU. JAK SI UDRŽUJEŠ SVŮJ HLAS? MÁŠ K TOMU NĚJAKÝ PROFESIONÁLNÍ TRIK?

Michael Draw: Nepít, nekouřit (ani pasivně), neřvat, nedýchat studený vzduch, zocelovat si zdraví, abych náhodou někde nechytil vzduchem přenosnou nemoc a nenervovat se. Samozřejmě ne vždy se dá dodržet všechny tyhle předsevzetí, ale jsou to profesní deformace. Myslím, že v Evropě žádné problémy nenastanou, protože velké kritérium je i emocionální nálada. A já s velkou netrpělivostí a velkými nadějemi čekám na turné po Evropě a jsem velmi rád, že se můj sen pomalu začíná stávat skutečností :).


Otto_Dix_III_by_idollisimo

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Moc pěkný rozhovor. :)<br />Jenom tím názorem na masmediální stereotyp bych si nebyla tak jistá....

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.