Rozhovor s O.Children

ochildren_sV pondělí se do Prahy podruhé vrátí jedno z nejskloňovanějších jmen současného britského postpunkového revivalu, čtveřice O.Children. Zavolali jsme tedy kytaristovi Gauthierovi, vyzpovídali ho a vy si tak můžete přečíst (kromě jiného), proč O.Children loni na United Islands skončili tak brzo, co je vedlo k nahrávání akustických verzí jejich písní, proč má kapela silný vztah k Bukurešti, proč i "superslavní" dnes žijí v mrňavých  londýnských bytech nebo jaké to je utíkat z pařížského klubu poté, co se dozvíte, že jste vypili dvě lahve vodky skoro za 500 euro...



CZ SANCTUARY: AHOJ GAUTHIERE, ZAČNEME ROVNOU NÁVRATEM DO MINULOSTI K VAŠEMU PRVNÍMU KONCERTU V ČECHÁCH LONI NA FESTIVALU UNITED ISLANDS. CO SE SAKRA STALO, ŽE JSTE MUSELI SKONČIT TAK RYCHLE?

Gauthier:
Jooo, jasně, to tehdy vypadla veškerá elektřina, to se stalo. Ale to bylo na celém pódiu, za to jsme nemohli (smích). Z ničeho nic jsme byli bez šťávy a to jsme před sebou měli ještě nějakých deset-patnáct minut hraní. Takže nám nezbylo než se tam tak procházet a čekat, jestli to zase nahodí. To se nakonec podařilo, takže jsme ještě něco zahráli.


CZ SANCTUARY: A JINAK SE VÁM TEN KONCERT V PRAZE LÍBIL?

Gauthier: Bylo to super, opravdu jsme si to moc a moc užili. Myslím, že to byl náš druhý nebo třetí koncert mimo Británii, a bylo to neuvěřitelně dobré. Spousta návštěvníků, která tam tehdy byla, vůbec netušila, kdo jsme. A to je na vždycky ohromně zábavné, když vidíš lidi, že je baví Tvůj koncert, i když Tě nikdy předtím neslyšeli. To je prostě bezva. A taky počasí bylo super, festival rovněž, pak jsme si dali moc dobrou party… jo, bylo to skvělé.

CZ SANCTUARY: TO MUSÍ BÝT SKVĚLÁ ZKUŠENOST, KDY DOKÁŽEŠ PUBLIKUM, KTERÉ TĚ VŮBEC NEZNÁ, DOSTAT NA SVOU STRANU…

Gauthier: Určitě, to je fakt super!

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSTE DĚLALI LONI ROZHOVOR NA RADIU WAVE, MLUVIL JSI O NĚJAKÝCH CHYSTANÝCH NOVÝCH KLIPECH, UŽ JE NĚCO VENKU?

Gauthier: My jsme ještě před úplným dokončením alba celkem přesně věděli, která skladba bude singl, ale vlastně jsme zatím ohledně toho nového klipu nic nepodnikli. Zrovna dneska ráno jsem si na to vzpomněl a začal jsem přemýšlet o nějakých nápadech k tomu. 
Nevím ještě pořádně jak to uchopit, ale samozřejmě bych chtěl udělat pokud možno nejlepší video, které jsme kdy natočili. Je ale pravda, že jsme se tomu teď moc nevěnovali, protože jsme se soustředili na koncertování a podobně. Ale hned, jak se vrátíme z turné, začneme pracovat na vydání singlu, klipu a samozřejmě i na nových věcech.

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME TAK ZMÍNILI TO NATÁČENÍ – KDYBYSTE PODLE SVÉHO NOVÉHO ALBA MĚLI NATOČIT FILM, KDO BY HO REŽÍROVAL A JAKÉ HERCE BYSTE SI VYBRALI?

Gauthier: Hmmm, který režisér a herci… (smích) to je dobrá otázka! To by asi záleželo na konkrétní skladbě, ne? Ale myslím, že formát, na kterém bychom se všichni shodli, by bylo něco jako dělá Tarantino nebo bratři Coenové. 
A kteří herci…. Určitě by se tam měl mihnout Woody Harrelson.  Pak už moc nevím… musel bych o tom asi déle přemýšlet… (smích).

 


O.Children - Dead Disco Dancer 


CZ SANCTUARY: DOBŘE, ZEPTÁME SE TĚ V PRAZE, NA KOHO JSI PŘIŠEL. ALE ZPĚT KE KAPELE. VY  JSTE VE DRUHÉ PŮLCE LOŇSKÉHO ROKU PROJELI SPOUSTU ZEMÍ – ITÁLIE, ŠVÝCARSKO, RUMUNSKO, RUSKO. KDE BYLO NEJLÉPE A PROČ?

Gauthier: Myslím, že bychom se všichni shodli na tu část turné v Rumunsku. To proto, že zatím jediným městem, ve kterém jsme kdy byli dvakrát, je Bukurešť. A bylo to i vůbec první místo, kde jsme si zahráli mimo Británii. Navíc tamní lidi jsou opravdu nadšenci, takže jsme si to tam opravdu moc užili. To sice samozřejmě platí i pro celou řadu dalších míst, ale zrovna ta Bukurešť je pro nás prostě něčím zvláštní. Teď ale podruhé pojedeme do Prahy, tak kdo ví, třeba se právě ona stane naším nejoblíbenějším místem (smích).

CZ SANCTUARY: A I TEN DRUHÝ KONCERT V BUKUREŠTI BYL PRO TŘI TISÍCE LIDÍ?

Gauthier: To ne, hádal bych tak tisícovku, byl to malý koncert. Poprvé jsme hráli na velkém letním festivalu, kde nás moc lidí neznalo, ale teď to byla čistě náš show a přišlo tolik lidí… to bylo vážně neuvěřitelné! Předtím jsme si totiž říkali, že tam bylo tak nacpáno kvůli tomu festivalu, ale tentokrát v Bukurešti fakt přišli jen kvůli nám. To bylo úžasné.

CZ SANCTUARY: NENÍ DIVU, TO JE FAKT DOST… A MÁŠ NĚJAKÉ VTIPNÉ HISTORKY Z CEST, O KTERÉ BY SES MOHL PODĚLIT?

Gauthier: Vtipné historky z cest… jo, pár mne jich napadá, zvlášť během toho prvního kola cestování, kdy jsme moc nevěděli, co děláme (smích). Hodně z nich vychází z interakce s lidmi, kteří samozřejmě nerozumí anglickému sarkastickému humoru. 

Ale třeba v Paříži nás nějací promotéři vzali po koncertě do klubu a říkali: "Jasně, dejte si vodku a všechno!“, takže jsme si dali jednu lahev, pak přišla druhá a my jsme to samozřejmě všechno vypili. Jenže to neobjednali oni, ale my, takže jsme nakonec museli z toho klubu utéct, protože ti chlapi začali běsnit, že jedna flaška stála 220 euro, o čemž jsme samozřejmě neměli ani tušení, a chtěli to zaplatit po nás (smích).

CZ SANCTUARY: SLUŠNÝ… TAKŽE NESTAČÍ BÝT JEN DOBRÝ MUZIKANT, ALE I DOBRÝ BĚŽEC... 

Gauthier: Jo, to se může hodit (smích).

ochildren_promo2


CZ SANCTUARY: VRÁTÍM SE JEŠTĚ JEDNOU K VAŠEMU LOŇSKÉMU ROZHOVORU NA RADIU WAVE, VE KTERÉM JSTE MLUVILI O KAPELÁCH, SE KTERÝMI JSTE V ÚZKÉM KONTAKTU. JEDNOU TAKOVOU BYLI I TOY. TI SI TADY LONI V URČITÝCH KRUZÍCH VYDOBYLI CELKEM SLUŠNÉ JMÉNO – JSOU VÁŽNĚ TAKOVÉ HVĚZDY, JAK SE NÁM TO ZDÁ ODSUD?

Gauthier: Oni jsou tu za hvězdy?(smích) Tak to je zajímavé. Můj dojem z nich je, že se jim celkem daří na té britské scéně, kde je spousta dalších kapel, kterým to taky poměrně šlape. Je kolem toho trochu hype, ale když slyším slovo „hvězda“, vytane mi na mysli opravdu sakra velká kapela, jestli víš, jak to myslím…

CZ SANCTUARY: JASNĚ, TŘEBA NĚCO JAKO COLDPLAY…

Gauthier: Jo, jo, přesně to jsem myslel. Proto když řekneš, že jsou tady hvězdy – já je znám jako kluky, se kterýma vymetáme večírky a kteří stejně jako já žijí v maličkých londýnských bytech. To si ale myslím, že platí tak nějak obecně – i když se Ti celkem daří, hodně hraješ, hodně se o Tobě píše a je Tě plný internet, lidi už nekupují desky, takže není z čeho brát peníze. Takže i když jsi superslavný, stejně pořád musíš být tím samým chlápkem, který žije v malém bytě v Londýně a tak… (smích).

CZ SANCTUARY: JASNĚ, TO JE ASI TROCHU JINÝ PŘÍPAD. ŠLO SPÍŠ O TO, JESTLI SE JIM U VÁS DOSTÁVÁ AŽ TAKOVÉ POZORNOSTI, JAK TO TADY Z ČECH VYPADÁ… OSLAVNÉ RECENZE JEJICH DEBUTU, TVÁŘE NA PŘEBALECH MAGAZÍNU ART ROCKER A PODOBNĚ… TO JE Z NAŠEHO POHLEDU VELIKÝ ÚSPĚCH…

Gauthier: Jo, určitě to je úspěch a určitě vyrostli. A je pravda, že ta první deska se povedla a ohlasy hudebního tisku byly super, to jo.

CZ SANCTUARY: OKAY, DOST UŽ O TOY A VRAŤME SE KONEČNĚ ZASE K VAŠÍ MUZICE. UŽ TO BUDE ROK, CO JSTE VYDALI DRUHOU ŘADOVKU „APNEA“ – CO SE MOMENTÁLNĚ VAŘÍ V KUCHYNI O.CHILDREN?

Gauthier: Kuchyně O.Children (smích). No, teď jsme byli hodně na turné a tak, ale Tobi a já jsme psali hudbu. Akorát Tobi toho teď má moc, protože začal pracovat jako producent pro Universal. 
Já teď měl takové celkem období inspirace, takže jsem napsal takových asi padesát různých návrhů skladeb. Tobi má taky nějaké, tak jsem mu to všechno poslal a myslím, že máme hromadu materiálu, který můžeme rozpracovávat.  A až se vrátíme z turné, začneme na tom s Tobim zase regulérně makat a uvidíme, co se nám z toho podaří vymáčknout. Technicky vzato je toho tedy spoustu, tak uvidíme. Kromě toho tedy chceme vydat singl a natočit ten klip, o kterém jsme se bavili.

 


 O.Children - Heels (Live at XOYO, London)

CZ SANCTUARY: TAKŽE VŠECHNY NOVINKY SE BUDOU DÍT AŽ PO TURNÉ…

Gauthier: Jo, v podstatě jo. Začali jsme 30. ledna ve čtyři ráno a jsme pryč celkem na dvacet dní, takže až se vrátíme, dáme si tak týden oraz, protože budeme úplně mrtví... a pak začneme znovu pracovat. Pokusíme se brzo nahrát nové EP…

CZ SANCTUARY: TO JE DOBŘE. ONA POSLEDNÍ DOBOU EP ZAČÍNAJÍ DOSTÁVAT SKORO STEJNOU POZORNOST JAKO DLOUHOHRAJÍCÍ DESKY, TAKŽE ASI NENÍ NEZBYTNĚ NUTNÉ DĚLAT ELPÍČKA…

Gauthier: Jo, to je pravda. Podle mého je to tím, že lidi se opravdu zaměřují na samotné skladby, takže jim EP samo o sobě na nějakou dobu vystačí. Oni chtějí hlavně slyšet tu „hlavní písničku“… (smích).

CZ SANCTUARY: VY JSTE ALE TY DLOUHÉ DESKY VYDALI A MEZI NĚ JSTE ŠVIHLI I REMIXOVÉ EP A DOKONCE I AKUSTICKÉ EP. PODLE ČEHO JSTE VYBÍRALI SKLADBY PRO TU AKUSTICKOU ÚPRAVU A CO PRO VÁS BYLO NA VÝSLEDKU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ?

Gauthier: Myslím, že výběr těch skladeb byl v zásadě na mně, protože šlo o to, jak budou znít na akustickou kytaru. Musel jsem vymyslet, které písně budou fungovat i v téhle úpravě. Tím se to řídilo. 
Popravdě řečeno, celý ten nápad, proč jsme o tom vůbec začali uvažovat, vzniknul kvůli akustické verzi skladby „Dead Disco Dancer“, která byla taková naše hlavní, singlová věc. Zní to celkem dobře, ale není to první píseň, která Ti naskočí v hlavě, když začneš uvažovat o unplugged verzi našich skladeb. 

U těch ostatních to bylo tak, že jsme si s nimi zkusili trochu pohrát a ty, které zněly nejlíp a nejoriginálněji, jsme použili. Takže takhle to celé vzniklo, i když to bylo poměrně nečekané – poprosili nás o jednu akustickou pecku, takže jsme si sedli u mne v ložnici a upravili „Dead Disco Dancer“. Řekli jsme dobře, když je to jednou, proč ne, ale oni pak ještě chtěli další a další… tak to bylo trochu bláznivé (smích).

CZ SANCTUARY: A JSTE JEŠTĚ POŘÁD U VYDAVATELSTVÍ DEADLY PEOPLE?

Gauthier: Technicky vzato naše smlouva vypršela, protože byla domluvená jen na dvě alba a my teď dojíždíme turné k druhé desce. Ještě přesně nevím, co bude dál. Ale řekl bych, že jsme otevření vydat se k novým horizontům, abych tak řekl…

CZ SANCTUARY: TO SE DÁ VYLOŽIT MNOHA ZPŮSOBY, ALE TAK TO NEVADÍ…

Gauthier: Jojo, přesně tak jsem to chtěl říct (záchvat smíchu).

CZ SANCTUARY: OKAY, NECHME TO TEDY BÝT A POJĎME NA POSLEDNÍ OTÁZKU – PODÍVÁTE SE DO PRAHY V KRÁTKÉ DOBĚ PODRUHÉ, NEBUDETE HRÁT NA FESTIVALU, ALE V KLUBU. JAK MOC SE BUDE VAŠE VYSTOUPENÍ LIŠIT OD TOHO PŘEDCHOZÍHO?

Gauthier: Vlastně ani moc nevím, pro nás je to těžké říct, musíme se v tomhle řídit vnímáním ostatních lidí, protože my v podstatě děláme pořád to samé. 
Myslím ale, že je velmi, velmi dobře, že hrajeme po klubech, moc si užíváme ten přímější kontakt s lidmi, protože to má úplně jinou atmosféru. Samozřejmě, že je super hrát na velkém pódiu na letním festivalu, ale tohle je úplně jiná disciplína. Když se posluchači dostanou blíž, stává se z koncertu mnohem osobnější záležitost…

CZ SANCTUARY: BUDEME SE NA NI TĚŠIT V PONDĚLÍ V AKROPOLIS. DÍKY GAUTHIERE ZA TVŮJ ČAS!

ochildren_promo

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.