Listopadové strašání

Listopad je pro hororového fandu radostným měsícem. V plánu jsou klasiky, novinky, spousta zajímavých tuzemských titulů, v kinech se taky nudit nebudeme a hlavně - je tu HorrorCon!
 

Máte rádi skandinávskou filmovou tvorbu a duchařiny? Právě vám je potom určena novinka "Někdo na druhé straně" ("Andra Sidan") dvojice režisérských nováčků Tord Danielsson - Oskar Mellander.

" Otec se s přítelkyní a synem přestěhuje do nového domu. Klidné předměstské prostředí nabízí idylickou příležitost na nový začátek, ale malý chlapec se brzy začne přátelit s někým na druhé straně zdi. Mužova přítelkyně se stále zoufaleji snaží najít odpovědi na nevysvětlitelné věci, které se v domě dějí, ale chlapec jí nedůvěřuje a otec nechápe její zvláštní chování. Nadpozemská síla se však pro nové obyvatele stává čím dál tím nebezpečnější."

 


Někdo na druhé straně - trailer

 

Nový celovečerní kousek představí v kinech Emil Křižka, autor kladně přijatého kraťasu "Ruchoth Raoth". Ten znovu oslovil Štěpána Kozuba a zdá se, že ani novinka "Hrana zlomu" nenechá diváky chladnými.

"Temné drama v hlavní roli s nečekaně maniakálním Štěpánem Kozubem a labilní hrdinkou v podání Pavly Gajdošíkové. Kateřina s Robertem vychovávají malou dcerku v luxusní vile, těžko však jejich domácnost nazvat harmonickou. Dospělý Viktor žije s matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejich soužití však není o nic zdravější. Osudy dvou dysfunkčních rodin se protnou v ambiciózní temné příběhové mozaice, která si Lynchovsky pohrává s divákovou potřebou vytvářet si domněnky o tom, kdo je oběť a kdo pachatel."

 


Hrana zlomu - trailer

 

Vcelku naotřelou a zajímavou podívanou slibuje taky britský snímek "Poslední noc v Soho" ("Last Night in Soho") režsiéra Edgara Wrighta. Ten má prozatím na kontě třeba parodickou zombárnu "Soumrak mrtvých" a chystá se na remake "The Running Mana". Achjo...

"Studentka módního návrhářství Eloise (Thomasin McKenzie) se právě přestěhovala z ospalé anglické vesničky do životem pulzujícího Londýna. Už to může s psychikou mladé holky solidně zacloumat. Mnohem víc ji ale ovlivňují „noční dobrodružství“, které zažívá po usnutí v pronajatém pokojíku vlídné paní domácí (Diana Rigg). Ve snu se vrací časem do šedesátých let, do proslulé londýnské čtvrti Soho a nočního klubu Café De Paris. Tady potkává talentovanou zpěvačku a tanečnici Sandie (Anya Taylor-Joy), které chybí už jen krůček k tomu, aby se stala opravdovou hvězdou.

Sandie má silné kouzlo osobnosti, kterému Eloise podléhá čím dál víc, stejně jako stylu, tónu a divokosti zlatých šedesátých. Podléhá jim tak, že si nevšímá, jak mezi všemi těmi barvami začínají převládat temné tóny, a že její noční pouto s minulostí začíná pronikat i do její každodenní existence. Eloise si uvědomuje, že Sandie nemusí být jen výplodem její fantazie, ale skutečnou lidskou bytostí, která ji z minulosti zoufale volá o pomoc. Eloise se jí rozhodne zachránit. Je to šílené? Možná. A nebezpečné? Zcela určitě."

 


Poslední noc v Soho - trailer

 

Pokud to nemáte daleko do Prahy, potom si tuhle sobotu určitě nenechte ujít šestý ročník HorrorConu, který začíná už v 11:00 hodin v holešovickém klubu Cross. Autorská čtení, besedy, soutěže, knižní křty, promítání filmů, ukázky maskérských prací, koncert folk metalové kapely Emerald Shine a v neposlední řadě set namíchaný z elektronické hudby, která si bere inspiraci ve starých hororových soundtracích, osmdesátkami ovoněného synthwave a horory inspirovaného darkwave, doplněného pořádně krvavou projekcí.

Potkat tu můžete Petra Bočka, Otomara Dvořáka, Františku Vrbenskou, Veroniku Fiedlerovou, Ludmilu Svozilovou a mnoho dalších autorů a tvůrců. Samozřejmostí je potom bohatá nabídka knižních titulů, které si budete moct zakoupit přímo u vydavatelů a tím je moct nejen podpořit, ale také poznat osobně. Ostatně to, jak dlouho jsme se všichni neviděli, je možná to největší lákadlo, proč na HorrorCon dorazit.

 


Jestli si myslíte, že se tento měsíc obejde bez Stephena Kinga, potom máte pravdu jen částečně. V novém vydání u Dobrovských vyjde totiž "Blaze" Richarda Bachmana. Pokud nevíte kdo to je, rozhodně si koukejte doplnit vzdělání a můžete začít třeba touhle věcí, která je skvělá.

"Blaze byl přesvědčený, že poputuje do pekla, stejně jako většina jiných lidí. Byl to mizerný svět a čím déle člověk žil, tím větší mizera se z něj stával.Claytonu Blaisdellovi, přezdívanému Blaze, to po úrazu hlavy moc dobře nemyslí. Zkušený kriminálník George Rackley, se kterým se po útěku z chlapeckého ústavu seznámí, mu vnukne „úžasný“ nápad – unést dítě z bohaté rodiny.

Než se ale oběma kumpánům podaří plán „za miliony dolarů“ uskutečnit, George zemře. Blaze, odkázaný sám na sebe, si ve sněhové bouři odnáší dítě jako rukojmí, policie je mu v patách a celý „do detailu promyšlený zločin“ se v bílém pekle mainských lesů najednou mění v závod s časem."

 

 

Fobos zabodoval a vydává další dílo Adama Nevilla, kterému u nás už vyšel román "Rituál". I další počin "Rudá zem" slibuje absolutní špičku hororového ledovce.

"Ani milión let evoluce nezměnil naši přirozenost a nepohřbil hrůzy předcházející naší moderní civilizaci. Prastaré rituály, dávná božstva a brutalita se může kdykoliv znovu objevit v místech, kde to nejméně čekáme.

Kat, novinářka píšící o životním stylu, se pokouší zapomenout na traumata z minulosti na překrásném poklidném pobřeží Jižního Devonu. Na její život však padne temný stín, když dojde k objevu jeskyně v nedalekém Brickburghu a rozsáhlým pozůstatkům dávných lidí a prehistorických artefaktů.

Svobodná matka Helene ztratila iluze a před šesti lety i bratra Lincolna, který těsně před svým zmizením nahrál záhadné podzemní zvuky. Nahrávky Helene zavedou až k Brickburghu na místa, kde se v dávných dobách v průběhu šedesáti tisíc let předchůdci člověka navzájem neobyčejně surovým způsobem vraždili. Stěny jeskyní stále nesou vyobrazení neznámých děsivých bohů těchto lidí.

Uprostřed fám o drogových plantážích a mytickém rudém lidu začíná vycházet najevo, že ti, kteří se o tyto odlehlé části světa příliš zajímají, beze stopy zmizí. V idylické venkovské krajině nezasvěcenci nejsou vítaní a pod jejím povrchem údajně vládne děsivá moc. Jen šílenec by se s ní chtěl střetnout, ale Kat s Helene nemají jinou možnost. Staly se její součástí, aniž by to tušily. Jsou zatraceny, a pokud chtějí zachránit sebe a své blízké, musí šarlatové vlně bezcitného barbarství zamezit."

 

 

Pokud by vám snad přišel atraktivní mix hororu, akce, fantasy a military, potom by vás mohlo zaujmout dílko Richarda Eidenmanna "Ve jménu mě", které u nás vydává nakladatelství Formal group.

"Akční horrorové military-fantasy z dob, kdy Římané válčí v Británii s barbary i démony, zatímco v daleké Judeji se zrodil muž zvaný Ježíš Nazaretský… Strhující, drsné a krvavé fantasy zasazené do časů římského pokusu o kolonizaci Britonských ostrovů je plné akce, dobrodružství, soubojů i velkolepých bitev s lidmi i ďábelskými stvořeními a démony z nejtemnějších nočních můr pozdního starověku.

Tragický příběh centuriona Marka, který se po strašlivých životních zážitcích mění z veselého mládence v až magicky neohroženého a snad i nesmrtelného brutálního válečníka, se pozoruhodným způsobem propojuje nejen s osudem slavné vůdkyně barbarských britonských kmenů Boudicy a jejích dětí, ale i s originálně odvyprávěným příběhem života i smrti toho, který právě v oněch časech začal vykládat své učení na zcela opačné straně tehdy známého světa — člověka zvaného Ježíš Nazaretský, král židovský…"

 

 

Upřednostňujete li hororovou klasiku, měli byste zbystřit nad knížečkou nazvanou "Fantasmagoriana - kniha, která zrodila Frankensteina", kterou vydal Protimluv. Už sám podtitul antologie mluví za vše...

"Mimořádná příležitost zavítat do světa počátků moderní evropské literatury. Elementární částice světové hrůzy Fantasmagoriana podnítila fantazii předních osobností světové romantické scény už před více jak 200 léty v létě roku 1816, kdy na břehu Ženevského jezera se uvnitř vily Diodati sešla vybraná literární společnost v podobě lorda Byrona, Mary Shelleyové, Percyho Bysshe Shelleyho a doktora Polidoriho, aby stvořila vlastní strašidelné příběhy.

Chimérické výpravy básníků děsu tehdy stvořily nesmrtelná díla z rodu Frankensteina, Drákuly nebo Mumie. Originální, původně německy psané dílo, které bylo romantiky čteno ve francouzském překladě, se dnes poprvé dostává do rukou českého čtenáře. Velkolepý návrat ke kořenům evropské literatury je určen všem milovníkům kvalitního hororu. Antologie z německých končin je překvapí svou nestárnoucí svěžestí a jedinečným významem. Do češtiny přeložily germanistky Lucy Topoľská a Ingeborg Fialová-Fürstová. Autorem konceptu knihy s barevnou přílohou sestavenou z dobových ilustrací je znalec hororu Martin Jiroušek."

 

 

Je symbolické, že právě teď, když je za dveřmi Horrorcon, vychází tolik (česko)slovenských autorů a autorek. A je to samozřejmě jenom dobře.  Tak třeba Argo vydává v češtině novinku Jozef Kariky "Propast".

"Je stará legenda horských vůdců o nadpřirozené síle shazující lidi do hlubin jenom strašidelná fáma, nebo obsahuje zrnko pravdy? Bývalý lezec trpící panickým strachem z výšek narazí na legendu o skalní plošině v Tatrách, kde neznámá síla nutí lidi, kteří tam zabloudí, skočit do propasti a zabít se. Neobvyklé množství smrtelných nehod v této oblasti mu nedá spát. Rozjede pátrání na vlastní pěst, jenže skutečnosti, které odhalí, se vymykají lidské představivosti a chápání. Za svou zvědavost krutě zaplatí – sám se ocitne na hraně propasti.

Propast je další mysteriózní thriller z pera Jozefa Kariky, autora románů Strach, Trhlina, Tma nebo Smršť. Jozef Karika, narozený v roce 1978 v Ružomberku, je slovenský spisovatel a novinář, bestsellerový autor, který prodal v České republice a na Slovensku více než 350 000 výtisků svých knih. V největší knižní anketě na Slovensku – Martinus Kniha roku 2014 – se umístil na prvním místě mezi TOP 5 autory, o dva roky později skončil druhý. Za romány Propast a Černá hra je dvojnásobným držitelem Ceny literární kritiky Zlaté pero, dále pak osminásobným držitelem Zlaté knihy a trojnásobným Platinové knihy (za romány Ve stínu mafie, Trhlina a Propast). Román Strach se stal nejlepším hororem roku 2017 v Polsku, Trhlina pak v roce 2017 získala nejprestižnější slovenskou čtenářskou cenu Anasoft litera. Na motivy tohoto románu natočil v roce 2019 režisér Peter Bebjak stejnojmenný film, který svou návštěvností přepisoval na Slovensku historii."

 

 

Nakladatelství Golden Dog si to do Prahy naburácí hned s několika novinkami. Tou první je reprezentativní antologie českých autorů s výmluvným titulem "České temno".

"Tajemno a temnota. Obojí stejnou měrou láká jako děsí. Vyprávění plná přízraků, netušených hrůz, napětí, zoufalství i naděje odpradávna přitahují. V této bohatě ilustrované antologii, která vzdává hold domácím klasikům žánru, najdete příběhy inspirované sny, povídačkami i skutečnými událostmi, a hlavně českou kotlinou. Kniha České temno přináší průřez tuzemským literárním hororem za posledních dvacet let a představuje jak nejvýraznější autory žánru, tak i jeho nové tváře."

 


Martin Štefko navíc rozjel novou edici, kterou nazval Zrnka temnoty. V té budou vycházet kratší příběhy, pohybující se v rozsahu kolem 150 stránek, od našich i tuzemských autorů. Ten první, nazvaný "Oko čarodějnice", má na svědomí majitelka nejhezčího a nejstylovějšího jména mezi tuzemskými literáty - Nelly Černohorská.

"Sofie byla obyčejná osmnáctiletá dívka potýkající se s vlastními problémy dospívání a nevydařenými vztahy. Vše se změnilo poté, co její matka, milovnice starožitností, pověsila na stěnu zrcadlo. Rázem se ocitla v soukolí bizarních událostí, jež hrozily skončit katastrofou. Ve městě začaly mizet dívky. Pachatel po sobě nezanechal žádné stopy a policie tápe. Jakmile se ztratí i Sofiina mladší sestra Alice, začíná závod s časem a vítězství je nejisté."

 

 

Jestli je Jan Hlubek nejvýraznějším autorem české hororové scény, o tom by se nejspíš dalo s úspěchem polemizovat. To však neznamená, že si jeho novinka "Les" nezaslouží pozornost. O vydání se postarala Hydra.

"Nejvýraznější autor české hororové scény Jan Hlubek přichází na trh s prvním slasherovým románem. Na světě existuje nespočet záhadných koutů. Někdo je nazývá geopatogenní zóny. Zóny, kde se dějí jevy překračující chápání lidského mozku. Ovšem co když je za tím něco víc? Mizení beze stopy. Nevyřešená úmrtí. Nemusíte věřit v taková místa a v jejich moc. Tahle místa věří ve vás... a možná mají hlad a žízeň!

Nelidský chtíč!Během parného léta roku 1994 parta teenagerů míří do srdce Šumavy vstříc divokému dobrodružství. Nechávají strasti školy a velkoměsta za koly svého auťáku a na zřeteli mají pouze nezřízené povyražení.Jenže znají se dost dobře? Vždyť občas kdekdo z nás tají hrůznou pravdu, aniž by bylo cokoli zřejmé. Navíc nemají tušení, že rozlehlé lesy, do nichž jedou, skrývají odvěké tajemství, příšernější a starší než sama smrt."

 

 

Dalšího tištěného speciálu se u Golden Dog dočkal také jinak internetový hororový magazín Howard. Třetí speciál, který vychází aktuálně, shrnuje na papíře to nejlepší z čísel, která vyšla v roce 2014. Není toho málo, co říkáte? Vidíme se v sobotu v Crossu!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.