Bloody Dead and Sexy: Opravdu dobré písně se píšou samy.

Před sobotním koncertem s XIII. stoletím jsme vyzpovídali německé deathrockery, kteří budou na pražském koncertě speciálním hostem...

Sanctuary.cz: Ahoj, zdravíme z České republiky. Jak se zrovna máte, jaká je nálada v kapele a nálada obecně v téhle složité době?

Bloody Dead and Sexy: Ahoj i vám! Nálada je apokalypticky dobrá, stejně jako celková nálada na planetě. Využili jsme tuto komplikovanou dobu k vytvoření alba.

Sanctuary.cz: Nějakých pět let jste o sobě nedali studiově slyšet, od vydání poslední studiové desky uplynula dokonce skoro dekáda. Co zapříčinilo tuhle pauzu a co jste v mezičase dělali? Věnovali jste se nějakým jiným hudebním aktivitám, nebo jste si od hudby dali pauzu úplně?

Bloody Dead and Sexy:  Máš pravdu, poslední dobou kolem nás bylo celkem ticho. Nikdy jsme nebyli kapelou s kariérním plánem, snažíme se žít okamžikem. Naše hodinky jsou nastaveny jinak. Pokud chce být album napsáno, bude napsáno. Pokud nechce, napsáno nebude. Ale teď přišel čas.

Sanctuary.cz: I přes to studiové ticho jste se ale nikdy nerozpadli a hráli jste alespoň jednou za čas na různých festivalech. Bylo to i proto, že jste nechtěli kapelu úplně uložit k ledu?

Bloody Dead and Sexy: Stejně jako není občas důvod pro vydání desky, není ani důvod rozpustit kapelu. Kapela je velkou součástí toho, co děláme. Hrajeme spolu už od začátku v téměř stejné sestavě. Matias 13 a já jsme věnovali nějaký čas založení nového projektu Psi Club. Debut vyjde letos.

Sanctuary.cz: Tak to jsme zvědaví. Nyní dokonce chystáte novou desku Bloody Dead and Sexy, můžete k ní prozradit nějaké podrobnosti? Stihnete ji v březnu přivézt do Prahy?

Bloody Dead and Sexy: Nová deska se bude jmenovat “Fade to Glitter” a bude vydána v druhé polovině letošního roku. Ačkoli jsme ji dokončili už před rokem, bohužel nebude připravená na koncert v Praze. Lisovny mají momentálně spoustu produkčních restů. Stojí to za houby, ale je to tak.

 


Bloody Dead and Sexy - One By One

 

Sanctuary.cz: Jaký je pro vás rozdíl tvořit nový materiál dnes v porovnání s psaním úplně prvních songů? Dá se to srovnat, nebo je to už díky zkušenostem něco úplně jiného?

Bloody Dead and Sexy: To je zajímavá otázka. Většinou jsme ke psaní písní přistupovali se stoprocentní naivitou. Se zlostí a bezmocností mládí, kterou dnes již nemůžeme napodobit. K tomu se přidala řada dalších aspektů. Zní to šíleně, ale vědomý vliv umělce na jeho vlastní dílo je stejně přeceňovaný. Aktivně se píšou jenom průměrné songy. Opravdu dobré písně se píšou samy. Pro nás je skládání spíš duchovním aktem než dovedností.

Sanctuary.cz: Jestli se nepletu, jste na scéně už víc než 25 let. Vaše začátky přitom nebyly vůbec jednoduché a v nějakém starším rozhovoru jsem četl, že jste moc nevěřili tomu, že vydáte víc nahrávek, než debut „Paint It Red“. Jak vzpomínáte na tyhle časy?

Bloody Dead and Sexy: Upřímně to zní trochu jako film natočený maniaky sjetými kokainem. Je zábava sledovat útržky z toho rozhovoru, ale na celý už bych se podívat nedokázal.

Sanctuary.cz: Dá se s odstupem času jmenovat nejzásadnější a nejúspěšnější album Bloody Dead and Sexy vyšlé před pauzou? Pokud ano, proč právě jmenované album?

Bloody Dead and Sexy: Zásadní a úspěšný jsou dvě odlišné věci. Komerčně nejúspěšnější byly naše první desky na začátku tohohle století. Potom trh fyzických nosičů klesl a vydání byla pořád menší a menší. V podstatě to tak bylo u všech a těžce to zasáhlo hlavně menší kapely. Každé album pro nás má svůj zásadní význam v odpovídajícím období našich životů. Momentálně je pro mě nejdůležitější deska, která letos vyjde. Jak už jsem řekl, žijeme v okamžiku.

Sanctuary.cz: Ve své době jste měli na temné scéně velké jméno a zahráli jste si na pěkné řádce akcí. Vidíš nějaký rozdíl mezi současnou scénou a tou v letech řekněme 2005 – 2010?

Bloody Dead and Sexy: Zní to krutě, ale obávám se, že lidé jsou dnes v průměru o 15 let starší. V jádru je gotika i punk mladistvá kultura a nezáleží na tom, kolik lidem je. Je to postoj proti mainstreamu a oddanost vlastní cestě. Myslím, že mládež dnes mnohem obtížněji uniká mainstreamu. Ale věřím, že tu vždycky bude místo pro scénu. Někdy menší, někdy větší. Na to je lidská touha po rebelii moc podstatná.

 

 

Sanctuary.cz: A když to vztáhneme jenom na deathrock, tady vidíš nějaký zásadní posun na scéně proti letům, kdy jste začínali a sami měli svoje vzory? :)

Bloody Dead and Sexy: To je těžké říct. Podle mě se každý žánr musí vyvíjet, aby neskončil jako kopie sebe sama. Je tu spousta kapel, které pouze napodobují to, co se jim líbí, aniž by rozuměli podstatě. Kapely, které kopírují, byly ve své době zatraceně inovativní. O to se snažíme taky.

Sanctuary.cz: Na albu „Bad Ambient“ si s vámi zazpívala Gitane Demone, dá se nějaký host očekávat na nové desce? Je nějaká osobnost na hudební scéně, která by vám jako host na desce udělala radost?

Bloody Dead and Sexy: Spolupráce s Gitane byla a stále je neskutečným zážitkem. Vždycky jsme na svých posledních albech měli jednoho nebo dva hosty a vždycky to bylo obohacující. Teďbjsme ale učinili úmyslné rozhodnutí žádné hosty nepřizvat. Chtěli jsme ryzí esenci Bloody Dead And Sexy. Nevím, co přinese budoucnost.

 


Bloody Dead and Sexy - Bloody Rose

 

Sanctuary.cz: Jak se těšíte na koncert do Prahy? Zahrajete i nějaké nové songy?

Bloody Dead and Sexy: Jasně, opravdu se na vystoupení v Praze těšíme. Hlavně proto, že jsme v poslední době na koncertech potkali dost českých fanoušků, ale, ač je to neuvěřitelné, nikdy jsme v České republice nehráli. Je to chyba, kterou teď napravíme. A ano, plánujeme tu poprvé zahrát pár nových songů.

Sanctuary.cz: Vzpomenete si na nějakou nejbizárnější příhodu, která se vám přihodila během koncertování?

Bloody Dead and Sexy: Je spíš těžší si vzpomenout na věci, které na našich turné bizarní nebyly. V jednu dobu jsme většinou vystupovali na fetish akcích, možná kvůli našemu jménu. To vedlo k různým bizarním okolnostem, o kterých tu vážně nechci vyprávět. 

Sanctuary.cz: Chcete něco vzkázat fandům do Česka? Díky za váš čas a těšíme na vás.

Bloody Dead and Sexy: Díky za vaší trpělivost. Skutečně se těšíme, že pro vás uděláme show, kterou si zasloužíte, a opravdu doufáme, že se v Praze se všemi uvidíme.

 

   

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.