Dvojrecenze: Projekt XIII - Dark Energy

Pětice ostřílených muzikantů vydala nové EP a my nabízíme dva diametrálně rozdílné pohledy Blackmoona a demiho na jeho obsah. Jak se zamlouvá vám?

Projekt XIII - Dark Energy
Vydal: Musicraft, (18 min)

Blackmoon:

Nejmladší hudební projekt Matěje Lipského nepřestává překvapovat. Je libo krapet temné energie? Nebo snad excitačního čínského čaje? S tímhle „nosičem“ můžete ochutnat obojí.

Od chvíle, kdy Matěj před dvěma roky ne zrovna po anglicku dezertoval z posádky Bratrstva Luny z důvodu přesměrování gothicrockového korábu do mainstreamových vod „Indieckého oceánu“, zaznamenává česká goth scéna již třetí výstřel z muškety značky Projekt XIII tohoto hudebním mistralem ošlehaného bukanýra. A jakkoli ryze virtuální EP „Maska“ (21) i digipakový debut „Ad Radices Tergum“ (22) překvapovaly především hudební náplní, aktuální EP „Dark Energy“ zvedá obočí hlavně svou neotřelou podobou. Když řeknu, že toto EP je stejně virtuální jako to první, přesto při jeho dopadu na vaši hlavu z výšky jednoho metru reálně riskujete frakturu lebeční klenby, napadne vás, že Blackmoon na stará kolena ujíždí na halucinogenech. Omyl, vážení! Nekonvenčností a humorem stižení Matěj a jeho parta se totiž rozhodli pro krásně ztřeštěný způsob prezentace svého nového „short menu o pěti chodech“ ve formě masivní hranaté láhve s pitelnou (tedy jak pro koho) náplní v podobě koncentrátu čínského čaje pu-erh, který je mezi znalci častován i jako „čínský penicilin“ či „požírač tuků“.

O dodání 113 flašek s přední etiketou ve tvaru „T“ s motivem inspirovaným obalem alba „Grave Disorder“ britských punkerů The Damned se postaral pražský výrobce nealko energetických nápojů Samurai Shot a vše zahalil zdobnou kartonovou krabičkou s výčtem sedmi zásad vnitřního bojovníka (tedy i s duchovním přesahem); osobně mám to štěstí, že na mě ještě vyšel kus s přiloženým štamprletem. Grandiózní fór! Na zadní etiketě nechybí údaje o povaze a chuti nápoje, objemu, složení, účincích i trvanlivosti a na boku najdete info, kde a s kým bylo EP nahráno a v jakém složení. Ale co hudba, zatraceně? K té vám pomůže tištěný kód vybízející k naskenování lstivým mobilem (jak trefně říká Jarda Dušek) a heslo „DARK“, které vás hodí do virtuálního matrixu tohoto (ne)hudebního „nosiče“. Nebo spíš „galonu“? Ponechám na vás.  


Projekt XIII - Než se rozplynu


Za mě je nápojová stránka „Dark Energy“ arcihnus fialovej (fajnšmekři prominou), což se o té hudební naštěstí říct nedá. EP otvírá překopávka písně „Dvojhvězda“ z repertoáru Mukových Shalom. Jelikož neznám originál, mohu jen posoudit současnou podobu a ta na mě působí jako jemný samet hojivé pohody. Autorská dvojka „Než se rozplynu“ se poklidně houpe na vlnách „Vládkyně bezmoci“ či „Větru do peří“ z loňského debutu „Ad Radices Tergum“. Poprvé zastříhám ušima při anglicky zpívané „Dark Energy“, která má příjemně zasmušilou atmosféru a Matěj v ní šikovně střídá vznosný zpěv s podmanivým šepotem. Opravdu mě bere až „Svět strojů“ s poutavě vystavěnou kytarovou strukturou, zajímavým klávesovým podkresem a étericky vznosným refrénem. Skutečná pecka však přichází na konec. EP tak graduje velmi zdařilou skladbou „Mezi dobrem a zlem“, kterou otvírá heroický chorál, jenž vás na chvíli zblbne, zda náhodou nevyšli noví Månegarm, a přes perkuse evokující klapot koňských kopyt se přelije do Matějova ponurého zpěvo-recitativu a kytarových motivů ve stylu temného westernu. Atmosféra jak STEHNO! Zvlášť dobrá je provokativní „injekce“ saxofonu ke konci skladby, která s vámi škubne jak „tečka“ genocidního sajrajtu od Pfizera nebo Moderny – naštěstí bez fatálních následků! Ve skutečnosti jde o skrytou poctu výše zmíněným punkerům The Damned, Matějovým oblíbencům, kteří tento nástroj použili na albu „Phantasmagoria“ z roku 1985. Jestli je tohle cesta, kterou se Projekt XIII hodlá ubírat na příštím albu, budu druhý díl odstraňování tetovaného emblému „BL“ z Matějova ramene vyhlížet s napětím. „To je znak vašich bohů? A nerozzlobíš je tím?“ 

Hodnocení: 80 %



Demimortuus:

Cesta do Pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Dobrý úmysl měli dozajista i pánové z kapely Projekt XIII, když se pustili do tvorby nového EP „Dark Energy“, ale jak už jsem naznačil, ne vždy je enormní snaha odměněna odpovídajícím výsledkem. Obecně mám s projekty Matěje Lipského většinou těžké pořízení. Důvodem je z velké části jeho hlas, který je specifický a za který on sám samozřejmě nemůže, ale často mi pokazí dojem i z jinak ucházející muziky.

Nejvíc mi Matěj seděl v Negative Face, kteří vlastně neměli žádné žánrové mantinely. Byl tak prostor pro všemožné experimenty a i ten jeho vokál měl svoje uplatnění. Jinak je tomu však s Projektem XIII, který se tváří jako gothicrocková kapela. Není překvapením, že ostřílená parta muzikantů umí udělat dobrou písničku, ale kluci sami z goth scény nevzešli a tvoří tak spíš něco, o čem mají pocit, že jako gotika zní. To se jim někdy daří víc (titulní skladba debutu "Ad Radices Tergum") a někdy méně (třeba Wanastowky revival song "Svět je test").

I na novince je k nalezení jeden povedený vál a tím je hned úvodní "Než se rozplynu". Fajná atmosféra, povedené synťáky a i Matějovi to tu ladí natolik, že být nahrávka celá taková, budu vlastně spokojený. Jenže pak už jde naneštěstí všechno do kopru. „Dark Energy“ epesně pohřbívá toporná angličtina (stejně jako "Angels" na debutu – tudy cesta nevede) i zbytečně přes koleno lámané hluboké vokály.

„Svět strojů“ se snaží tematicky využít i něco elektroniky, ale naneštěstí začíná na povrch prosakovat pachuť zábavového hard rocku. Jasně. Dnes se jednotlivé žánry kříží ve všemožných kombinacích, ale fúze gothic rocku a hard rocku, který duní motorkářskými srazy, je naneštěstí kombinací nejhorší možnou. V tomhle směru je na tom ještě hůř „Mezi dobrem a zlem“. Hybrid riffu „Paint It Black“ a Fanánka je v mých uších špatným vtipem a já jenom čekám až se v refrénu rozezní „Venda Venda, Venda se svou motorkou“. Závěrečný remix titulního songu už nic nezachrání.

Je zajímavé, že si Matěj přenesl do nové kapely stejný zábavový nešvar, který se dá snadno rozeznat i u Bratrstva Luny. Jeden jsou v tomhle za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Svoje fandy obě kapely mají a tudíž není důvod je odepisovat, ale tahle energie mne osobně bohužel spíš poněkud uondala...

Hodnocení: 45 %

Tracklist:

1. Dvojhvězda
2. Než se rozplynu
3. Dark Energy
4. Svět strojů
5. Mezi dobrem a zlem

Sestava:

Matěj Lipský – zpěv, baskytara, kytara
Ivo „Rafan“ Traxmandl – kytara
Daniel Kroft – kytara
Martin Jandourek – baskytara
Petr Maliňák – klávesy
Tomáš „Kobdzey“ Kašpar – bicí, klávesy

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.