Report z Project Pitchfork

pp_2012_repTaky se vám tak líbil nedělní koncert německé elektronické klasiky v Rock Café? Abychom byli objektivní, poprosili jsem o názor kolegu lambrase, kterému tímto děkujeme za reportáž!







 

Tento okamžik mám osobně velmi rád. Okamžiky, kdy mám za sebou koncert nějaké své oblíbené kapely (samozřejmě, že ještě daleko raději mám okamžiky koncertu samotného) a mohu si sednout a sepsat pár řádek o hodnocení celého koncertu, o pozitivech/negativech – zkrátka si v hlavě utřídit své dojmy. O to lépe se píše, když je to koncert mé jedničky v oblíbenosti, kam Project Pitchfork rozhodně a velikým náskokem před ostatními již nějakých 19 let patří. Přiznám se, že mé natěšení bylo obrovské, dny před koncertem jsem vždy odškrtnul s obrovskou radostí, až konečně nadešel ten den D.

MaGPP


Koncertu samotnému předcházelo setkání několika šťastlivců (vylosování výherci soutěže vyhlášené od Sanctuary.cz - Meet & Greet) s Petrem Spillesem, samotným frontmanem kapely. Peter ochotně podepisoval zájemcům plakát, CD kapely, fotil se se svými fanoušky a celkově byl „úplně v pohodě“ – o nějakých hvězdných manýrech předáka jedné z nejvýznamnějších dark wave/EBM kapel od devadesátých let, nemůže být řeč ani náznakem… Zbytek kapely odpočíval v backstage – přece jen byl za nimi náročný víkend a bylo potřeba dočerpat síly na večerní show.

Hodnotit výkon hostujících pražanů Magpie a druhou hvězdu večera Breath Of Life nemohu, bohužel jsem tato vystoupení neviděl celá a hodnotit je pouze na základě jedné-dvou skladeb mi nepřísluší. Soustředil jsem svou pozornost na hlavní hvězdu večera a byl jsem naladěn na jejich notu, z toho důvodu jsem předskokany jaksi „vynechal“.

Ale zpět s pozorností k hlavní hvězdě večera  - kolem 22:30 začínají doléhat první tóny tradičního intra, ale nevím, z jakého důvodu bylo intro prakticky neslyšitelné. Měl jsem za to, že si jen zvukař testuje nazvučení svých mašinek, ale kdepak. O intro „na plné kule“ přicházíme, ale o to více si užijeme následující úvodní skladbu Continuum. Na pódiu již máme kompletní Project Pitchfork (v Praze je za klávesy přítomen i druhý zakládající člen kapely – Dirk Scheuber, který byl nucen z osobních/zdravotních důvodů na nějaký čas fungování v kapele přerušit) a show může začít.

 



Project Pitchfork - Continuum 


První tóny Continuum již zaplňují duši Rock Cafe, dvoje bicí na pódiu, které kapela prémiově zařadila v rámci letního a podzimního turné, rozbuší tep davu – dávají o sobě s velikou razantností znát. Těší mě skvělý zvuk, který dává vyniknout jak bicím, tak elektronice i vokálu PS. Continuum se rozjíždí a publikum vítá kapelu ohlasem, který značí jednoznačnou spokojenost, že mezi nás kapela zavítala a očekávaný koncert začíná. Mimochodem, skladba Continuum je skvělou volbou na rozjezd koncertu. Skladba, která nás pomalu dostává do varu a vtahuje nás do svých pařátů. Omotává se kolem nás a dává nám ochutnat jak chutná počáteční harmonie, a láme se, když se z ní stává divoké zvíře.

Následují hity jako Timekiller, Beholder, Carnival, Steelrose atd. Každý si přijde na ty své oblíbené skladby. Kotel pod pódiem se dostává při každé další skladbě do varu, publikem se nechává vést rytmem skladeb, rytmem, kterým jsou ovládána naše těla jako na neviditelných šňůrkách. Každá skladba je po svém konci odměněna hlasitým potleskem.  Ten kdo je zatížen na starší skladby kapely, pochutná si např. na Carrion, Conjure, Alpha Omega, Fire and Ice

 


Project Pitchfork - Carrion 


Setlist koncertu byl sestaven jako ohlédnutí za celou historii kapely. Jasně, kapela třeba nezařadila pecky jako K.N.K.A., God Wrote, IO apod., ale chápu, že kapela i sama o sobě chce udělat v setlistu změny a dát možnost naživo zahrát i jiné skladby – při tomto turné nakonec zazněly méně živě hrané songy – Revolution Now, An End či Longing.

PS ohlašuje, že z důvodu, že Backstage kapely je „velmi daleko“, tak že, kapela odehraje celý koncert bez přídavku. Následuje již zmiňovaná vypalovačka Conjure, která rozhýbe opravdu všechny návštěvníky koncertu. Koncert je v Praze zakončován dnes již 20 let starou skladbou Fire And Ice – opět skvěle zvolená skladba na zakončení. Na podzimním turné u německých sousedů je koncert zakončen buď Fire And Ice nebo a to je nejčastěji Rescue popř. a to je zase spíše výjimkou skladbou Green World.

Kapela se s pražským publikem loučí a následně vyklízí pódium. Každý doufá, že ještě bude další přídavek, ale když se na jevišti objevuje zvukař Axel Ermes a začíná balit mikrofony a další aparaturu, je jasné, že koncert opravdu definitivně skončil. Vše potvrzuje rozsvícení světel a reprodukovaná hudba. Krátce po půlnoci končí jeden z největších zážitku tohoto roku, troufám si říci, že u mne tento zážitek přesahuje do hlubší historie než je rok 2012. Nic naplat, je definitivní konec  - následná afterpárty s DJ Kootchou je bohužel zrušena a nám nezbývá nic jiného než opustit brány klubu a vykročit do deštěm bičované Prahy…

Závěrem: ten kdo tvrdil, že PP mají to nejlepší již dávno za sebou apod., troufnu si říct, že tento koncert ho přesvědčil o pravém opaku. Ten kdo na koncert nešel, sám sobě uškodil a ten kdo tam byl – byl spokojen a nadšen, přesně tak jako já. No a ten kdo na koncert nemohl, anebo mu to z nějakého důvodu nevyšlo, může jen doufat, že tady Project Pitchfork opět brzy přivítáme… Třeba to bude již v příštím roce, na který kapela přichystala pár novinek. Ale o tom třeba zase někdy příště…

P O D Ě K O V Á N Í patří organizátorům celé akce – teamu ze Sanctuary.cz. Poctivé organizační přípravy a vložené úsilí do celé akce, se vrací v podobě chvály od zástupu návštěvníků akce již během večera a následný den po akci, kdy je pozitivních ohlasů plný internet.

Masivní fotoreport od JiSeho, Petra Klappera (http://PetrKlapper.com) a René Pillera najdete v naší fotogalerii!

 

Setlist:

Intro

Continuum

Timekiller
Beholder
Revolution Now
Run for cover
The Queen Of Time And Space
Longing
Carrion
Endless Infinity
Carnival
An End
Alpha Omega
Lament
Steelrose
Existence
Conjure
Fire & Ice

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Krátkost byla částečně zapříčiněná nemocí Dirka Scheubera
Výborný koncert, už dlouho jsem nezažil takový masivní ale naprosto čitý zvuk. Pomohlo tomu určitě i moje místo - asi pátá řada uprostřed. Akorát byl koncert v porovnání s německými trochu krátký.
Ano ano, zvuk byl tak skvěle masivní (soudě z prostředka první řady), že mi pak v pondělí poslech z CD přišel děsně vyměklej, ale to se srovnalo a tak točím své čerstvě signované Kaskade dokolečka dokola.... :-)
Takhle skvělej koncert dlouho nepamatuju, skvělou práci odvedl také zvukař. Díky!<br /><br />Můžu se zeptat, jakým způsobem byl koncert domluvenej, měli zájem tady hrát sami od sebe nebo přišla iniciativa od vás? Když uvážim jak dlouho existujou a kolik vydali desek, tak tady nehrajou moc často, v čem je problém?
Ahoj.<br />Díky za chválu. Zvukaře a osvětlovače si zahraniční kapely přivezly vlastní. Rock Café má dobrej aparát a za šavlema seděli fachmani, kteří věděli, jak se soundem svých svěřenců naložit.<br />Domluva koncertu - první iniciativa přišla z naší strany když jsme si všimli, že podzimní turné se pohybuje v pátek a sobotu v blízkosti českých hranic. Proto kapela nepřijela tak "nalehko", jako před třemi roky, ale s plnou výbavou. A proč tu víc nehrajou? Ruku na srdce, jsou opravdu hodně drazí a aby přišel kotel jako v neděli, je potřeba nechat domácí scénu chvíli vyhládnout. Nebo si myslíš, že příští rok by přišlo stejné množství fanoušků?
Asi ne, máš pravdu, ale mě překvapila ta dvanáctiletá pauza, ve který vydávali desky, koncertovali, ale k nám vůbec nepřijeli.<br /><br />Ještě jednou dík za zorganizování koncertu.
Prostě a jednoduše se nanašel nikdo, kdo by je tenkrát udělal. A popravdě řečeno, obávám se, že by přišlo tenkrát hodně málo lidí.
Ja na koncerte nebyl a nemyslim si, ze bych si nejak uskodil.
Nemůžeš srovnávat Pitchfork s Laibach.
Srovnavat tyto dve kapely ani nejde.
Skvělej koncert! Nádhernej zážitek!
Koncert jsem si osobně užil, přestože budu asi jediný, který by v některých chvílích zvukaři urazil obě ruce. Některé skladby byly v pohodě, jiné mi přišly zbytečně přebuzené a zkreslené. Možná to bylo místem, kde jsem stál, konkrétně napravo od středu. Ale jinak byl spokojen, díky za to.<br />Už teď se těším na Hocico a LS příští rok ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.