Report pohledem bedňáka: Mortal Cabinet

Jelikož Kootcha byl pracovně na Metalfestu, vyslal jednoho ze svých emisarů popsat to Mortalí zvěrstvo. Takhle to viděl a slyšel Mr. Prinz.

 

Fotky vypůjčeny od Markéta Zahradníková (děkujeme!)


Jména František Štorm, Samir Hauser a Řezník jsou fanouškům tvrdé hudby dobře známa. Proto už dnes nemůže nikoho překvapit fakt, že se tyto osobnosti různých žánrů před nějakou dobou spolčily, aby nakreslily pentagram na zem, zapálily černé svíce a vyvolaly z hlubokého jihu démona jménem Mortal Cabinet. S tímto projektem pánové vydali dlouhohrající desku „Necrotica“ a následovaly koncerty v Praze, Brně, Budějovicích a Plzni. 

Po půlroce se komando vrátilo do Prahy, aby 4. června v rámci koncertu v klubu Storm pokřtilo novou dlouhohrající desku Master's Hammer, která se pyšní titulem "Formulæ". Při této příležitosti měly zaznít dvě skladby této již věčnost nevystupující legendy, jedna v provedení Mortal Cabinet a se druhou měla Štormovi vypomoci předskakující plzeňská banda Stíny plamenů pod vedením Lorda Morbivoda. 

Míra exkluzivity akce tak dosáhla maxima a já věděl, že si ji nesmím nechat ujít. MC jsem předtím už viděl na brněnském koncertě (album tam křtil Poly z kapely Insania) a byl jsem nadšen (link na Kootchův report z akce). Když se tedy den před koncertem objevila na FB profilu kapely prosba o výpomoc s přípravou a úklidem pódia, podpořená slibem volného vstupu a nového CD Master's Hammer, okamžitě jsem zareagoval.

Franta ŠTorm


Do klubu dorážím po páté hodině odpoledne. Přípravy už jsou v plném proudu. Hauser instaluje Štormovi pod mikrofon přístroj na výrobu kouře na dálkové ovládání, které drží v ruce a s potutelným úšklebkem zapíná v nevhodné okamžiky, třeba když Štorm komunikuje se zvukařem. Spolu s undergroundovou legendou Pablo de Saxem instalujeme funerální výzdobu a podle Štormových instrukcí rozvěšujeme bannery MC. V backstagi mezitím Koki líčí liliputa, z něhož vytváří dokonalou kopii Hitlera v měřítku 1:3. S Řezníkem ještě probíráme středeční křest desky Orfeus Jamese Colea a kapela začíná zvučit. Nejdřív sám Štorm s bubeníkem Benem Danielsem, pak nastupuje kytarista Edgar Schwarz z kapely Schwarzprior a pak už všichni dohromady.

Doráží Martin Fischer, tvůrce přístroje Purea a specialista na projekci, která se bude promítat za bubeníka a po obou stranách pódia. Kapela zkouší pecku “Crowley,” Samír neustále odbíhá z pódia a kontroluje zvuk. Zvukovku sledujeme společně s kluky ze Stínů plamenů. Samír stále něco řeší se zvukařem. Pak kapela odehraje “Černého myslivce” (ze strany je sleduje už hotový Adolfek) a vzápětí dojde na odhalení, kterou věc od Master's Hammer dnes v jejím podání uslyšíme. Je to titulní track z desky „Vracejte konve na místo“ a já se ocitám na vrcholu blaha. V předsálí Stormu se zatím připravuje stánek s merchem, kde si okamžitě kupuji nášivku MH a slintám nad novými triky.

Chvíli před osmou začínají zkoušet Stíny plamenů. Ochranka, procházející kolem pidiHitlera a dětské rakvičky s věncem, jen nechápavě kroutí hlavou. Kluci dozkoušejí a jdou si napatlat povinný face-paint. Začínají hrát kolem půl desáté. Jejich melodický kanalizační black na vysoké technické úrovni a se vtipnými texty mě baví, stejně jako publikum, zaplňující klub přibližně ze třetiny. Pak Stíny oznámí konec svého setu a zvou na pódium Štorma, který doráží v klobouku a černých brýlích, aby se vzápětí otevřela “Jáma Pekel.” “Vesnice hoří, nocí jdu sám, zkrátím si cestu přes pole lán...” Opět zažívám okamžiky intenzívního štěstí, kdybych si totiž měl vybrat, kterou pecku MH bych chtěl slyšet naživo, tato by patřila mezi nejsilnější kandidáty.

Křest



Kolem půl jedenácté začíná za nadšené odezvy set headlinera. První pecka je “Crowley” a kniha v Samírových rukách chytá plamenem. A jedeme dál: ”Cirkus mrtvých”, “Boží stáda”, “Nenávidím svůj job”, “Menší zlo”, ve které polonahá blonďatá valkýra na pódium přináší Hitlerka, “Televangelista”. v níž se Samír projevuje jako zdatný loutkář, “Pojď a ignoruj to”, “Baterie kurev”, “Láska a hniloba” a můj oblíbený “Hlavonožec.” Kapela hraje jako o život, Štormův skřehot likviduje ušní bubínky a dekadentní Samír se zabijácky přesným a důrazným Řezníkem v kozlečím triku Heavy Metal Kings mu zdatně sekundují. Zvuk by mohl být lepší, zvukař má trochu problém vybalancovat kytary a předtočené elektro základy, ale dá se to. 

Nastává čas pokřtít nové album Master's Hammer. Křtu se ujímá samizdatový básník, hudebník a ilustrátor J.H. Krchovský, který „Formulæ“  polévá z konve a kapela vzápětí spouští pecku “Vracejte konve na místo.” “Okultisto, nihilisto...” Jak se vyjádřil sám Štorm, tato skladba se zřejmě stane pevnou součástí koncertního setu MC! Po klipovce “Černý myslivec” kapela na chvíli pódium opouští, aby se nechala vyvolat na přídavek “Orgie iluminátů”, v němž Samír roztomile předvádí sání vývodu z boku.

Je hotovo. Spokojené publikum, které se ovšem mohlo sejít ve větším počtu (nevím, co by ještě chtěli), se pomalu rozchází a my se pouštíme do úklidu. Ten probíhá rychle, Štorm mi píše věnování do bookletu CD „Formulæ“ a mizím. V neděli už jenom bleskově nakládáme vybavení, pro které přijel na minutu přesně Bobo Němec, jako bonus inkasuji od Řezníka ještě triko Mortal Cabinet a začínám se těšit na další koncert, který proběhne u příležitosti oslavy Frantových 50. narozenin 18. června v Domaníně. Jako support zahrají Schwarzprior.

Mortal Cabinet

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.