Empathy Test: Budeme poprvé vystupovat v České republice, v Praze i na PGT. Budou to tři "poprvé" v jednom!

O následcích Covidu i Brexitu, klaustrofobii i pozici mezi scénami s jednou z hlavních hvězd letošního PGT (available in English).

For English click here.

Sanctuary.cz: Ahoj Empathy Test. Blíží se Prague Gothic Treffen, tak jdeme zjistit v jaké jste po covid pauze formě. :) Už se tu na vás pekelně těšíme! Jak se máte?

Isaac: Opatrně optimisticky? Bylo to několik náročných let. Ale jsme vážně nadšeni, že budeme poprvé vystupovat v České republice, v Praze i na PGT. Budou to tři “poprvé” v jednom!

Sanctuary.cz: Můžete se trochu představit návštěvníkům festivalu?

Isaac: Empathy Test je elektronická dark popová kapela z Londýna. Původně jsme byli v roce 2014 duo, které jsem tvořil já (Isaac Howlett) coby zpěvák a můj nejlepší kamarád Adam Relf, který fungoval jako producent a skladatel. Vydali jsme song “Losing Touch”, který se potom objevil v různých virálních videích a TV pořadech, a který nasbíral něco přes 3 miliony streamů na Spotify.

Od té doby jsme vydali tři alba a zůstali jsme z vlastní vůle bez smlouvy a vedeni sami sebou. V průběhu let se pravidelně měnila podoba naší živé kapely, přičemž se Adam už neukazoval na pódiu, ale zato naše bubenice Chrisy Lopez se stala vynikající muzikantkou. Nejdříve představila živé bicí při vystoupeních a později i při nahrávání. Na tvorbě našeho nejnovějšího alba "Monsters" se podílel i náš současný klávesák Oliver Marson.

 

 

Sanctuary.cz: Den před Prague Gothic Treffen hrajete ještě v Německu na festivale Eastside. Jestli se nepletu budou to vaše první koncerty po pauze. Víte jak dlouho jste nestáli před lidmi na pódiu? Ptát se, jestli se těšíte, je asi zbytečné, že? :)

Isaac: Ano, poslední turné jsme měli v září roku 2020, a byla to taková zvláštní, sociálně distancovaná událost, což, jak doufám, bude brzy už jen minulostí. Návrat k vystupování po delší pauze je vždy zastrašující a je tu stále spousta důvodů si dělat starosti. Nejen covid, ale i Brexit britským umělcům všechno ztěžují. Všechna ta nejistota, opatření a rizika sebrali spoustu zábavy z cestování na turné a naprosto chápu, proč některé kapely ještě váhají, zda se k němu vrátit. Myslím, že se budu těšit, až se dostanu přes hranice!

Sanctuary.cz: Jaké bylo hrát takovou dobu jenom sami pro sebe ve zkušebně? Nebo jste se snažili nějak si tu přestávku zpestřit i v domácích podmínkách? Byl třeba čas nazkoušet víc tracků?

Isaac: Stal jsem se řádným občanem Rakouska, abych pomohl zmírnit některé problémy způsobené covidem a Brexitem. Loni jsem docela pravidelně pendloval mezi Linzem a Londýnem. Strávil jsem takovou spoustu času sebeizolací, že jsem začínal přicházet o rozum. Letos je to kvůli cenám testů a zákazům letů finančně nemožné, takže jsem většinu času zůstával tady v Rakousku. Sotva jsem viděl ostatní členy kapely! Byl jsem v Británii jen jednou, a to kvůli live streamu, který jsme pořádali v březnu. Ostatní mají ještě jiné hudební projekty, na kterých pracují, takže se většinou soustředili právě na ně.

 


Empathy Test - Monsters

 

Sanctuary.cz: Měla pro vás ta vynucená pauza kromě nepříjemných důsledků i nějaká pozitiva? O vydání desky jste se starali sami, tak měli jste třeba na vyřizování objednávek víc času?

Isaac: Dalo mi to možnost vyhodnotit, co je v životě nejdůležitější, a že je nezbytné pro vaše duševní zdraví mít dobré přátele a pravidelně s nimi komunikovat. Musíte mít život i mimo turné a hudbu. A ano, vlastně jsem během prvního lockdownu každou objednávku merche z crowdfundingu zpracovával a odesílal sám. Dalo mi to něco, na co jsem se mohl soustředit.

Ale od té doby, sice je mi proti srsti to opakovat, ale je to tak, jsem se kvůli Brexitu už nezabýval žádným odesíláním merche, naopak teď mám fulfilment partnery na různých místech, kteří to dělají za mě. Upřímně je to ale trochu úleva, už se to totiž začalo dostávat do bodu, kdy jsem to stejně všechno nezvládal sám. Myslím, že jsem zpracoval nějakých 1000 objednávek během 2-3 týdnů.

Sanctuary.cz: Našli jste v line-upu Prague Gothic Treffen nějakou kapelu, na kterou se taky rádi podíváte? Co můžou naopak čekat od vás fandové, kteří vaši tvorbu neznají?

Isaac: Then Comes Silence už jsem slyšel na Grey Days a Je T’aime na Owls ‘n’ Bats festivalu,  obojí jsou skvělé kapely. Bude rozhodně zajímavé slyšet A Dull Set a všechny ostatní počiny, které jsme ještě nikdy předtím neslyšeli. Hrajeme až puntičkářsky vrstvený, melodický a emocemi nabitý moderní synth pop. Už nepoužíváme slovo “filmový”, jelikož pomalu ztratilo význam, když ho teď každý používá k charakterizování hudby, která obsahuje synťáky. Ale ano, byl by z toho dobrý Blade Runner soundtrack, a zároveň je to hrozně chytlavé.

 

 

Sanctuary.cz: V minulém roce vám vyšlo album „Monsters“, které zaznamenalo velký úspěch a hodně pochvalných reakcí. Dá se ve zkratce popsat, o čem tohle album je? Jaké pocity z něj podle vás posluchač může načerpat?

Isaac: Myslím, že “Monsters” perfektně vystihuje pocity úzkosti a klaustrofobie způsobené pandemií a různými lockdowny, které jsme museli přetrpět. Řekl bych, že je to nejtemnější a nejintenzivnější z našich tří desek, jak už napovídá černo červený artwork na přebalu. Spousta lidí mi řekla, že různé songy přesně popisují, jak se poslední dobou cítili. Takže nejspíš získají pocit solidarity a vývod pro tyhle těžké emoce. Navíc si můžou vážně dobře zazpívat, což občas všichni potřebujeme.

 

Sanctuary.cz: Pomalu se usazujete mezi headlinery žánrových festivalů. Čím si vysvětlujete, že i když nejste žánrově tradiční elektronickou kapelou, vaši tvorbou oslovujete širokou část posluchačů? Ve vaší hudbě je třeba silně cítit sound 80s. Kde berete největší inspiraci pro váš zvuk?

Isaac: Už jsme považováni za součást alternativní a gotické scény, i když se domníváme, že máme i širší záběr. Naše koncerty bývají navštěvované zajímavou směsí lidí, od mladých po staré, od gotiků až po hipstery a vším mezi tím. Naší kapelu bych přirovnal ke skupinám jako James (britský pop z Manchesteru, populární během devadesátých let, ale stále aktivní) - nikdy ne úplně v módě, nikdy součástí žádné scény, ale dělající hudbu podle sebe, píšící skvělé songy a vypůjčující si inspiraci z různých zdrojů, od kytarových skupin z devadesátek k osmdesátkovým synth pop hvězdám, a od sci-fi soundtracků až po undergroundovou taneční hudbu.

Sanctuary.cz: Na minulém ročníku Prague Gothic Treffen předvedli nezapomenutelnou show Kite. Mám pocit, že právě vaše tvorba je jim blízko. Máte úplně jiný sound, ale intenzivní sdělení a energie mi připadá hodně blízko. Očekávám tedy, že i Empathy Test bude české publikum zobat z rukou. Máte tuhle kapelu rádi?

Isaac: Ano! Všichni milujeme Kite. Půjčili jsme si jejich synťáky, když jsme loni hráli ve Stockholmu. Vážně si myslím, že jsou na scéně našimi nejbližšími příbuznými. Musím přiznat, že mě ze začátku až tak nechytli, když jsme hráli ve stejném roce na Amphi festivalu a já slyšel jen pár písniček, než jsem se vydal prozkoumat zbytek festivalu. Teď si nadávám, protože se mi od té doby zalíbili mnohem víc, ale neměl jsem ještě šanci je znovu vidět!

 

 

 

 

 

Sanctuary.cz: Děláte na nějaké nové muzice, nebo se zatím hodláte soustředit na koncertní promo „Monsters“?

Isaac: Abych byl upřímný, lockdown naprosto zazdil mojí inspiraci. Po všech těch zrušených akcích jsem se cítil zmožený. Někteří lidé hudbu během pandemie vysloveně chrlili, ale já si dlouhou dobu připadal k ničemu a bez inspirace. Bylo vážně těžké nemít turné pro “Monsters”. Na chvíli to vypadalo, že se celé album kvůli nedostatku vystupování beze stopy ztratí. Pár měsíců zpátky jsem napsal pár songů, se kterými jsem vážně spokojený, ale Adam k tomu ještě neměl moc příležitost.

Ale od té doby, co byl ohlášen můj sólový akustický koncert s Peterem Heppnerem, (15. srpna v německém Gelsenkirchen), ucítil jsem znovu motivaci popadnout svou akustickou kytaru (všechny písně píšu akusticky)  a zase začít trénovat. Tohle naopak tvůrčího ducha podpořilo, což je úleva.

Sanctuary.cz: Plánujete sebou brát na víkend nějaký merch? Jestli ano, koukejte nám něco schovat, ať nám Němci všechno nevykoupí. :)

Isaac: Ano, doufáme v to! Vytvořil jsem nový design triček a nedávno jsme vydali všechna tři alba na nádherném průhledném vinylu s barevným splatterem, takže snad pár z nich budeme mít s sebou.

Sanctuary.cz: Díky za váš čas a snad si brzy dáme společně v Praze drink!

Isaac: Na zdraví! Děkujeme, že nám dáváte příležitost si poprvé zahrát v krásné Praze. Jsem si jistý, že to bude nezapomenutelné.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.